Τελευταία Νέα
Διεθνή

EE: Προσφορές 100 δισ. ευρώ για 5ετή και 25ετή ομόλογα του προγράμματος SURE

tags :
EE: Προσφορές 100 δισ. ευρώ για 5ετή και 25ετή ομόλογα του προγράμματος SURE

Είναι η δεύτερη δημοπρασία «κοινωνικών ομολόγων» αξίας 13 δισ. ευρώ εντός του Μαρτίου 2021 ενώ η ΕΕ έχει καλύψει κατά τα 3/4 το κόστος του προγράμματος στήριξης της απασχόλησης η οποία διαμορφώνεται στα 100 δισ. ευρώ

Σχετικά Άρθρα
Την υψηλή ζήτηση για τα «κοινωνικά ομόλογα» εκμεταλλεύτηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να επιταχύνει τη χρηματοδότηση του «πανδημικού» προγράμματος για τη στήριξη της απασχόλησης, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg την Τρίτη 23 Μαρτίου 2021.
Ξεπέρασαν τα 96,5 δισεκατομμύρια ευρώ προσφορές στη δημοπρασία των 5ετών και 25ετών τίτλων ομολόγων του προγράμματος SURE αξίας 13 δισεκατομμυρίων ευρώ
Η εν λόγω δημοπρασία είναι η δεύτερη που διενεργείται τον Μάρτιο γεγονός που σημαίνει ότι η ΕΕ έχει καλύψει κατά τα τρία τέταρτα τη χρηματοδότηση του προγράμματος SURE για τη στήριξη της απσχόλησης ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ταμείο Ανάκαμψης

Αυτό είναι απλώς πρόγευση από τον κατακλυσμό των εκδόσεων χρέους που θα ενεργοποιήσει το Ταμείο Ανάκαμψης στο δεύτερο εξέμηνο του 2021, επισημαίνουν οι αναλυτές.
Ενώ η ζήτηση σε αυτήν την τελευταία έκδοση ήταν χαμηλότερη σε σύγκριση με τις τελευταίες δημοπρασίες, συνολικά η όρεξη των επενδυτών για κρατικό χρέος έχει μειωθεί όπως διαφάνησε στο πρόσφατο sell-off των κρατικών ομολόγων εξαιτίας του φόβου έντασης των πληθωριστικών πιέσεων.
«Η ζήτηση ήταν σταθερή για τις εκδόσεις χρέους της ΕΕ», δήλωσε ο Jens Peter Sorensen, επικεφαλής αναλυτής της Danske Bank
«Ήταν τεράστιο το ποσό της έκδοσης (χρέους) σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», σημείωσε.
Υψηλή ζήτηση για τα κοινωνικά ομόλογα της ΕΕ
social_BONDS.PNG
Κορεσμός εκδόσεων

Η ανησυχία ότι το μέγεθος της προσφοράς κοινωνικών ομολόγων της ΕΕ θα επηρέαζε την όρεξη των επενδυτών για το χρέος της εθνικής κυβέρνησης στην περιοχή έχει αποδειχθεί έως τώρα αβάσιμη, με μια σειρά από τίτλους να προσελκύουν διαφορετική ομάδα επενδυτών, σύμφωνα με τον Sorensen.
Η BNP Paribas, η Bank of America., η DZ Bank, η Morgan Stanley και η Societe Generale ήταν σύμβουλοι στην έκδοση.
Στο βιβλίο προσφορών το πενταετές διαπραγματεύτηκε 14 μονάδες βάσης κάτω από τα swap σε σύγκριση με 12 στην αρχική προσφορά.
O 25εετής τίλτος θα αποτιμηθεί 1 μονάδα βάσης πάνω από τα swaps ενώ ο στόχος ήταν τρεις μονάδες βάσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης