Τελευταία Νέα
Διεθνή

Economist: Η Κίνα δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει τις ΗΠΑ τα επόμενα 50 χρόνια

tags :
Economist: Η Κίνα δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει τις ΗΠΑ τα επόμενα 50 χρόνια
Η Κίνα δεν θα καταφέρει να ξεπεράσει την αμερικανική οικονομία για τα επόμενα 50 χρόνια
Σχετικά Άρθρα

Η Κίνα δεν θα καταφέρει να ξεπεράσει την αμερικανική οικονομία τουλάχιστον για τα επόμενα 50 χρόνια, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο CNBC ο οικονομολόγος, Simon Baptist, προσθέτοντας πως η ασιατική χώρα θα πρέπει να περιμένει πολύ ακόμη προκειμένου να μπορέσει να εκθρονίσει την ισχυρότερη οικονομία του κόσμου από το βάθρο της.
«Νομίζω ότι είναι απίθανο η Κίνα να φτάσει το κατά κεφαλή εισόδημα των ΗΠΑ -αυτό είναι ο δείκτης πλούτου- τουλάχιστον τα επόμενα 50 χρόνια» ανέφερε ο επικεφαλής της ομάδας εμπειρογνωμόνων του Economist.
Σημειώνεται πως το κατά κεφαλήν ΑΕΠ αποτελεί δείκτη της παραγωγής της οικονομίας ανά άτομο και αποτυπώνει τα επίπεδα ευημερίας.
Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έδειξαν ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Κίνας εκτιμάται ότι ήταν 10.582,10 δολάρια το 2020, περίπου έξι φορές μικρότερο από τα 63.051,40 δολάρια των ΗΠΑ.
Τα σχόλια του Baptist διατυπώθηκαν στον απόηχο της πρώτης επίσημης συνέντευξη Τύπου του Joe Biden από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι δεν θα αφήσει την Κίνα να γίνει «η πιο δυνατή χώρα» παγκοσμίως.
«Αντιλαμβάνομαι ότι η Κίνα μας ανταγωνίζεται σκληρά. Έχει έναν στόχο – και δεν την επικρίνω γι’ αυτόν. Θέλουν να γίνει η πλουσιότερη και πιο ισχυρή χώρα στον κόσμο. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί» δήλωσε ο Biden.
1_7.JPG
ΗΠΑ-Κίνα μπορεί να «μεγαλώσει»

Ο Baptist είπε ότι η Κίνα θα γίνει «η άλλη πολύ μεγάλη δύναμη».
«Νομίζω ότι, στην Ασία, θα είναι πολύ δύσκολο για τις ΗΠΑ να παραμείνουν η πιο ισχυρή χώρα μέχρι τη δεκαετία του 2030.
Ωστόσο, μέχρι έναν βαθμό θα υπάρχει ισορροπία», πρόσθεσε ο αναλυτής του Economist.
Η Ασία έχει αναδειχθεί ως ένα σημαντικό πεδίο μάχης στον συνεχιζόμενο ανταγωνισμό ΗΠΑ-Κίνας.
Το Πεκίνο επέκτεινε την οικονομική και πολιτική του επιρροή στην περιοχή όταν οι ΗΠΑ υπό τον πρώην Πρόεδρο Donald Trump φαινόταν να υποχωρούν.
Αντίθετα, ο Biden έχει καταστήσει την Ασία προτεραιότητα στην εξωτερική πολιτική του.
Γι’ αυτό έχει προσλάβει πολλούς διακεκριμένους εμπειρογνώμονες στην κυβέρνησή του. Σε μια από τις πρώτες του ξένες επισκέψεις του, συναντήθηκε με τους ηγέτες της Ιαπωνίας, της Ινδίας και της Αυστραλίας.
Οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας ξεκίνησαν άσχημα, υπό την κυβέρνηση του Biden.
Την περασμένη εβδομάδα, ξεκίνησαν οι πρώτες διερευνητικές συνομιλίες υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών με ανταλλαγή προσβολών.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι ΗΠΑ και ορισμένοι από τους Δυτικούς συμμάχους τους επέβαλαν κυρώσεις σε Κινέζους αξιωματούχους και οντότητες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή Σινγιάνγκ – το Πεκίνο προέβη σε αντίποινα ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ηνωμένο Βασίλειο
Η Κίνα αναμένεται να γίνουν η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο
Η κινεζική οικονομία – σε όρους δολαρίου ΗΠΑ – αναμένεται να ξεπεράσει τις ΗΠΑ γύρω στο 2032, όταν και θα γίνει η μεγαλύτερη στον κόσμο, δήλωσε ο Baptist.
Η Κίνα ανέκαμψε απότομα από την οικονομική κρίση που προκλήθηκε από τον κορωνοϊό. Έγινε η μοναδική μεγάλη οικονομία που αναπτύχθηκε πέρυσι, μετά την αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,3%. Αντίθετα, η οικονομία των ΗΠΑ συρρικνώθηκε κατά 3,5% το 2020, σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, εκτιμά το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης.
Οι προβλέψεις του Baptist είναι, όμως, πιο συντηρητικές από άλλες.
Η Helen Qiao, επικεφαλής των οικονομικών της Ασίας στο Bank of America Global Research, δήλωσε στο CNBC τον περασμένο μήνα ότι η οικονομία της Κίνας θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ γύρω στο 2027.
Η οικονομία των ΗΠΑ «τελικά θα γίνει μικρότερη μόνο και μόνο επειδή ο πληθυσμός της Κίνας είναι πολύ μεγαλύτερος», δήλωσε ο Baptist.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης