Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Σε ΒΒ- επιβεβαιώνεται το ομόλογο ύψους 650 εκατ. ευρώ της ΔΕΗ

tags :
Fitch: Σε ΒΒ- επιβεβαιώνεται το ομόλογο ύψους 650 εκατ. ευρώ της ΔΕΗ
Σε ΒΒ- επιβεβαιώνεται το ομόλογο ύψους 650 εκατομμυρίων ευρώ της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού από τη Fitch Ratings

Σε ΒΒ- επιβεβαιώνεται το ομόλογο ύψους 650 εκατομμυρίων ευρώ της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού από τη Fitch Ratings.
Eπίσης, η Fitch επιβεβαιώνει τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της ΔΕΗ σε «BB-» ενώ αξιολογεί το πιστωτικό προφίλ της εταιρείας σε «b +».
Οι αξιολογήσεις αντικατοπτρίζουν το σχετικά ασταθές και μη διαφανές ρυθμιστικό και λειτουργικό περιβάλλον στην Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, οι πολιτικές παρεμβάσεις στο παρελθόν είχαν οδηγήσει την εταιρεία σε καθεστώς υψηλής μόχλευσης και συνεχείς αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές καθ' όλη τη διάρκεια του επενδυτικού κύκλου.
Αντικατοπτρίζουν επίσης τη δεσπόζουσα θέση της στην εγχώρια αγορά και τη βελτίωση της βιωσιμότητάς της μετά τη στρατηγική επανατοποθέτησή της, σε συνδυασμό με εποικοδομητικές ενεργειακές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα από το 2019 και έπειτα.

Παράγοντες - κλειδιά

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης, η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ θα μπορούσε να ενισχύσει τη ΔΕΗ, με τον λόγο χρέος προς ενοποιημένο EBITDA να αυξάνεται πάνω από το κατώφλι του 2,0x ή του 2,5x, από 0,7x τον Σεπτέμβριο του 2020.
Η αβεβαιότητα για την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ εντείνεται λόγω της τελικής αποτίμησής του.
Πάντως, η ΔΕΗ αναφέρει ότι η αναδιάρθρωση των στοιχείων ενεργητικού και του χρέους του ομίλου δεν μπορεί να συμβεί εάν αυτή η πώληση δεν προχωρήσει.

Υψηλή πρόβλεψη μόχλευσης - Ανείσπρακτες οφειλές

Σύμφωνα με τη Fitch, ο συντελεστής μόχλευσης επί των ιδίων κεφαλαίων θα φτάσει το 5,4 κατά μέσο όρο για την περίοδο 2020-2023, παρά τις προσδοκίες για σταθεροποιημένο EBITDA στα περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ.
Αυτό οφείλεται κυρίως στις εκροές κεφαλαίου κίνησης λόγω και της πράσινης πολιτικής που επιδιώκεται να ακολουθηθεί.
Πρόσθετο πρόβλημα είναι η αδυναμία είσπραξης απαιτήσεων από πελάτες, κάτι που οδήγησε σε χρέη ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το τέλος του 2019.
Η Fitch υπολογίζει τις ανείσπρακτες οφειλές έως το τέλος του 2021 στα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ.
Κλειδί, πάντως, για την αξιολόγηση είναι το έμμεσο ποσοστό 51% της κυβέρνησης, η αποτελεσματική διοίκηση, οι κρατικές εγγυήσεις για το 46% του συνολικού χρέους της ΔΕΗ έως τον Σεπτέμβριο του 2020, ο ρόλος της ΔΕΗ ως δεσπόζουσας εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας και η σημαντική έκθεσή της στις εγχώριες τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης