Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Perpetual ο δανεισμός της ΔΕΗ με νέο ομόλογο 100 - 200 εκατ. ευρώ - Ανοίγει νέο βιβλίο προσφορών

Perpetual ο δανεισμός της ΔΕΗ με νέο ομόλογο 100 - 200 εκατ. ευρώ - Ανοίγει νέο βιβλίο προσφορών
H διοίκηση της εταιρείας αποφάσισε να ανοίξει από σήμερα νέο βιβλίο προσφορών για άλλα 100 -200 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ικανοποιηθεί η ζήτηση που εκδηλώθηκε προς τους αναδόχους.
Σχετικά Άρθρα

Σε διαρκή σχεδόν δανεισμό οδηγείται η ΔΕΗ, ύστερα από την ζήτηση επενδυτών για αποδόσεις ομολόγων.
Το ανοικτό “παράθυρο” ευκαιρίας στις διεθνείς αγορές - σε μια περίοδο μάλιστα όπου οι αποδόσεις ανεβαίνουν (βλέπε ΗΠΑ 1,7% ) - οδηγεί την ΔΕΗ να ικανοποιήσει την ζήτηση προκειμένου να προχωρήσει πιο γρήγορα το σχέδιο της καθαρής ενέργειας.
Επειδή, όπως θα δούμε, το ομόλογο βιωσιμότητας (650 εκατ. ευρώ, επιτόκιο 3,875%) έτυχε εξαιρετικής υποδοχής η διοίκηση της εταιρείας αποφάσισε να ανοίξει από σήμερα νέο βιβλίο προσφορών για άλλα 100 -200 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ικανοποιηθεί η ζήτηση που εκδηλώθηκε προς τους αναδόχους.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες με την νέα έκδοση θα πραγματοποιηθούν και νέες παρουσιάσεις ενώ το εύρος του επιτοκίου εκτιμάται πως κυμανθεί μεταξύ 3,5-3,7%.
Η θετική πορεία, όμως, του ομολόγου και η νέα συμπληρωματική έκδοση, σύμφωνα με αναλυτές θα αποτυπωθεί και στην μετοχή.

Η υψηλή ζήτηση

Με την διαπραγμάτευση του ομολόγου της ΔΕΗ, σύμφωνα με στοιχεία απο πλατφόρμα ομολόγων, η τιμή στους αγοραστές κινήθηκε στο 101.84% της ονομαστικής αξίας ( απόδοση 3,47% ) και στους πωλητές στο 101.276% (απόδοση 3,56% ).
Υστερα λοιπόν απο την υπερκάλυψη του αρχικού ποσού που ζητούσε η ΔΕΗ ( 500 εκατ. ευρώ ) κατά 6 φορές περίπου, και την συμμετοχή στην έκδοση κατά 70% ξένων επενδυτών που οδήγησε την ΔΕΗ να αντλήσει τελικώς 650 εκατ. ευρώ – η ζήτηση συνεχίστηκε και κατά την διαπραγμάτευση του ομολόγου. Αυτή η ευρεία ανταπόκριση απο την πλευρά των επενδυτών ωθησε τελικώς την διοίκηση σε απόφαση για νέα συμπληρωματική έκδοση 100-200 εκατ ευρώ.
Η κίνηση δε της απόδοσης του ομολόγου προς το 3,5% οδηγεί τους αναλυτές να θεωρούν ότι, θα επιτευχθεί χαμηλότερο επιτόκιο και άρα ένας καλύτερος μέσος όρος επιτοκίου για τα 750-850 εκατ. ευρώ του ομολόγου.
Η διοίκηση της ΔΕΗ επιδιώκει να εκμεταλευτεί προς όφελος της την αποδοχή στις αγορές ώστε να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις της, και με την νέα κίνηση επαναλμβάνει την βεβαιότητα της πως θα επιτύχει τους στόχους. Ήδη έχει αναλάβει τον όρο για την αύξηση του επιτοκίου κατά 0,50% σε περίπτωση κατά την οποία δεν επιτευχθούν οι στόχοι της μείωσης των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα κατά 40% μέχρι το 2023.

Γιατί δεν έχει τελειώσει η συναλλαγή

Με την ανακοίνωση της Comission για την έρευνα σχετικά με παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας απο την ΔΕΗ στην χονδρική αγορά ρεύματος και την υποχώρηση της μετοχής κάτω απο τα 9 ευρώ αρκετοί θεώρησαν ότι, η συναλλαγή της ΔΕΗ στις αγορές είχε ολοκληρωθεί.
Η ΔΕΗ, όμως, με την έκδοση του ομολόγου των 650 εκατ. ευρώ αποπλήρωσε δυο κοινοπρακτικά τραπεζικά δάνεια ( 300 εκατ. ευρώ ) και αναμένει την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ ο οποίος έχει αποτιμηθεί στα 2,95 δισ. ευρώ. Η εταιρεία αναμένει ένα υψηλό τίμημα το οποίο πιθανότατα να υπερβεί το 1,4 δισ. ευρώ καθώς οι υποψήφιοι δύνανται να εξασφαλίσουν φθηνό τραπεζικό δανεισμό έχοντας την εγγυημένη απόδοση 7-8% των εσόδων του ΔΕΔΔΗΕ για 8 χρόνια. Η λίστα των προτιμητέων υποψηφίων αναμενόταν στα τέλη Μαρτίου ενω οι δεσμευτικές προσφορές εκτιμάται ότι, θα πραγματοποιηθούν εντός του Ιουλίου.
Τραπεζικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι, η ΔΕΗ παραμένει μια ενδιαφέρουσα υπόθεση εν όψει της συμφωνίας με την RWE, της πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ καθώς τα έσοδα θα βελτιώσουν περαιτέρω την χρηματοοικονομική εικόνα του ισολογισμού και θα κατευθυνθούν στο επιχειρηματικό πλάνο μετασχηματισμού της εταιρείας.

Δημήτρης Παφίλας

dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης