Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Bank of America: Άχρηστο περιουσιακό στοιχείο το bitcoin, περιβαλλοντικά καταστροφικό όσο και η... Ελλάδα

Bank of America: Άχρηστο περιουσιακό στοιχείο το bitcoin, περιβαλλοντικά καταστροφικό όσο και η... Ελλάδα
Η ενεργειακή χρήση του Bitcoin έχει αυξηθεί περισσότερο από 200% τα τελευταία δύο χρόνια και είναι πλέον συγκρίσιμη με την Ολλανδία, την Ελλάδα και την Τσεχία
Σχετικά Άρθρα
"Εξαιρετικά ευμετάβλητο, ανέφικτο και περιβαλλοντικά καταστροφικό περιουσιακό στοιχείο που είναι άχρηστο ως αποθήκη πλούτου ή αντιστάθμιση του πληθωρισμού".
Αυτό είναι το bitcoin για τον Francisco Blanch της Bank of America, ο οποίος ισχυρίστηκε επίσης ότι η κρυπτογράφηση είναι μια μη πρακτική μέθοδος πληρωμής καθώς μπορεί να χειριστεί μόνο 1.400 συναλλαγές ανά ώρα σε σύγκριση με τα 236 εκατομμύρια συναλλαγές που μπορεί η Visa.

Η αντίθεση των Goldman Sachs και JPMorgan

Το σχόλιο του αναλυτή της Bank of America - η οποία αντικατοπτρίζει τη σκληρή στάση που υιοθετήθηκε έναντι των κρυπτονομισμάτων από τα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα τελευταία χρόνια - έρχεται σε πλήρη αντίθεση με άλλες μεγάλες τράπεζες όπως η Goldman Sachs και η JPMorgan, οι οποίες από τότε έχουν αγκαλιάσει το Bitcoin ως περιουσιακό στοιχείο.
Αντίθετα με την αντίληψη ότι η σταθερή προσφορά του Bitcoin των 21 εκατομμυρίων θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην αύξηση των τιμών με την πάροδο του χρόνου, ο Blanch υποστηρίζει ότι η τιμή του καθοδηγείται από την προσφορά και τη ζήτηση - υποστηρίζοντας ότι επειδή η προσφορά είναι σταθερή, η κυμαινόμενη ζήτηση είναι το μόνο πράγμα που οδηγεί την τιμή.

Στοιχείο κινδύνου το bitcoin

Ο Blanch απέρριψε επίσης την ιδέα ότι το Bitcoin είναι ένα ασφαλές στοιχείο.
«Το Bitcoin έχει επίσης συσχετιστεί με περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, δεν συνδέεται με τον πληθωρισμό και παραμένει εξαιρετικά ευμετάβλητο, καθιστώντας το ανέφικτο ως μηχανισμό αποθήκευσης πλούτου ή πληρωμών», δήλωσε χαρακτηριστικά.
"Ως εκ τούτου, το κύριο επιχείρημα χαρτοφυλακίου για την κατοχή του Bitcoin δεν είναι η διαφοροποίηση, οι σταθερές αποδόσεις ή η προστασία του πληθωρισμού, αλλά μάλλον η απλή αύξηση των τιμών, ένας παράγοντας που εξαρτάται από τη ζήτηση Bitcoin που ξεπερνά την προσφορά."
Δεδομένου ότι πολλοί επενδυτές ασχολούνται κυρίως με τις αποδόσεις, το ιστορικό εκτίμησης της Bitcoin ως το περιουσιακό στοιχείο με την καλύτερη απόδοση τα τελευταία δέκα χρόνια μπορεί να απορρίψει τέτοιες επικρίσεις.

Περιβαλλοντικός αντίκτυπος

Ωστόσο, οι αντιλήψεις σχετικά με τον αρνητικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο του Bitcoin μπορεί να αποτελέσουν απειλή για την αύξηση της εταιρικής και θεσμικής υιοθέτησης, καθώς έρχεται σε αντίθεση με τη λογιστική «τριπλή κατώτατη γραμμή» στην οποία επικεντρώνονται ολοένα και περισσότερο οι μέτοχοι που έχουν επίγνωση της αλλαγής του κλίματος.
Η BoA δηλώνει ότι το Bitcoin έχει υψηλότερο αποτύπωμα άνθρακα από οποιαδήποτε άλλη ανθρώπινη δραστηριότητα, με την έκθεση να εκτιμά ότι η ενεργειακή χρήση του Bitcoin έχει αυξηθεί περισσότερο από 200% τα τελευταία δύο χρόνια και είναι πλέον συγκρίσιμη με την Ολλανδία, την Ελλάδα και την Τσεχία.
Ενώ οι Bitcoiners αναφέρουν συχνά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι μεταξύ του 39% και 76% της εξόρυξης Bitcoin χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η έκθεση της BoA υποστηρίζει ότι στην πραγματικότητα τα τρία τέταρτα της εξόρυξης BTC συμβαίνουν στην Κίνα όπου περισσότερο από το ήμισυ της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται από άνθρακα.
Επιπλέον, δηλώνει ότι το ήμισυ του συνόλου της κινεζικής εξόρυξης πραγματοποιείται στην επαρχία Xinjiang όπου το 80% της ενέργειας προέρχεται από άνθρακα.

Το αποτύπωμα άνθρακα

Η BoA δηλώνει ότι οι αυξανόμενες τιμές αυξάνουν τη δυσκολία εξόρυξης, η οποία αυξάνει αναπόφευκτα την παραγωγή άνθρακα του Bitcoin mining.
"Η αυξανόμενη πολυπλοκότητα του συστήματος δημιουργεί τελικά έναν φαύλο περιβαλλοντικό κύκλο των αυξανόμενων τιμών, της αύξησης του κατακερματισμού, της αύξησης της κατανάλωσης ενέργειας και, τελικά, της αύξησης των εκπομπών CO2."
Η BoA υπολόγισε ότι μια επένδυση 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων σε Bitcoin παράγει τις ίδιες εκπομπές άνθρακα με 1,2 εκατομμύρια αυτοκίνητα με βενζίνη κατά τη διάρκεια ενός έτους - πράγμα που σημαίνει ότι η επένδυση 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Tesla ισοδυναμεί με την προσθήκη 1,8 εκατομμυρίων βενζινοκίνητων αυτοκινήτων στους δρόμους κάθε χρόνο, υπονομεύοντας τα περιβαλλοντικά διαπιστευτήρια του κατασκευαστή ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης