Άμυνα – Διπλωματία

Blinken (Αμερικανός ΥΠΕΞ): Η Τουρκία είναι αξιότιμος σύμμαχος - Δεν αποτελεί μυστικό ότι υπάρχουν διαφορές

Blinken (Αμερικανός ΥΠΕΞ): Η Τουρκία είναι αξιότιμος σύμμαχος - Δεν αποτελεί μυστικό ότι υπάρχουν διαφορές
Τις τελευταίες εβδομάδες τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι επρόκειτο να επανασυζητηθεί ο ρόλος της Τουρκίας εντός της Συμμαχίας
«Αξιότιμο σύμμαχο» χαρακτήρισε την Τουρκία, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Antony Blinken, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης όπου συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg.
Ειδικότερα, ο Blinken υποστήριξε πως δεν αποτελεί μυστικό ότι υπάρχουν διαφορές με την Τουρκία.
Ωστόσο πρόσθεσε, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Συμμαχία, της οποίας η Τουρκία είναι μέλος και μάλιστα με τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό μεταξύ των μελών της, «έχουν ισχυρό συμφέρον να διατηρούν κοντά την Τουρκία».
«H Τουρκία αποτελεί μακροχρόνιο και αξιότιμο σύμμαχο», είπε ο Αμερικανός διπλωμάτης, τονίζοντας πάντως ότι είναι και στο συμφέρον της Άγκυρας να παραμείνει στη Συμμαχία.
Τις τελευταίες εβδομάδες ο τουρκικός Τύπος ανέφερε ότι επρόκειτο να επανασυζητηθεί ο ρόλος της Τουρκίας εντός της Συμμαχίας.

Νωρίτερα o Blinken δήλωσε ότι «θέλουμε να αναζωογονήσουμε τη Συμμαχία, να διαβεβαιώσουμε ότι είναι ισχυρή απέναντι στις απειλές του σήμερα, όπως ήταν στο παρελθόν».
Σχετικά με τον αγωγό Nord Stream 2, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι «ο πρόεδρος Biden ήταν ξεκάθαρος λέγοντας ότι ο αγωγός είναι κακή ιδέα, κακή για την Ευρώπη, κακή για τις ΗΠΑ» και προσέθεσε ότι μπορεί να «υπονομεύσει τα συμφέροντα της Ουκρανίας, της Πολωνίας και άλλως στενών εταίρων και συμμάχων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης