Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Οι ΗΠΑ πίεσαν την EE να άρει τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας – Ο Erdogan ζητάει visa και τελωνειακή ένωση

Οι ΗΠΑ πίεσαν την EE να άρει τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας – Ο Erdogan ζητάει visa και τελωνειακή ένωση
Συνεχώς αναβαθμίζεται ο ρόλος της Τουρκίας στην Ευρώπη

Η έκπληξη δεν ήταν η άρση των κυρώσεων κατά της Τουρκίας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πάγωσε τον σχεδιασμό της για κυρώσεις εις βάρος και άλλων ανώτατων στελεχών της Τουρκικής Κρατικής Εταιρείας Πετρελαίου (TPAO) αλλά και της τουρκικής οικονομίας μεταξύ άλλων και γιατί… άσκησαν πίεση οι αμερικανοί.
Ενώ εδώ στην Ελλάδα καλλιεργείται η ψευδαίσθηση ότι η Προεδρία Biden θα στηρίξει τις ελληνικές θέσεις, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.

Visa και τελωνειακή ένωση

Σήμερα 19Μαρτίου οι πρόεδροι των ευρωπαϊκών θεσμών θα συνομιλήσουν, μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan για τις σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία, οι οποίες θα αποτελέσουν ένα από τα θέματα της προσεχούς ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής.
«Οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, θα συνομιλήσουν μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, για τη σχέση ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία ενόψει της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής» της 25ης και 26ης Μαρτίου, διευκρίνισαν οι εκπρόσωποι των δύο θεσμών.
Η Τουρκία πιέζει για αλλαγές στο καθεστώς visa και βεβαίως για την τελωνειακή ένωση.

Η πλειοψηφία των κρατών της ΕΕ θέλει καλές σχέσεις με την Τουρκία

Αδύναμη απέναντι στην... Τουρκία εμφανίζεται για ακόμα μία φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση, αφήνοντας την ίδια στιγμή «ξεκρέμαστη» την Ελλάδα, λίγα μόλις 24ωρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις 25-26 Μαρτίου.
Διπλωμάτες αποκάλυψαν στο Reuters, ότι η ΕΕ έχει παγώσει τον σχεδιασμό της για κυρώσεις εις βάρος και άλλων ανώτατων στελεχών της Τουρκικής Κρατικής Εταιρείας Πετρελαίου (TPAO).
«Οι διαδικασίες για επιπλέον ένταξη στις λίστες Τούρκων ιδιωτών έχουν σταματήσει, και δεν συζητάμε πλέον οικονομικές κυρώσεις», είπε Ευρωπαίος διπλωμάτης, ένας δεύτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε ότι η διαδικασία δεν «ξεκίνησε ποτέ», ενώ ένας τρίτος είπε ότι «δίνεται προτεραιότητα στην διπλωματική οδό».
Επίσης, σύμφωνα με Ευρωπαίους και Αμερικανούς διπλωμάτες, η νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ υπό τον Joe Biden κάλεσε τις Βρυξέλλες να μην επιβάλουν κυρώσεις σε μια περίοδο που η Τουρκία εμφανίζεται διατεθειμένη να συμβιβαστεί.
Για την πλειοψηφία των γεωπολιτικών αναλυτών, η εξέλιξη αυτή -εφόσον λάβει σάρκα και οστά- δεν αποτελεί έκπληξη.
Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες όχι μόνο εμφανίζονται... διστακτικοί απέναντι στην επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, αλλά έχουν αρχίσει να στηρίζουν και τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan.
Ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, «ξέχασε» τις προσωπικές επιθέσεις που είχε δεχθεί από τον Erdogan και συνομίλησε μαζί του στις αρχές Μαρτίου, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, είναι σε μυστικές συζητήσεις μαζί του για το προσφυγικό, χωρίς μάλιστα τη συμμετοχή της Ελλάδας, της χώρας δηλαδή που πλήττεται περισσότερες από τις προσφυγικές ροές.

Τα... ήξεις αφήξεις Ευρωπαίου αξιωματούχου

Εν τω μεταξύ, η θετική στροφή της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία αποτυπώνεται και στα «ήξεις αφήξεις» Ευρωπαίου αξιωματούχου.
Από τη μία πλευρά, ο εν λόγω αξιωματούχος χαρακτηρίζει «δύσκολη» τη σχέση της ΕΕ με την Τουρκία, αλλά από την άλλη πλευρά κάνει λόγο και για «θετικές ενδείξεις».
Από τη μία πλευρά, υποστηρίζει ότι «η Τουρκία είναι ένας ιδιαίτερος εταίρος», αλλά από την άλλη επισημαίνει ότι «εξακολουθεί να έχει συμπεριφορές που δημιουργούν πρόβλημα».
Από τη μία πλευρά, ο ίδιος αξιωματούχος κάνει λόγο για «απουσία αρνητικών ενδείξεων», αλλά από την άλλη επισημαίνει ότι «δεν είναι κανείς αφελής».

Οι επίμαχες δηλώσεις

«Η σχέση με την Τουρκία παραμένει δύσκολη.
Θετικές ενδείξεις διαπιστώθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο, όμως η συμπεριφορά της Άγκυρας συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα και παραμένει πηγή ανησυχίας», εξήγησε Eυρωπαίος αξιωματούχος.
Οι συνθήκες για την πραγματοποίηση μιας επίσκεψης στην Άγκυρα από τους προέδρους των ευρωπαϊκών θεσμών δεν υφίστανται ακόμη, σύμφωνα με έναν διπλωμάτη.
«Το θέμα θα συζητηθεί κατά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες και οι θέσεις των κρατών μελών θα επιτρέψουν στον Borrell να βάλει την τελευταία πινελιά στις συστάσεις του», δήλωσε ο Eυρωπαίος αξιωματούχος.
«Η Τουρκία είναι ένας ιδιαίτερος εταίρος για την ΕΕ, διότι είναι υποψήφια για ένταξη.
Όμως εξακολουθεί να έχει συμπεριφορές που δημιουργούν πρόβλημα», υπογράμμισε.
«Παρατηρούμε μια απουσία αρνητικών ενδείξεων από την αρχή της χρονιάς, όμως δεν είναι κανείς αφελής, διότι υπάρχουν παράγοντες που εξηγούν αυτή τη συμπεριφορά: η αλλαγή προέδρου στις Ηνωμένες Πολιτείες, η αδυναμία της τουρκικής οικονομίας και οι συνέπειες των ενδεχόμενων ευρωπαϊκών κυρώσεων», εξήγησε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αναγνωρίσει τις θετικές ενδείξεις και να τις ενθαρρύνει με ένα σταδιακό άνοιγμα στις οικονομικές σχέσεις, την τελωνειακή ένωση και τον πολιτικό διάλογο.
Όμως οφείλει να επαγρυπνεί.
Αν η κατάσταση επιδεινωθεί εκ νέου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία ή στο θέμα της Κύπρου ή σε άλλα θέματα, θα πρέπει να ξαναφύγει προς την άλλη κατεύθυνση», προειδοποίησε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης