Τουρισμός & Αερομεταφορές

Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των τουριστικών χωρών της ΕΕ με τη συμμετοχή και της Ελλάδας, ζητεί η Αυστρία

Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των τουριστικών χωρών της ΕΕ με τη συμμετοχή και της Ελλάδας, ζητεί η Αυστρία
H Αυστρία προσπαθεί να βρει μια κοινή γραμμή για τις χώρες διακοπών της ΕΕ στο αποκαλούμενο «Πράσινο Διαβατήριο»,
Σχετικά Άρθρα

Τη διεξαγωγή Συνόδου Κορυφής 13 «τουριστικών» χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Αυστρία, για μια κοινή γραμμή και για ταχεία εφαρμογή του πιστοποιητικού εμβολιασμού, ζητά σε σημερινές δηλώσεις της στη Βιέννη, η Αυστριακή υπουργός Τουρισμού, Elisabeth Koestinger , η οποία προς τούτο, πρόκειται να συναντηθεί στις 22/3/2021 στις Βρυξέλλες, με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά.
Η ίδια προσπαθεί να βρει μια κοινή γραμμή για τις χώρες διακοπών της ΕΕ στο αποκαλούμενο «Πράσινο Διαβατήριο», που θα επιτρέψει την ελευθερία ταξιδιού το καλοκαίρι, και μία σύνοδο κορυφής με δώδεκα άλλα κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και των χωρών της Μεσογείου, όπου θα πρέπει να συζητηθεί μια «κοινή προσέγγιση».

Κοινή γραμμή για το Πράσινο Διαβατήριο

Το «Πράσινο Διαβατήριο θα επαναφέρει την ελευθερία ταξιδιού και την κανονικότητα στην καθημερινή ζωή», και «είναι σημαντικό, οι χώρες του τουρισμού να καταβάλουν εδώ από κοινού προσπάθειες για να εξασφαλίσουν μία ταχεία εφαρμογή» τονίζει η Koestinger.
Η ίδια επισημαίνει τη σημασία του για μία ασφαλή θερινή τουριστική περίοδο και ανακοινώνει ότι σύντομα θα υπάρξει η εφαρμογή του στην Αυστρία.
Στην Σύνοδο που προτείνει η ίδια, καλούνται συγκεκριμένα να συμμετάσχουν η Αυστρία, η Ελλάδα, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Κροατία, η Πορτογαλία, η Βουλγαρία, η Μάλτα, η Κύπρος, η Σλοβακία και η Δανία.
Με τις γειτονικές προς την Αυστρία χώρες, υπάρχει εντατική ανταλλαγή απόψεων ως προς το «Πράσινο διαβατήριο», και σχετικές επαφές έχουν γίνει επίσης με την πορτογαλική Προεδρία της ΕΕ, επισημαίνει η υπουργός.

Από 1ης Ιουνίου το πιστοποιητικό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει το πιστοποιητικό κορωνοϊού να είναι έτοιμο προς χρήση έως την 1η Ιουνίου, και σε αυτό να πιστοποιείται ότι ένα πρόσωπο έχει εμβολιαστεί, έχει ελεγχθεί αρνητικά με τεστ, ή έχει αναρρώσει από τη νόσο.
Η Αυστρία από την πλευρά της, θέλει να παρουσιάσει ένα δικό της Πράσινο Διαβατήριο ήδη από τον Απρίλιο, στο οποίο θα πιστοποιούνται τα τεστ που έχει κάνει κάποιος.
Την θερμή υποστήριξή της στην θέσπιση ενός «Πράσινου Διαβατηρίου» που θα ισχύει σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, είχε εκφράσει η Αυστριακή υπουργός Τουρισμού ήδη πριν από τρεις εβδομάδες στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με ομολόγους της, της ΕΕ.

Η ελευθερία ταξιδιών

«Ένα πανευρωπαϊκό ενιαίο ‘’Πράσινο Διαβατήριο΄΄, μπορεί να είναι ένα σημαντικό βήμα για να επανακτηθεί, παρά την κρίση του κορωνοϊού, η μεγαλύτερη δυνατή ελευθερία»,είχε τονίσει, επισημαίνοντας ότι ένα τέτοιο διαβατήριο θα έδινε σε ολόκληρο τον κλάδο του τουρισμού μία «νέα προοπτική».
Ταυτόχρονα, η Αυστριακή υπουργός Τουρισμού, η οποία προέρχεται από το Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Sebastian Kurz ζήτησε μία «ταχεία εφαρμογή μίας κοινής λύσης για περισσότερη και ασφαλέστερη ελευθερία ταξιδιού».
Ο ίδιος ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, είχε τοποθετηθεί νωρίτερα, υπέρ της πρότασης του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την καθιέρωση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, επισημαίνοντας ότι «χρειάζεται ένα πράσινο διαβατήριο για όποιον έχει εμβολιαστεί, ή που μόλις πέρασε τον κορωνοϊό και ως εκ τούτου έχει ανοσία, ή έχει κάνει ένα νέο τεστ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης