Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επελαύνει ο κορωνοϊός στην Ευρώπη - Εκεχειρία ΕΕ με Μ. Βρετανία για εμβόλια - Στροφή Merkel για lockdown το Πάσχα

Επελαύνει ο κορωνοϊός στην Ευρώπη - Εκεχειρία ΕΕ με Μ. Βρετανία για εμβόλια - Στροφή Merkel για lockdown το Πάσχα
Σε νέο lockdown για τέσσερις εβδομάδες το Βέλγιο
Σχετικά Άρθρα

Ανησυχητική αναζωπύρωση κρουσμάτων covid καταγράφεται στην Ευρώπη, όπου και οι εμβολιασμοί παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, τη στιγμή που ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία σχεδιάζουν τη μετά – covid εποχή.
Η Ευρώπη, η οποία και μετρά τους περισσότερους θανάτους παγκοσμίως, δείχνει να μαλακώνει τη στάση της απέναντι στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου να εξευρεθεί μια «αμοιβαία επωφελής» λύση για την επίλυση των μεταξύ τους υψηλών εντάσεων.
Παράλληλα, σε στροφή 180 μοιρών προχωρά η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, όσον αφορά το lockdown για το Πάσχα, μετά τις έντονες αντιδράσεις.
Ειδικότερα, η Merkel ανακάλεσε την απόφαση για το αυστηρό lockdown το Πάσχα, έπειτα από νέα τηλεδιάσκεψη, που είχε σήμερα (24/3/2021) με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων.

Η επιδημία με μια ματιά:

•Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 124.550.506 και οι νεκροί 2.739.395
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 29.995.669 κρούσματα και 545.027 νεκρούς
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 298.676 και σε κρούσματα με 12.130.019
• Τρίτο σε νεκρούς το Μεξικό με 199.048 και τέταρτη η Ινδία με 160.441
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 4.433.364
• Πέμπτη η Γαλλία με 4.373.837 και έκτη η Μεγάλη Βρετανία με 4.326.623
• Έβδομη η Ιταλία με 3.440.862 και όγδοη η Ισπανία με 3.234.319
• Ένατη η Τουρκία με 3.091.282 και δέκατη η Γερμανία με 2.709.839
dasfada.JPG
Βρετανία - ΕΕ: Εκεχειρία στον «πόλεμο των εμβολίων»

Την έναρξη από κοινού προσπάθειας προκειμένου να εξευρεθεί μια «αμοιβαία επωφελής» λύση για την επίλυση των μεταξύ τους υψηλών εντάσεων που προκαλούν οι προμήθειες εμβολίων κατά της Covid-19, μετά τους αυστηρότερους ελέγχους στις εξαγωγές δόσεων εμβολίων που παράγονται στην ΕΕ επισήμαναν Bρυξέλλες και Λονδίνο σε κοινό ανακοινωθέν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο με την ανωτέρω δήλωση σηματοδότησαν την αναθέρμανση της συνεργασίας του για την προμήθεια των δόσεων των εμβολίων, λίγες μόνο ώρες μετά την κλιμάκωση εκ μέρους της Ευρπαϊκης Ένωσης της μεταξύ τους διαμάχης με τη υιοθέτηση αυστηρότερων περιορισμών στις εξαγωγές δόσεων εμβολίων.
«Με δεδομένες τις αλληλεξαρτήσεις μας» στην παραγωγή εμβολίων, «εργαζόμαστε για συγκεκριμένα μέτρα (...) βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, για να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση και να αυξήσουμε την προσφορά εμβολίων για τους πολίτες μας», υπογραμμίζεται στο κοινό ανακοινωθέν.
«Εν τέλει, η διαφάνεια και η παγκόσμια συνεργασία όλων των χωρών θα είναι καθοριστικής σημασίας για να ξεπεραστεί επιτέλους αυτή η πανδημία και να διασφαλιστεί η καλύτερη προετοιμασία για την αντιμετώπιση μελλοντικών προκλήσεων.
Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας», συμπληρώνει η ανακοίνωση.
Ωστόσο, αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές επέστησαν την προσοχή οι παραπάνω δηλώσεις να μην ερμηνευθούν ως συμφωνία με αντικείμενο την προμήθεια των εμβολίων, αλλά η αρχή μιας διαπραγμάτευσης.

Σε νέο lockdown για τέσσερις εβδομάδες το Βέλγιο

Σε νέο lockdown μπαίνει το Βέλγιο. Ο Πρωθυπουργός Alexander Der Croo ανακοίνωσε νέα μέτρα τα οποία θα ισχύσουν από το απόγευμα της Παρασκευής 26 Μαρτίου και θα παραμείνουν σε ισχύ για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες.
Η Επιτροπή διαβούλευσης αποφάσισε:
Από τη Δευτέρα, τα μαθήματα σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης θα ανασταλούν έως τις 2 Απριλίου, ενώ αναμένεται να ανοίξουν ξανά πλήρως από τις 19 Απριλίου.Τα νηπιαγωγεία μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά.
Από το Σάββατο, τα μη ιατρικά επαγγέλματα επαφής, όπως τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής θα κλείσουν.
Τα μη απαραίτητα καταστήματα μπορούν να δέχονται πελάτες μόνο κατόπιν ραντεβού. Οι παραδόσεις στο σπίτι και η επιλογή παραλαβής παραμένουν δυνατές, εάν δεν υπάρχει φυσική επαφή και καμία είσοδος στο κατάστημα.
Οι πολίτες θα επιτρέπεται να συναντώνται σε εξωτερικούς χώρους μόνο σε ομάδες τεσσάρων ατόμων (χωρίς να υπολογίζονται παιδιά κάτω των 12 ετών) .
Ο αριθμός των συμμετεχόντων για στατικές διαδηλώσεις θα περιοριστεί σε 50.
Η τηλεργασία παραμένει υποχρεωτική και θα υπάρξουν «πρόσθετοι έλεγχοι και αυστηρότερες κυρώσεις» για εταιρείες που δεν ακολουθούν τον κανόνα.
Η απαγόρευση των μη απαραίτητων ταξιδιών θα παραμείνει σε ισχύ.

Αναστέλλουν Μακάο και Χoνγκ Κονγκ τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο Pfizer

Στην προσωρινή αναστολή των εμβολιασμών με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech προχωρούν από σήμερα 24/3 το Χόνγκ Κόνγκ και το Μακάο καθώς οι υγειονομικές αρχές έκαναν λόγο για ελαττωματικές παρτίδες.
«Οι εμβολιασμοί με τα προϊόντα που αφορά η ειδοποίηση πρέπει να ανασταλούν» ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Μακάο ενώ αντίστοιχη απόφαση έλαβε και η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ, η οποία και αυτή γνωστοποίησε ότι αναστέλλει προσωρινά τους εμβολιασμούς εξαιτίας προβληματικών παρτίδων.
Σημειώνεται πως οι εμβολιασμοί στο Χόνγκ Κόνγκ προχωρούν με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, καθώς τον περασμένο Φεβρουάριο άρχισαν οι εμβολιασμοί με το κινέζικο εμβόλιο Sinovac – το οποίο πάντως οι κάτοικοι υποδέχθηκαν με καχυποψία - ενώ από τον Μάρτιο άρχισαν και οι εμβολιασμοί με το σκεύασμα της Pfizer.
Οι αρχές ανακοίνωσαν πως ειδοποιήθηκαν από την Fosun Industrial, το διανομέα των εμβολίων της Pfizer στο Χόνγκ Κόνγκ και στο Μακάο, για ελαττωματικές παρτίδες εμβολίων.
Κατόπιν αυτής της εξέλιξης οι εμβολιασμοί ανεστάλησαν μέχρι να υπάρξει νέα ειδοποίηση από την Pfizer.
0-5934-593-593-593-535353534535353.JPG

Στροφή 180 μοιρών από Merkel - Ανακαλεί το lockdown για το Πάσχα

Σε στροφή 180 μοιρών προχωρά η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, όσον αφορά το lockdown για το Πάσχα, μετά τις έντονες αντιδράσεις.
Ειδικότερα, η Merkel ανακάλεσε την απόφαση για το αυστηρό lockdown το Πάσχα, έπειτα από νέα τηλεδιάσκεψη, που είχε σήμερα (24/3/2021) με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων.
«Η ιδέα για lockdown το Πάσχα καταρτίστηκε με τις καλύτερες προθέσεις, διότι πρέπει επειγόντως να καταφέρουμε να επιβραδύνουμε και να αντιστρέψουμε το τρίτο κύμα της πανδημίας» δήλωσε η Merkel στους δημοσιογράφους.
«Ωστόσο, η ιδέα... ήταν λάθος.
Υπήρχαν καλοί λόγοι γι' αυτό, αλλά δεν μπορούσε να εφαρμοστεί αρκετά καλά σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα» είπε χαρακτηριστικά.
«Η ευθύνη για το λάθος είναι όλη δική μου» επεσήμανε ενώ συμπλήρωσε «ένα λάθος πρέπει να αναγνωρίζεται και πάνω από όλα πρέπει να διορθωθεί, κι αν είναι δυνατό, πρέπει να διορθώνεται εγκαίρως.
Την ίδια στιγμή, φυσικά, ξέρω ότι όλο αυτό το ζήτημα προκαλεί περισσότερη αβεβαιότητα.
Λυπάμαι βαθιά και ζητώ συγνώμη σε όλους τους πολίτες».
Υπενθυμίζεται ότι στη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα (22/3/2021) με τους πρωθυπουργούς των 16 ομόσπονδων κρατιδίων, η Merkel πίεσε να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας covid-19, ανατρέποντας τα σχέδια στα οποία είχαν συμφωνήσει νωρίτερα αυτό τον μήνα για επανεκκίνηση της οικονομίας μετά τη ραγδαία άνοδο των κρουσμάτων.
Ωστόσο, οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων αντιστάθηκαν και συμφώνησαν μόνο να ζητήσουν από τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους για πέντε ημέρες, στη διάρκεια του Πάσχα, προκειμένου να ανασχεθεί το τρίτο κύμα της πανδημίας.

ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τα 30 εκατομμύρια τα κρούσματα  

Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν σήμερα τα 30 εκατομμύρια κρούσματα της Covid-19, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters, καθώς οι αμερικανικές Πολιτείες επιταχύνουν τους εμβολιασμούς και με Αμερικανούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο για πρώτα θετικά αποτελέσματα αυτών στη χώρα.
Οι υγειονομικές αρχές τρέχουν να επιταχύνουν τους εμβολιασμούς, συμπεριλαμβάνοντας και πληθυσμιακές ομάδες μικρότερων ηλικιών, μετά την πρώτη αύξηση νέων κρουσμάτων σε εβδομαδιαία βάση από τον Ιανουάριο.
Σε αντίθεση με τις συμβουλές υγειονομικών εμπειρογνωμόνων, πολλές Πολιτείες έχουν άρει τις εντολές για χρήση μάσκας και περισσότερο μολυσματικές παραλλαγές του ιού έχουν εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα.
Αν και ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται σε 30 από τις 50 Πολιτείες, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, αξιωματούχοι υγείας ελπίζουν ότι οι εμβολιασμοί θα αποτρέψουν την αύξηση θανάτων.
Συνολικά 544.000 άνθρωποι στη χώρα έχουν υποκύψει στην νόσο.   

Μ. Βρετανία: Προς εμβολιασμούς παιδιών από τον Αύγουστο 

Να προχωρήσει σε εμβολιασμούς παιδιών κατά του κορωνοϊού από τον ερχόμενο Αύγουστο εξετάζει η κυβέρνηση του Boris Johnson σε μια προσπάθεια να διευρύνει το ποσοστό προστασίας του πληθυσμού απέναντι στον ιό.
Πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε κίνηση, η βρετανική κυβέρνηση θα αναμείνει τα ευρήματα της μελέτης του εμβολιασμού παιδιών την οποία διεξάγει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται σύντομα.
Σημειώνεται πως χθες 23/3 η Μ. Βρετανία απέτισε φόρο τιμής στα θύματα της επιδηίας.
Η Μ. Βρετανία μετρά πάνω από 126.000 νεκρούς και περισσότερες από 4,3 εκατομμύρια μολύνσεις, ενώ τελεί υπό περιοριστικά μέτρα, με την Αγγλία να βρίσκεται εδώ και εβδομάδες στο τρίτο εθνικό της lockdown.
Πλέον και χάρη στους εμβολιασμούς η κατάσταση στη Μ. Βρετανία είναι πολύ καλύτερη, καθώς ήδη έχει γίνει η πρώτη άρση των περιοριστικών μέτρων, με το άνοιγμα των σχολείων ενώ σχεδιάζονται και νέα ανοίγματα της οικονομίας και της κοινωνίας.
Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση σχεδόν 28 εκατομμύρια Βρετανοί ενώ 2,3 εκατομμύρια έχουν κάνει και τις δύο δόσεις εμβολίων.
Στόχος της κυβέρνησης Johnson είναι να έχει χορηγηθεί μία δόση εμβολίου σε όλους τους πολίτες άνω των 50 ετών ως τα μέσα Απριλίου και σε όλους τους ενήλικες ως το τέλος Ιουλίου. 

Αναζωπύρωση covid στην Ινδία – Το τελευταίο 24ωρο τα περισσότερα κρούσματα του 2021 

Αναζωπύρωση καταγράφει η επιδημία του κορωνοϊού στην Ινδία καθώς καθημερινά αναφέρεται ολοένα και περισσότερες μολύνσεις.
Ύστερα από μια ύφεση αρκετών μηνών, όπου τα ημερήσια κρούσματα κυμαίνονταν στα επίπεδα των 10.000, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια μεγάλη έξαρση του ιού, με αποτέλεσμα οι νέες μολύνσεις να προσεγγίζουν πλέον τις 50.000.
Συγκεκριμένα, το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 275 ασθενείς με την COVID-19, ενώ εντοπίστηκαν 47.262 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2.
Πρόκειται αντίστοιχα για τον βαρύτερο ημερήσιο απολογισμό θυμάτων και για τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων που έχουν διαγνωστεί μέσα σε μια ημέρα από τον Νοέμβριο του 2020.
Το ομόσπονδο ινδικό κράτος Μαχαράστρα, επίκεντρο της πανδημίας, αντιμετωπίζει πλέον κίνδυνο κορεσμού των νοσοκομείων.
Συνολικά η Ινδία μετρά 160.441 θανάτους επί συνόλου 11.734.058 μολύνσεων.

Ανεξέλεγκτος ο κορωνοϊός στη Βραζιλία – Νέο ημερήσιο ρεκόρ θανάτων

Ανεξέλεγκτη είναι η επιδημία του κορωνοϊού στη Βραζιλία όπου το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε νέο ημερήσιο ρεκόρ θανάτων.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες αναφέρθηκαν 3.251 θάνατοι και 82.493 επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Συνολικά η Βραζιλία μετρά 298.676 νεκρούς επί συνόλου 12,1 εκατομμυρίων μολύνσεων και αποτελεί τη χώρα με τους υψηλότερους αριθμούς θανάτων και μολύνσεων παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ.
Υπό αυτά τα δεδομένα, τα νοσοκομεία και το σύστημα υγείας βρίσκονται λίγο πριν την κατάρρευση, τη στιγμή που ο πρόεδρος Jair Bolsonaro άλλαξε για τέταρτη φορά τον υπουργό Υγείας.
Παράλληλα, με εξαιρετικά αργά ρυθμούς εξελίσσεται και το εμβολιαστικό πρόγραμμα, καθώς εκτιμάται ότι μόλις το 2,6% του πληθυσμού έχει λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου του ενώ το 7,6% των πολιτών (12,1 εκατ.) έχει λάβει την πρώτη.
Ενδεικτική άλλωστε της ανησυχίας που υπάρχει για την επιδημία στη Βραζιλία είναι η προειδοποίηση του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας, μέρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος εκτίμησε ότι η επιδημιολογική κατάσταση εκτυλίσσεται με εξαιρετικά «επικίνδυνο» τρόπο στη Βραζιλία και κάλεσε όλους τους Βραζιλιάνους να πάρουν μέτρα.
054959359385305352452523542354535.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης