Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Γερμανία: Τεχνολογική «γέφυρα» μεταξύ blockchain και ευρώ για χρηματοοικονομικά προϊόντα

tags :
Γερμανία: Τεχνολογική «γέφυρα» μεταξύ blockchain και ευρώ για χρηματοοικονομικά προϊόντα

Η Bundesbank, η οποία συνεργάστηκε με το Deutsche Börse και τον Οργανισμό Διαχείρισης Χρέους της γερμανικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι θα υπάρχει η δυνατότητα μετά την αγορά ή πώληση μετοχών ή ομολόγων είται άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων  μέσω blockchain η εκκαθάριση των συναλλαγών να γίνεται σε νομίσματα κεντρικών τραπεζών

Σχετικά Άρθρα

Tεχνολογία που επιτρέπει στους επενδυτές την αγορά και τη πώληση μετοχών και άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων μέσω της τεχνολογίας blockchain, συναλλασσόμενοι με ευρώ που εκδίδει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ανέπτυξαν οι γερμανικές αρχές, γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ δύο κόσμων που κάποτε φαινόταν τεράστιο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021.
Ιδιωτικοί και δημόσιοι οργανισμοί σε όλο τον κόσμο πειραματίζονται με τη χρήση τεχνολογίας blockchain που έγινε γνωστή για από τις συναλλαγές σε Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα, για την εκκαθάριση των συναλλαγών σε νομίσματα κεντρικών τραπεζών .

Bundesbank

Η Bundesbank, η οποία συνεργάστηκε με το Deutsche Börse και τον Οργανισμό Διαχείρισης Χρέους της γερμανικής κυβέρνησης για αυτό το έργο, ανακοίνωσε την Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021 ότι η λύση που διαμορφώθηκε ήταν η πρώτη που επιτρέπει σε όσους πωλούν τίτλους μέσω της τεχνολογίας blockchain να λαμβάνουν τη εκκαθάριση στον λογαριασμό τους σε νομίσματα κεντρικών τραπεζών.
Η τεχνολογία θα μπορούσε να επεκταθεί σε ολόκληρη την Ευρωζώνη ακόμη πριν ξεκινήσει η χρήση του ψηφιακού ευρώ που θα διαμορφώσει η ΕΚΤ.

Εκκαθάριση

«Είναι δυνατό να δημιουργηθεί μια τεχνολογική γέφυρα μεταξύ της τεχνολογίας blockchain και των συμβατικών συστημάτων πληρωμών για την εκκαθάριση των συναλλαγών σε μετοχές π.χ. σε κανονικά τραπεζογραμμάτια χωρίς να χρειάζεται να δημιουργηθεί ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας», υπογράμμισε η Bundesbank.
  
Η δοκιμή

Κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής, εκδόθηκε ένα δεκαετές κρατικό ομόλογο στο blockchain και τέθηκε σε διαπραγμάτευση από έξι τράπεζες: Barclays, Citibank, Commerzbank, DZ Bank, Goldman Sachs και Société Générale.Οι συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν μέσω  blockchain με τη βοήθεια μιας «αλυσίδας ενεργοποίησης» (“trigger chain”) που συνδέει τα περιουσιακά στοιχεία με το σύστημα πληρωμών της ζώνης του ευρώ, γνωστό ως Target 2.

Ψηφιακό ευρώ

Οι σκληροπυρηνικοί υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων είναι συχνά δύσπιστοι απέναντι στις κεντρικές τράπεζες και παρουσιάζουν τα tokens τους (ψηφιακές εγγραφές των κρυπτονομισμάτων) ως ανώτερη μορφή χρήματος, καθώς δεν μπορούν να τυπωθούν και να υποτιμηθούν κατά βούληση.
Η ΕΚΤ διερευνά τη δημιουργία του ψηφιακού ευρώ, πιθανώς βασισμένο στην τεχνολογία blockchain, ως συμπληρωματικού στις συναλλαγές σε μετρητά τα επόμενα πέντε χρόνια.
Ωστόσο, το Bundesbank δεν ήταν ιδιίτερα θετική σε αυτή την ιδέα επισημαίνοντας ότι θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τον τραπεζικό τομέα με την μαζική απόσυρση καταθέσεων σε περιόδους κρίσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης