Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Καρότο χωρίς.. μαστίγιο για την Τουρκία, στο πλαίσιο της «θετικής ατζέντας»

Γερμανία: Καρότο χωρίς.. μαστίγιο για την Τουρκία, στο πλαίσιο της «θετικής ατζέντας»

Τη «θετική ατζέντα» στις ευρω-τουρκικές σχέσεις καταγράφει δημοσίευμα της Deutsche Welle το οποίο περιγράφει τα γερμανικά «ανοίγματα» στην Τουρκία στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις 25 - 26 Μαρτίου

Σχετικά Άρθρα

Υπό τη σκιά κατά κύριο λόγο του μεταναστευτικού, στο πεδίο των ευρω-τουρκικών σχέσεων οι απειλές για την επιβολή κυρώσεων κατά της τουρκικής προκλητικότητας έχουν μετατραπεί σε έναν οδικό χάρτη διαμόρφωσης μιας «θετικής ατζέντας» όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις η οποία αναμένεται να λάβει συγκεκριμένη μορφή στη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Ιουνίου 2021.
Χαρακτηριστικη είναι η αποτύπωση της γερμανικής στάσης στη Συνοδό της 25 – 24 Μαρτίου σε δημοσίευμα της Deutsche Welle όπου, μεταξύ άλλων, περιγράφεται μία -υποτιθέμενη- διττή προσέγγιση της Τουρκίας όπου… εν πολλοίς κατορθώνει να «περάσει» το σύνολο των αιτημάτων της.
Και αυτό, καθώς αντί της στάσης «μαστίγιο και καρότο» που εξαγγέλθηκε φαίνεται να λαμβάνει σημαντικά ευρω.. δώρα.
-Την αύξηση της χρηματοδότησης στο πλαίσιο μιας επικαιροποιημένης συμφωνίας για το Μεταναστευτικό
-Υποστήριξη του αιτήματός της για το καθέτως της χορήγησης visa
-Επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την Τελωνειακή Ένωση
Επίσκεψη στην Άγκυρα της επικεφαλής Κομισιόν Ursula von der Leyen και του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel

Αναθέρμανση

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Γερμανία θα κινηθεί στην επικειμένη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο πλαίσιο της διττής προσέγγισης, στην οποία συμφώνησαν οι Υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών τη Δευτέρα: δράσεις για την αναθέρμανση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας διατηρώντας παράλληλα τις εναλλακτικές των κυρώσεων, σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle τη Τατάρτη 24 Μαρτίου 2021.
Βέβαια, να σημειωθεί ότι το δημοσίευμα παραλείπει να αναφερει τις οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις που περιγράφονται στην  έκθεση Borrell καθώς θα φαινόταν η ανισορροπία μεταξύ των όσων προσφέρονται στην Τουρκίας και των υποτιθέμενων.. ποινών

Χρηματοδότηση

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο, την οποία επικαλείται το δημοσίευμα η Γερμανία θα στηρίξει στη Σύνοδο Κορυφής μια επί της αρχής απόφαση να διαθέσει η ΕΕ στην Τουρκία και άλλα χρήματα για τη φιλοξενία των προσφύγων στο έδαφός της.
Όπως τόνισε, τα επιμέρους ζητήματα αυτής της χρηματοδότησης, όπως ύψος του ποσού και επιβαρύνσεις για τα κράτη μέλη, θα συζητηθούν αργότερα.
Επίσης, θα συμφωνήσει να δοθεί πράσινο φως για μια επίσκεψη της προέδρου της Κομισιόν, Ursula von der Leyen και του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel στην Άγκυρα.
Η ίδια κυβερνητική πηγή άφησε να εννοηθεί ότι κ. Merkel θα υποστηρίξει εκτός αυτού την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την Τελωνειακή Ένωση της ΕΕ με την Τουρκία.
Οι συνομιλίες έχουν παγώσει εδώ και καιρό λόγω της πολιτικής κατάστασης στην Τουρκία αλλά και την ένταση στις διμερείς σχέσεις.
Η ίδια πηγή επισήμανε ότι η ΕΕ έχει οικονομικά συμφέροντα από μια σχετική συμφωνία με την Τουρκία.

«Τρυφερά βλαστάρια»

Αξιολογώντας αυτά τα βήματα επαναπροσέγγισης τόνισε ότι συνιστούν «τρυφερά βλαστάρια της αποκλιμάκωσης».
Θα πρέπει όμως να αναμένονται οι εξελίξεις των επόμενων μηνών, προτού ενδεχομένως ληφθούν «τελικές αποφάσεις» στη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούνιο (24 – 25 Ιουνίου).
Όπως διευκρίνισε, «είναι πολύ ξεκάθαρο ότι με τις σημερινές συνθήκες δεν θα ήταν δυνατόν να ολοκληρωθούν αυτές οι διαπραγματεύσεις».
Σε περίπτωση, πάντως που δεν αποκλιμακωθεί η ένταση στις σχέσεις με την Τουρκία, η ΕΕ έχει έτοιμα «τα εργαλεία για να δείξει ότι δεν συμφωνεί».

Κυπριακό

Απαντώντας σε ερώτηση για τις ανησυχίες που προκαλούν οι νεότερες εξελίξεις στη Λευκωσία, ο υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι «γνωρίζουμε πολύ καλά για τους ενδοιασμούς της Κύπρου.»
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel βρίσκεται αυτό το διάστημα σε επαφή με την κυπριακή πλευρά, προκειμένου να πετύχει τη σύμφωνη γνώμη της για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα.
Όπως τόνισε, προϋπόθεση για μια συμφωνία είναι «η ξεκάθαρη πρόοδος στο Κυπριακό».
Σημαντικό κριτήριο επ’ αυτού θα είναι οι 5+1 συνομιλίες που θα διεξαχθούν τον Απρίλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης