Τελευταία Νέα
Οικονομία

Βαθαίνουν οι τρύπες στα κρατικά ταμεία τον Μάρτιο, λόγω lockdown και δόσεων που παγώνουν – Στον αέρα εισπράξεις 3,3 δισ.

Βαθαίνουν οι τρύπες στα κρατικά ταμεία τον Μάρτιο, λόγω lockdown και δόσεων που παγώνουν – Στον αέρα εισπράξεις 3,3 δισ.
Στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί μεγάλη ανησυχία για την πορεία του προϋπολογισμού τον Μάρτιο 2021 
Σχετικά Άρθρα

Το παρατεταμένο lockdown βαλτώνει το σχέδιο του προϋπολογισμού για εισπράξεις 3,3 δισ. ευρώ τον Μάρτιο 2021 ενώ οι αποφάσεις για «πάγωμα» φορολογικών δόσεων που λήγουν τον τρέχοντα μήνα ανοίγουν νέες τρύπες στα κρατικά ταμεία.
Υπό τον κίνδυνο να «σκάσει» η δεξαμενή με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, λόγω της πίεσης που ασκούν τα φετινά κορονοχρέη, το υπουργείο Οικονομικών ανέστειλε την πληρωμή της δόσης του Μαρτίου ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών για όσους πλήττονται από την πανδημία.
Η δόση μεταφέρεται στον επόμενο του τελευταίου μήνα της ρύθμισης, χωρίς προσαυξήσεις, όταν και θα έχει ξεθολώσει το τοπίο από την υγειονομική κρίση και ο βαθμός συνέπειας των φορολογούμενων στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους προς το Δημόσιο θα είναι μεγάλος.

Μεγάλη ανησυχία στο υπουργείο Οικονομικών

Από την άλλη όμως στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί μεγάλη ανησυχία για την πορεία του προϋπολογισμού τον Μάρτιο αλλά και για τους επόμενους μήνες αφού ο στόχος για εισπράξεις 10,868 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο έχει ήδη βγει από το «ταμπλό» λόγω της βαθύτερης ύφεσης.
Στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου ο προϋπολογισμός έκλεισε με εισπράξεις 8,5 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 275 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, οι οποίες όμως δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματική κατάσταση που υπάρχει στα κρατικά ταμεία.
Η καλύτερη εικόνα των εσόδων έρχεται ως αποτέλεσμα της ετεροχρονισμένης πληρωμής των τελών κυκλοφορίας ύψους 1,2 δισ. ευρώ από τους ιδιοκτήτες των Ι.Χ. οχημάτων οι οποίοι είχαν περιθώριο μέχρι την 1η Μαρτίου να τα εξοφλήσουν.

Επίπτωση ακόμη δύο μήνες

Αυτή η «σανίδα σωτηρίας» δεν υπάρχει τον Μάρτιο και τα χειρότερα είναι ακόμη για τον προϋπολογισμό, αφού όπως παραδέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης «τα αποτελέσματα του lockdown , επιδρούν δυσμενώς ήδη στα έσοδα του Μαρτίου και θα συνεχίσουν με βεβαιότητα να έχουν αρνητική επίπτωση στην επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού στους επόμενους δύο μήνες».
Την ίδια στιγμή οι ανάγκες για πρόσθετα μέτρα στήριξης θα παραμείνουν αυξημένες τουλάχιστον μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου.
Παρά τα 2,5 δισ. ευρώ που αντληθήκαν με το 30ετές ομόλογο από τις διεθνείς αγορές το οικονομικό επιτελείο προχωρά στις επόμενες κινήσεις με τρείς κόκκινες γραμμές:
α μην υποχωρήσουν τα ταμειακά διαθέσιμα κάτω από τα 30 δις. ευρώ,
-να μην ξεφύγει ο λογαριασμός και
-τα μέτρα στήριξης να έχουν συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα έτσι ώστε το δημοσιονομικό κόστος να είναι προσωρινό και η απόσυρση τους να συμπιέσει αυτόματα το έλλειμμα.


Επιλογή τα αμορτισέρ

Η εξίσωση να κρατήσεις την οικονομία ζωντανή στη μάχη με τον κορωνοιό και ταυτόχρονα να μην προκαλέσεις μεγάλες και ανεπανόρθωτες βλάβες στο προϋπολογισμό δεν είναι καθόλου εύκολο να επιτευχθεί τόνιζε κυβερνητική πηγή προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή.
Η κεντρική κατεύθυνση είναι «τα αμορτισέρ» για την απορρόφηση των κραδασμών να δουλεύουν και να ενισχύονται για όσο χρειαστεί αλλά «όσο παρατείνονται οι περιοριστικοί όροι στη λειτουργία της οικονομίας τόσο είναι ανέφικτο να καλυφθούν όλες οι απώλειες» σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταικούρα το κόστος για το δημόσιο θα αυξηθεί κατά 4,1 δις. ευρώ σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις και θα διαμορφωθεί στα 11,6 δις. ευρώ από 7,5 δις. ευρώ.

Πάντως υπό τη πίεση της επιμήκυνσης της διάρκειας της καραντίνας και με θολό το σκηνικό για την επόμενη ημέρα το οικονομικό επιτελείο προωθεί νέο 7ο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1 δισ. ευρώ για την παροχή φθηνής ρευστότητας σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις με επίκεντρο την εστίαση και το τουρισμό, επιδότηση παγίων δαπανών επιχειρήσεων ύψους 500 εκ. ευρώ, κάλυψη έως 90% των δόσεων επιχειρηματικών δανείων για 8 μήνες, πλήρη απαλλαγή από τα ενοίκια για τις κλειστές επιχειρήσεις και έκπτωση 40% για τις πληττόμενες και την κύρια κατοικία των εργαζομένων σε αναστολή.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης