Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ξεφεύγει ο «λογαριασμός» για τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων – Νέο πακέτο την επόμενη εβδομάδα

Ξεφεύγει ο «λογαριασμός» για τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων – Νέο πακέτο την επόμενη εβδομάδα
Στο έλεος της πανδημίας ο προϋπολογισμός - Το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει στην επέκταση των παραδοσιακών μέτρων στήριξης που θα «φουσκώσουν» πάνω από τα 11,6 δισ. ευρώ το λογαριασμό του δημοσίου
Σχετικά Άρθρα

Νέες βαθύτερες πληγές για την πραγματική οικονομία και τα δημόσια οικονομικά δημιουργεί το εν εξελίξει κύμα έξαρσης της πανδημίας που «καίει» το αρχικό κυβερνητικό σενάριο για σταδιακό άνοιγμα της αγοράς από τον Μάρτιο μεταθέτοντας πλέον το χρονοδιάγραμμα για το τέλος Απριλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες το αρνητικό σκηνικό στο υγειονομικό πεδίο υποχρεώνει το οικονομικό επιτελείο να επανασχεδιάσει τις κινήσεις στην οικονομία προχωρώντας στην επέκταση των παραδοσιακών μέτρων στήριξης που θα φουσκώσουν πάνω από τα 11,6 δισ. ευρώ το λογαριασμό του δημοσίου.

Οι ανακοινώσεις

Πέραν της πίεσης στα κρατικά ταμεία και της διεύρυνσης της «μαύρης τρύπας» στο προϋπολογισμό η παράταση του σκληρού lockdown επιφέρει πλήγματα στο ΑΕΠ και υπονομεύει την ανάκαμψη της οικονομίας σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο καθώς το δεύτερο τρίμηνο του έτους θεωρείται καθοριστικό για την αντιστροφή της ύφεσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί ενδεχομένως από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ένα ακόμα πλέγμα ενισχύσεων για επιχειρήσεις και εργαζομένους για τον Απρίλιο το οποίο θα περιλαμβάνει και ειδικά προγράμματα παροχής ρευστότητας στην εστίαση που έχει δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα από την πανδημία ενώ σε δεύτερο χρόνο στο «κάδρο» θα μπει και ο τουριστικός τομέας.

Τα μέτρα

Ειδικότερα το πακέτο του Απριλίου θα προβλέπει:
-Πλήρη απαλλαγή από τα ενοίκια των επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές με αποζημίωση από το κράτος του 80% των απωλειών που θα υποστούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.
Για τις πληττόμενες επιχειρήσεις θα ισχύσει η έκπτωση του 40% με την αναπλήρωση του 50% της ζημιάς.  
Η έκπτωση θα αφορά και τα μισθώματα για πρώτη κατοικία η φοιτητική στέγη για εργαζόμενους που θα είναι σε αναστολή

-Ενίσχυση με «ζεστό χρήμα» από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ των επιχειρήσεων της εστίασης για την επανεκκίνηση τους. 
Το σενάριο προβλέπει ότι το ποσό της χρηματοδότησης θα αναλογεί σε ποσοστό του μηνιαίου τζίρου που πραγματοποιούν σε κανονική λειτουργία.
-Καταβολή του αναλογικού επιδόματος των 534 ευρώ το μήνα στους εργαζόμενους σε αναστολή σε κλειστές και σε πληττόμενες επιχειρήσεις με κάλυψη από το δημόσιο των ασφαλιστικών εισφορών
-Επέκταση του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»
-Παράταση των επιδομάτων ανεργίας
-Αναστολή πληρωμής των δόσεων ρυθμίσεων για οφειλές στην εφορία και τα ελεγκτικά κέντρα καθώς και για τις ασφαλιστικές εισφορές με μετάθεση της δόσης στο τέλος της ρύθμισης
-Πάγωμα επιταγών
-Νέος 7ος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής, ύψους 1 δισ. ευρώ, για την παροχή φθηνής ρευστότητας σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις με επίκεντρο την εστίαση και τον τουρισμό.
Στον νέο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής, θα μπορούν να ενταχθούν και οι επιχειρήσεις που ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους ακόμα και αν είχαν αύξηση τζίρου το 2020

Τουρισμός

Σε δεύτερη φάση πιθανότατα προς το τέλος του Απριλίου κι ανάλογα με την τροχιά της πανδημίας θα ανακοινωθούν μέτρα στήριξης για το τουρισμό με βασικό άξονα την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών και την ενίσχυση της ρευστότητας με τη χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων από τα κοινοτικά προγράμματα και τα εγγυοδοτικά ταμεία.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης