Άμυνα – Διπλωματία

Το «κατηγορώ» του Akar για Ελλάδα - Επιμένει για αποστρατιωτικοποίηση, εναέριο χώρο, υφαλοκρηπίδα, Καστελόριζο

Το «κατηγορώ» του Akar για Ελλάδα - Επιμένει για αποστρατιωτικοποίηση, εναέριο χώρο, υφαλοκρηπίδα, Καστελόριζο

«Για την ειρήνη και τη σταθερότητα οι Έλληνες γείτονές μας πρέπει να εγκαταλείψουν το συντομότερο την επεκτατική τους λογική» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας

Σχετικά Άρθρα

Νέο «κατηγορώ» εις βάρος της Ελλάδας εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar, εν μέσω διερευνητικών επαφών.
Η τουρκική πλευρά επιμένει στα περί αποστρατιωτικοποίησης νησιών του Αιγαίου, για το εύρος εναέριου χώρου, ενώ δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα της Ελλάδας για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου.
Κι αυτό τη στιγμή που η ελληνική πλευρά επισημαίνει σε όλους τους τόνους ότι το μοναδικό θέμα που είναι προς συζήτηση είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.
«Δυστυχώς παρά την εποικοδομητική μας προσέγγιση, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία σειρά από αρνητικές δηλώσεις, ενέργειες και προκλήσεις.
Οι ασκήσεις της Ελλάδας που γίνονται με σκοπό την πρόκληση, ο εξοπλισμός των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών με τρόπο που παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες, το άνοιγμα αυτών των νησιών για ξένα πολεμικά πλοία, οι ισχυρισμοί περί υφαλοκρηπίδας με τρόπο που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα παράλογα και αδιανόητα αιτήματα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο φυσικά και αυξάνουν την ένταση.
Αυτές οι προκλητικές ενέργειες και η απειλητική ρητορική δεν γίνονται με τίποτε αποδεκτές.
Ένα τέτοιο ύφος δεν συμβάλλει με τίποτε προς την επίλυση.
Πρέπει όλοι να αντιληφθούν πως με αυτά δεν πρόκειται να φτάσουν πουθενά» δήλωσε ο Akar.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας υποστήριξε πως «παρά τις σαφείς διατάξεις της συνθήκης της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947 για το αποστρατιωτικοποιημενο status των νησιών, γιατί και ενάντια σε ποιον τα εξοπλίζονται;
Οι διατάξεις και των δύο συμφωνιών είναι ξεκάθαρες.
Οι ομόλογοι μας γνωρίζουν πολύ καλά αυτές τις διατάξεις (…)
Η Ελλάδα απέναντι στα 6 μίλια χωρικά ύδατα, προβάλλει ισχυρισμό περί 10 μίλια εναέριου χώρου.
Δεν υπάρχει άλλο τέτοιο παράδειγμα στην ιστορία ή σήμερα.
Κατά τον ίδιο τρόπο μέσω του Καστελόριζου που έχει έκταση 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων και απέχει από τις τουρκικές ακτές μόνο 1950m και από την ελληνική ενδοχώρα 580 km, ζητάνε περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας έκτασης περίπου 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί αποτελούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου και δεν συνάδουν με τη λογική».

Το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας

Ο Akar αναφέρθηκε και στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας.
«Στον Έλληνα γείτονα υπάρχει ένα πάθος για εξοπλισμούς χωρίς αρχή και τέλος.
Πρέπει όμως να ιδωθεί και να γίνει αντιληπτό ότι αυτό είναι κάτι που δεν συνάδει μαθηματικά, είναι ένα απόλυτο όνειρο, μια προσπάθεια και ότι τη μεγαλύτερη ζημιά θα την υποστεί ο ίδιος ο ελληνικός λαός.
Πρέπει πλέον να γίνει αντιληπτό πως η πιο σωστή και εύκολη λύση είναι να δούνε τα δικαιώματα και το δίκαιο μας και πως έτσι θα αναπτυχθούν και οι σχέσεις καλής γειτονίας (…)
Επίσης η Ελλάδα καταβάλλει προσπάθεια ώστε τα προβλήματα της με την Τουρκία, να τα καταστήσει προβλήματα Τουρκίας και Ε.Ε και Τουρκίας και Αμερικής.
Αυτή η στάση δεν είναι ούτε νόμιμη ούτε ηθική.
Πραγματικά δεν θα συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων.
Παρά αυτή την στάση της Ελλάδας που δεν αναγνωρίζει δίκαιο και δικαιώματα εμείς προσπαθούμε να επιλύσουμε τα θέματα Μεσογείου και Αιγαίου μέσω των συζητήσεων.
Πραγματικά καταβάλλουμε κάθε είδους προσπάθεια.
Σε αυτή την περίοδο που έχουν αρχίσει οι διερευνητικές συνομιλίες στο Αιγαίο και οι συναντήσεις αποτροπής συγκρούσεων στο ΝΑΤΟ, συνεχίζουμε να λέμε σε κάθε ευκαιρία πώς περιμένουμε τους Έλληνες ομολόγους μας για την 4η συνάντηση στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης στην Άγκυρα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

O Akar κατηγορεί την Ελλάδα για επεκτατική πολιτική

Τέλος, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας κατηγορεί την Ελλάδα για επεκτατική πολιτική.
«Τον τελευταίο καιρό το γεγονός ότι κάποιοι λογικοί Έλληνες ακαδημαϊκοί, πολιτικοί, απόστρατοι και συνταξιούχοι αξιωματούχοι κάνουν αντικειμενικές δηλώσεις σε αυτό το θέμα, δείχνουν το δίκαιο μας και διαφωτίζουν τον ελληνικό λαό.
Συμπερασματικά για την ειρήνη και τη σταθερότητα οι Έλληνες γείτονές μας πρέπει να εγκαταλείψουν το συντομότερο την επεκτατική τους λογική (…) Ο πιο σωστός δρόμος είναι ο τερματισμός των ασυμβίβαστων και προκλητικών δηλώσεων και δράσεων.
Ξεκάθαρα δηλώνουμε πώς εμείς δεν έχουμε βλέψεις στα δικαιώματα, στα δίκαια και στα εδάφη κανενός.
Ωστόσο αναφορικά με την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας, είμαστε αποφασισμένοι, είμαστε επίμονοι και είμαστε ικανοί να το κάνουμε τόσο στην Κύπρο όσο και στη Γαλάζια Πατρίδα» τόνισε προκλητικά ο Akar.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης