Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ελαφρύνσεις: Ο «οδικός χάρτης» με τους «κόφτες» και τις μειώσεις στα φορολογικά βάρη επιχειρήσεων, επαγγελματιών, νοικοκυριών

Ελαφρύνσεις: Ο «οδικός χάρτης» με τους «κόφτες» και τις μειώσεις στα φορολογικά βάρη επιχειρήσεων, επαγγελματιών, νοικοκυριών
Τον Απρίλιο «κληρώνει» για διορθωτικές κινήσεις στην οικονομία
Σχετικά Άρθρα

Τον Απρίλιο «κληρώνει» για διορθωτικές κινήσεις σε τεκμήρια διαβίωσης και ηλεκτρονικές αποδείξεις, τον Ιούλιο για μειωμένη προκαταβολή φόρου και το φθινόπωρο με τον προϋπολογισμό για πάγιες φοροελαφρύνσεις.
Με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα θα κινηθεί το οικονομικό επιτελείο για μια σειρά μέτρων μείζονος σημασίας για τα φορολογικών βάρη που σηκώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Αναλυτικότερα η κυβερνητική ατζέντα με τους τρεις χρόνους εφαρμογής έχει ως εξής:

1)Απρίλιος: Πριν την έναρξη υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις για:

α)Ηλεκτρονικές αποδείξεις. Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν τα στοιχεία των ηλεκτρονικών πληρωμών που πραγματοποίησαν το 2020 οι φορολογούμενοι για να καταλήξουν στις αλλαγές που θα γίνουν στο μέτρο των e-αποδείξεων για τα εισοδήματα του 2020.
Εξετάζεται μείωση του ορίου του 30% επί του εισοδήματος ή και ακύρωση του πέναλτι φόρου 22% για τους πληττόμενους που δεν κατάφεραν το 2020 να καλύψουν το 30% του εισοδήματός με δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν με ηλεκτρονικό χρήμα.
β)Τεκμήρια. Οι φορολογούμενοι που πλήττονται από την πανδημία και είχαν το 2020 απώλειες στα εισοδήματα τους θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις κρατικές ενισχύσεις που έλαβαν όπως την αποζημίωση ειδικού σκοπού καθώς και μέρος της επιστρεπτέας προκαταβολής για να καλύψουν τα τεκμήρια διαβίωσης και να αποφύγουν υπέρογκες επιβαρύνσεις.
Ειδικότερα τα ποσά της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 534 και 800 ευρώ που έλαβαν οι εργαζόμενοι σε αναστολή εργασίας μέχρι και 10 μήνες το 2020 αποτελούν εισόδημα το οποίο όχι μόνο δεν θα φορολογηθεί αλλά θα μπορούν να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των τεκμηρίων διαβίωσης. Όμως και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν στη μάχη κατά των τεκμηρίων και ένα τμήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής που έλαβαν μέσω των 4 πρώτων κύκλων που «έτρεξαν» το 2020.
Στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν τον αλγόριθμο με βάση τον οποίο θα υπολογιστεί το ποσοστό της μη επιστρεπτέας προκαταβολής που θα μπορούν να αξιοποιήσουν για να καλύψουν τα τεκμήρια οι επαγγελματίες που έχουν υποστεί μεγάλες εισοδηματικές απώλειες από την πανδημία και τα lockdowns.
Όπως αναφέρει στέλεχος του οικονομικού επιτελείο το θέμα της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι σύνθετο καθώς μπορεί το 30% - 50% των κρατικών δανείων να χαρίζονται στους φορολογούμενους αλλά μόνο ένα τμήμα του ποσού αυτού μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελεί εισόδημα για τον επαγγελματία το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιήσει για την κάλυψη των τεκμηρίων.
Το υπόλοιπο ποσό της επιστρεπτέας θεωρείται ότι καλύπτει υποχρεώσεις και έξοδα της επαγγελματικής δραστηριότητας.
Πάντως πολλοί φορολογούμενοι που τα προηγούμενα χρόνια κάλυπταν οριακά με τα εισοδήματά τους τις τεκμαρτές δαπάνες φέτος θα έχουν πρόβλημα και κινδυνεύουν να πληρώσουν έξτρα φόρο.

2)Ιούλιος: Στο υπουργείο Οικονομικών αφού σχηματίσουν εικόνα για τα εισοδήματα του 2020 που θα εμφανίσουν οι φορολογούμενοι στις φορολογικές δηλώσεις θα ληφθούν αποφάσεις για:

α)Προκαταβολή φόρου. Για την προκαταβολή φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που παρά τη μείωση του τζίρου τους κατάφεραν να έχουν κέρδη το 2020, έχει αποσυρθεί το σενάριο μιας γενικευμένης μείωσης του συντελεστή φόρου έως και 100%, όπως εφαρμόστηκε πέρυσι. Σύμφωνα με πληροφορίες οι παρεμβάσεις, εάν δρομολογηθούν, θα είναι στοχευμένες στις επιχειρήσεις εκείνες που είχαν το 2020 μεγάλη πτώση στον τζίρο τους σε σύγκριση με το 2019.
β)Τέλος επιτηδεύματος. Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται το σενάριο της μείωσης του τέλους επιτηδεύματος για τις επιχειρήσεις που για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα του 2020 ήταν κλειστές με κρατική εντολή. 

3)Τον Οκτώβριο με τον προϋπολογισμό του 2022 θα κλειδώσει το σχέδιο για:

α)Εισφορά αλληλεγγύης. Με τη διατήρηση της ρήτρας διαφυγής ενεργή και το 2022, η εισφορά αλληλεγγύης θα παραμείνει παγωμένη και το επόμενο έτος τουλάχιστον για τους φετινούς δικαιούχους ( μισθωτοί ιδιωτικού τομέα, εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, ενοίκια, τόκους, μερίσματα).
β)Ασφαλιστικές εισφορές. Εξετάζεται η διατήρηση της μείωσης των εισφορών και μετά το 2021 και η διερεύνηση των προοπτικών επιπλέον μείωσης κατά 1,6 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2023.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης