Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ελλάδα: Η ΕΕ δεν δίνει «λευκή επιταγή» - Ο οδικός χάρτης για 24-25/6 δεν ικανοποιεί την Τουρκία, που θέλει άμεσα μέτρα

Ελλάδα: Η ΕΕ δεν δίνει «λευκή επιταγή» -  Ο οδικός χάρτης για 24-25/6 δεν ικανοποιεί την Τουρκία, που θέλει άμεσα μέτρα
Δημιουργείται οδικός χάρτης με θετικά μέτρα για την Τουρκία... για αργότερα, η εξέλιξη αυτή δεν ικανοποιεί τους τούρκους, που ήθελαν εδώ και τώρα θετικές παρεμβάσεις 
Σχετικά Άρθρα

Για μια ακόμη φορά η Ευρώπη σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου αποφάσισε να ακολουθήσει μια παρελκυστική πολιτική ως προς την Τουρκία, την Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο.
Από την μια δημιουργεί ένα οδικό χάρτη για την επόμενη μεγάλη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Ιουνίου 2021, όπου θα εξεταστούν... τα θετικά μέτρα για την Τουρκία... αλλά οι τούρκοι θεωρούν ότι η Ευρώπη παίζει παιχνίδια, καθώς οι υποσχέσεις για Visa, τελωνειακή ένωση και χρηματοδότηση 10-12 δισεκ. για το προσφυγικό μετατίθενται για αργότερα.
Από την άλλη πλευρά η Ελλάδα θεωρεί ότι η Τουρκία δεν πήρε λευκή επιταγή με βάση την κοινή δήλωση των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την Τουρκία, η οποία, όπως λένε, βασίζεται στην έκθεση Josep Borrell και επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα προηγουμένων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων σε ό,τι αφορά την Τουρκία.
Βέβαια από εκεί που στην Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου 2020... ήταν να υποβληθούν σοβαρές κυρώσεις στην Τουρκία στις 25 και 26 Μαρτίου 2021... δημιυργείται οδικός χάρτης για θετικά μέτρα στην Τουρκία για την επόμενη μεγάλη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Ιουνίου αλλά οι Τούρκοι δεν εμφανίζονται ικανοποιημένοι.
Οι σκληρές θέσεις της Ελλάδος έχουν περιθωριοποιηθεί αλλά ούτε και η Τουρκία πήρε αυτό που ήθελε, στην πράξη δεν αναμενόταν να κερδίσει κάτι η Τουρκία στις 25 και 26 Μαρτίου 2021 αλλά ο οδικός χάρτης είναι σίγουρα... θετική εξέλιξη για τους τούρκους εάν αξιοποιήσουν την ευκαιρία.

Τι λέει το Μέγαρο Μαξίμου

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, το νέο προσχέδιο πρόκειται για μία διττή προσέγγιση, που περιλαμβάνει θετικά μέτρα αλλά και κυρώσεις, εφ, όσον η Τουρκία επαναλάβει μονομερείς ενέργειες και παραβατική συμπεριφορά.
«Όλες οι αποφάσεις είναι σταδιακές, υπό όρους και αναστρέψιμες.
Δεν δίνεται λευκή επιταγή στην Τουρκία, η συμπεριφορά της οποίας θα αξιολογηθεί με τις σχετικές αποφάσεις να παραπέμπονται για τον Ιούνιο» σημείωναν κυβερνητικά στελέχη.
Σύμφωνα με τα ίδια πρόσωπα «έγιναν σημαντικότατες αλλαγές εν συγκρίσει με το αρχικό προσχέδιο έπειτα από απανωτές διαπραγματεύσεις» και όπως τόνιζαν «το τελικό κείμενο είναι ισορροπημένο και απηχεί την έκθεση Borrell».

Αντιδρούν οι Τούρκοι

Τη βεντάλια των μαξιμαλιστικών θέσεών τους ανοίγουν διαρκώς οι Τούρκοι, απαιτώντας από την Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και τώρα αποφάσεις επί των διεκδικήσεών τους σε σχέση με το Προσφυγικό, τις visa και την Ανατολική Μεσόγειο.
Μάλιστα, δεν διστάζουν να χτυπήσουν το χέρι στο τραπέζι, κάνοντας ανοιχτά λόγο για εμπαιγμό και παρελκυστικές τακτικές, με σκοπό τη μη ικανοποίηση των αιτημάτων τους.
Όπως επισημαίνουν, ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Josep Borrell είχε ετοιμάσει μια έκθεση για τη Σύνοδο Κορυφής.

Και Γαλάζια Πατρίδα και ένταξη στη ΕΕ

Η έκθεση ανέφερε ότι, δεδομένου ότι η Τουρκία φιλοξενεί εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία, όχι μόνο αξίζει μεγαλύτερη οικονομική στήριξη, αλλά και διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της τελωνειακής ένωσης, ταξίδια χωρίς βίζα στην ΕΕ και αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων.
Αυτές οι δηλώσεις είναι αξιοσημείωτες.
Ο Borrell υπογράμμιζε, λένε, ότι η ΕΕ θα ακολουθήσει μια τέτοια προσέγγιση μόνο εάν η Τουρκία σέβεται τα «ανθρώπινα δικαιώματα» και υιοθετήσει μια πιο ευέλικτη στάση σχετικά με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο και γύρω από την Κύπρο.
Προσθέτουν δε ότι «είναι αδιανόητο, η επίδοση της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, να εξαρτάται από τη στάση της απέναντι σε άλλα πολιτικά ζητήματα.
Με άλλα λόγια, η γείτων επιθυμεί να μπει και στην ΕΕ αλλά και να συνεχίσει την ενεργειακή πολιτική της στην Ανατολική Μεσόγειο, αμφισβητώντας τις ελληνικές θέσεις και δίκαια.
Η Τουρκία, υποστηρίζουν, ως χώρα, προστατεύει τα νοτιοανατολικά σύνορα της ΕΕ και συντηρεί εκατομμύρια πρόσφυγες, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση εντός της επικράτειάς της υπερβολικού αριθμού προσφύγων και την έξαρση κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών προβλήματων.
Και ενώ η Τουρκία διατηρεί μια πολιτική «ανοιχτής πόρτας» στα νότια σύνορά της, η ΕΕ δεν εφαρμόζει την ίδια τακτική για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που επιθυμούν να εισέλθουν.
«Δεν είναι πλέον επιλογή, είναι επιτακτική ανάγκη η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα να εμπλακούν ουσιαστικά και ηθικά σε αυτήν την περιοχή ευθύνης» υποστηρίζουν Τούρκοι αξιωματούχοι.

Για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Αντιδράσεις προκαλούν οι θέσεις της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα…
«Τι είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα;
Ορισμένες αποφάσεις που λαμβάνονται από τα ανεξάρτητα τουρκικά δικαστήρια δεν ικανοποιούν ορισμένους λαϊκιστές πολιτικούς της ΕΕ;
Ή είναι ζητήματα όπως η ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής;» διερωτώνται και στρέφουν τα βέλη τους στην Ελλάδα.
«Τι γίνεται με την Ελλάδα, η οποία λαμβάνει ευρωπαϊκή υποστήριξη για να βυθίσει σκάφη που μεταφέρουν μωρά.
Η Ελλάδα διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Το πιο πρόσφατο πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή απέναντι από τη Σμύρνη.
Αφού ειδοποιήθηκε για μια βάρκα που μετέφερε πρόσφυγες στο ακρωτήριο Karaabdullah στην περιοχή Çeşme, η τουρκική ακτοφυλακή κατάφερε να διασώσει τρία άτομα, ενώ τρεις μετανάστες βρέθηκαν νεκροί».
Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Süleyman Soylu, «Η ελληνική ακτοφυλακή χτύπησε 7 μετανάστες απόψε, πήρε τα υπάρχοντά τους, έδεσε τα χέρια τους με πλαστικές χειροπέδες και τους έριξε στη θάλασσα.
Η ΕΕ πρέπει να σταματήσει τα παιχνίδια και να λάβει μέτρα εδώ και τώρα.
Πρέπει να είναι, επιτέλους, ξεκάθαροι» καταλήγουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης