Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Η αγορά κρυπτονομισμάτων γίνεται mainstream... η «χαρά» των χάκερ - Κινδυνεύει το bitcoin;

Η αγορά κρυπτονομισμάτων γίνεται mainstream... η «χαρά» των χάκερ - Κινδυνεύει το bitcoin;
Ποιες είναι οι επιλογές των πορτοφολίων για τους χρήστες κρυπτονομισμάτων
Σχετικά Άρθρα
Μετά από μια άλλη μεγάλη άνοδο στην τιμή των κυριότερων κρυπτονομισμάτων στις αρχές του 2021, οι λάτρεις των κρυπτονομισμάτων άρχισαν να εξορύσσουν, να πωλούν και να αγοράζουν νομίσματα με μεγάλη ορμή - πράγμα που σημαίνει ότι σήμερα, το θέμα της διακράτησης κρυπτονομισμάτων είναι πιο σχετικό από ποτέ.
Αλλά σε αντίθεση με τα προηγούμενα bullish κύματα, αυτή τη φορά πολλοί κάτοχοι ανησυχούν επίσης για τον τρόπο προστασίας των περιουσιακών τους στοιχείων.
Η βιομηχανία blockchain αναπτύσσεται και οι traders έχουν γίνει αισθητά πιο έξυπνοι, αλλά οι απατεώνες και οι κλέφτες έχουν γίνει πολύ πιο ευέλικτοι, σύμφωνα με τους αναλυτές του κλάδου.
Αυτό υποδηλώνεται επίσης από την εμφάνιση της περιόδου των ειδήσεων που σχετίζονται με εκμεταλλεύσεις, όχι μόνο για τους απλούς χρήστες, αλλά και για μεγάλες οντότητες και αποκεντρωμένες χρηματοοικονομικές πλατφόρμες.
Οι απατεώνες χρησιμοποιούν διάφορα εργαλεία, από την εισβολή σε λογαριασμούς έως τη δημιουργία κακόβουλου λογισμικού.
Ακόμα και γνωστά project δεν αποφεύγουν αυτή τη μοίρα.
Για παράδειγμα, η Trezor εντόπισε πρόσφατα ψεύτικες εφαρμογές στο Google Play, οι οποίες επηρέασαν ορισμένους χρήστες.
Και στα τέλη Δεκεμβρίου 2020, περισσότεροι από 270.000 πελάτες του δημοφιλούς πορτοφολιού Ledger αντιμετώπισαν απειλές μετά την έκθεση των προσωπικών τους δεδομένων από έναν χάκερ.
Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι οι λάτρεις της κρυπτογράφησης πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί όταν επιλέγουν πώς να αποθηκεύουν τα στοιχεία τους.

Η αγορά κρυπτογράφησης γίνεται mainstream

Το 2021, το Bitcoin (BTC) έχει καθιερωθεί σταθερά ως ένα κοινώς αποδεκτό επενδυτικό μέσο και μέσο αξίας, ενώ πλέον παρομοιάζεται με το χρυσό.
Αυτό έγινε ιδιαίτερα αισθητό όταν οι θεσμικοί επενδυτές άρχισαν να εξερευνούν και να επενδύουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια - μερικές φορές δισεκατομμύρια - σε BTC.
Από την Square του Jack Dorsey, που ξόδεψε πρόσφατα άλλα 170 εκατ. δολάρια στο BTC, έως το M31 Capital, που κατέθεσε τα σχετικά έγγραφα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών για να ξεκινήσει ένα νέο hedge fund Bitcoin.
Πλέον τα κρυπτονομίσματα γίνονται mainstream.
Επιπλέον, η εμπιστοσύνη στο Bitcoin από την Grayscale Investment που διαχειρίζεται πλέον πάνω από 37 δισεκατομμύρια δολάρια σε BTC, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι θεσμικοί επενδυτές αισθάνονται σίγουροι για το μέσο.
Όλα αυτά τα παραδείγματα λειτουργούν για την ενίσχυση της κρυπτογράφησης ως βιώσιμης επενδυτικής επιλογής και για ιδιώτες επενδυτές.
Επίσης, εκτός από την απλή αγορά κρυπτονομισμάτων, στην αγορά έχουν εμφανιστεί νέοι τρόποι για να κερδίσει κανείς χρήματα, όπως αποκεντρωμένα πρωτόκολλα χρηματοδότησης που προσφέρουν διάφορες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες που βασίζονται σε blockchain.
Στην πραγματικότητα, αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να λάβει κανείς ένα σταθερό εισόδημα στην κρυπτογράφηση με αρκετά υψηλά ετήσια επιτόκια.
Η άνοδος των αποκεντρωμένων ανταλλαγών απλοποίησε ακόμη περισσότερο τη διαδικασία κατοχής και ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων.
Αυτή η μέθοδος διαπραγμάτευσης κρυπτονομισμάτων αποκτά γρήγορα δημοτικότητα τον τελευταίο καιρό.
Τέτοια swap, όπως το Uniswap, επιτρέπουν στους χρήστες να πραγματοποιούν συναλλαγές απευθείας μεταξύ πορτοφολιών.
Αυτή η μέθοδος συνεπάγεται ότι οι χρήστες πρέπει να γνωρίζουν πώς να αποθηκεύουν τα κρυπτονομίσματα σωστά και να πραγματοποιούν συναλλαγές μέσω τρίτου μέρους.
Εναλλακτικά, οι χρήστες έχουν επίσης κεντρικά swap στη διάθεσή τους.
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι σχετικά με την αποθήκευση χρημάτων.
Για τις κεντρικές ανταλλαγές, αυτό σημαίνει ότι η κρυπτογράφηση στους λογαριασμούς της πλατφόρμας εμπίπτει αυτόματα στην εποπτεία της ανταλλαγής, πράγμα που σημαίνει ότι οι χρήστες δεν έχουν πλήρη έλεγχο των περιουσιακών τους στοιχείων.
Έτσι, συνιστάται από τους περισσότερους χρήστες κρυπτογράφησης να αποθηκεύουν τα κρυπτονομίσματα σε εξωτερικά πορτοφόλια.

Παραδείγματα κρυπτογραφικών πορτοφολιών

Κάθε χρήστης πρέπει να θυμάται ορισμένους στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας που δεν σχετίζονται με τα ίδια τα κρυπτονομίσματα ή τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται.
Το πιο σημαντικό είναι ότι οι χρήστες πρέπει να θυμούνται τον κωδικό πρόσβασής τους.
Φαίνεται προφανές, αλλά οι χρήστες χάνουν τακτικά τεράστια χρηματικά ποσά απλώς και μόνο επειδή ξεχνούν τους κωδικούς πρόσβασης.
Οι Blockchains δεν έχουν λειτουργία επαναφοράς κωδικού πρόσβασης και δεν υπάρχει υπηρεσία υποστήριξης.
Επίσης, ξεχνώντας τη φράση 12 λέξεων του πορτοφολιού ή γράφοντας το σε ένα μέσο που χάνεται εύκολα είναι λάθος.
Η πιο αποτελεσματική συνταγή για την προστασία των στοιχείων κρυπτογράφησης είναι να είναι κάποιος υπεύθυνος για την αποθήκευση κωδικών πρόσβασης και τη δημιουργία φράσης - κλειδί.
Στην περίπτωση διαδικτυακών πορτοφολιών, είναι λίγο πιο εύκολο και τα αποτελέσματα της απώλειας κωδικού πρόσβασης μπορούν να αποφευχθούν επειδή τα κλειδιά διατηρούνται από έναν αξιόπιστο τρίτο μέρος.
Ο κάτοχος του πορτοφολιού δεν ελέγχει τα κλειδιά, απλώς συνδέεται με όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης.
Έτσι, εάν χαθεί ο κωδικός πρόσβασης, μπορούν να επικοινωνήσουν με τις υπηρεσίες υποστήριξης, να επιβεβαιώσουν την ταυτότητά τους και να επαναφέρουν τον κωδικό πρόσβασης.
Ωστόσο, από την προοπτική της αποκέντρωσης, αυτή δεν είναι η τέλεια επιλογή, καθώς ο χρήστης μεταβιβάζει τον έλεγχο των κλειδιών του σε τρίτο μέρος.
Εναπόκειται στον χρήστη να αποφασίσει τι είναι πιο σημαντικό και αν εμπιστεύεται πράγματι την εταιρεία που φιλοξενεί την πύλη προς τις κρυπτογραφικές εκμεταλλεύσεις του.
Επιπλέον, οποιοσδήποτε χρήστης θα πρέπει να είναι υπεύθυνος για το ίδιο το κεφάλαιό του, επειδή κανένα πορτοφόλι κρυπτογράφησης ή blockchain δεν είναι υπεύθυνο σε περίπτωση απροσεξίας.

Υπάρχουν πολλοί τύποι πορτοφολιών εκεί έξω:

Πορτοφόλια υλικού

Τα πορτοφόλια υλικού αντιπροσωπεύουν έναν πιο εξελιγμένο τρόπο για να έχει κανείς ένα πορτοφόλι, αποθηκεύοντας νομίσματα σε εξωτερικές συσκευές εκτός σύνδεσης.
Μερικές από τις πιο δημοφιλείς λύσεις είναι οι Trezor, Ledger Nano X και KeepKey.
Αυτά τα πορτοφόλια συνήθως διατίθενται σε μορφή μικρών μονάδων flash και μπορούν να υποστηρίξουν χιλιάδες κρυπτονομίσματα.
Για παράδειγμα, η Trezor προσφέρει δύο τύπους πορτοφολιών, το Trezor One και το Trezor Model T, τα οποία μπορούν να αγοραστούν για 60 και 193 δολάρια, αντίστοιχα.
Το πορτοφόλι Trezor One έχει δύο κουμπιά ελέγχου και το νέο μοντέλο Trezor Model T διαθέτει οθόνη αφής.
Η συσκευή συνδέεται στον υπολογιστή του χρήστη χρησιμοποιώντας ένα καλώδιο.
Η ασφάλεια διασφαλίζεται μέσω της συσκευής, η οποία αποθηκεύει το μυστικό κλειδί και αποσυνδέεται σε συναλλαγές εκτός σύνδεσης εντός της ίδιας της συσκευής.
Εάν υπάρχουν ιοί στον υπολογιστή του χρήστη, αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν πρόσβαση στο πορτοφόλι.
Φυσικά, προκειμένου να αποφευχθεί η απώλεια χρημάτων και η απάτη, οι χρήστες πρέπει να αγοράσουν τέτοια πορτοφόλια μόνο μέσω των επίσημων ιστότοπων και να βεβαιωθούν ότι η συσκευή είναι ασφαλείς, όπως δηλώνεται από τον παραγωγό.
Η διαδικασία σύνδεσης ενός πορτοφολιού είναι αρκετά απλή: Οι χρήστες πρέπει να μεταβούν στον επίσημο ιστότοπο, να κατεβάσουν μια εφαρμογή και να δημιουργήσουν ένα νέο πορτοφόλι.
Η κύρια απαίτηση είναι να γράψετε και να αποθηκεύσετε μια φράση 24 λέξεων και στη συνέχεια να δημιουργήσετε και να επιβεβαιώσετε έναν κωδικό πρόσβασης.

Τοπικά πορτοφόλια

Τα τοπικά πορτοφόλια είναι ο πιο δημοφιλής τύπος επειδή μπορούν να ληφθούν ή να εγκατασταθούν σε συσκευές.
Οι χρήστες μπορούν να εισάγουν τέτοια πορτοφόλια μόνο από τη συσκευή στην οποία είναι εγκατεστημένα.
Όταν χρησιμοποιείτε ένα τοπικό πορτοφόλι, ο κάτοχος έχει τον πλήρη έλεγχο των περιουσιακών του στοιχείων, καθώς τα ιδιωτικά κλειδιά αποθηκεύονται τοπικά στη συσκευή χωρίς τρίτα μέρη να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες.
Σήμερα, μερικά από τα πιο δημοφιλή τοπικά πορτοφόλια είναι τα Jaxx, Exodus και Edge, τα οποία αποτελούν παραδείγματα δωρεάν πορτοφολιών πολλαπλών νομισμάτων που υποστηρίζουν μια τεράστια λίστα κρυπτονομισμάτων.
Εκτός από μια έκδοση για επιτραπέζιους υπολογιστές, αυτά τα πορτοφόλια τείνουν να έχουν επίσης μια έκδοση για κινητά.
Οι περισσότερες από αυτές τις πλατφόρμες έχουν ενσωματωθεί με τους τύπους ShapeShift και Changelly, όπου η μετατροπή νομισμάτων πραγματοποιείται απευθείας εντός της εφαρμογής χωρίς να μεταβεί σε swap κρυπτονομισμάτων.
Τα ιδιωτικά κλειδιά αποθηκεύονται αποκλειστικά στη συσκευή του κατόχου και παρέχεται προστασία χρησιμοποιώντας έναν κωδικό PIN, με την επιλογή αντιγραφής ιδιωτικών κλειδιών για αποθήκευση εκτός σύνδεσης.

Πορτοφόλια Ιστού

Τα πορτοφόλια Ιστού λειτουργούν με αποθήκευση cloud και οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά από οποιαδήποτε συσκευή.
Αυτά τα πορτοφόλια είναι απλώς εφαρμογές σε κινητά τηλέφωνα ή είναι προσβάσιμες μέσω ιστότοπων, κάτι που είναι πολύ βολικό.
Για παράδειγμα, τα Matbea, Coinbase και BitGo είναι όλα πορτοφόλια ιστού και ανταλλαγές σε μία υπηρεσία.
Το Matbea υποστηρίζει μόνο επτά μεγάλα κρυπτονομίσματα, τα οποία δεν είναι ευρύ φάσμα από τα σημερινά πρότυπα, αλλά από την άποψη της ασφάλειας, αυτό το πορτοφόλι έχει μια πρώτη αρχή.
Οι περισσότερες από αυτές τις υπηρεσίες χρησιμοποιούν έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων: έναν κωδικό που αποστέλλεται μέσω SMS ή email και ξεχωριστό κωδικό πρόσβασης.
Ακόμα κι αν ένας ιός έχει εγκατασταθεί στον υπολογιστή των χρηστών, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορεί να διαβάσει τον κωδικό από την κινητή συσκευή του για να αποκτήσει πρόσβαση στο πορτοφόλι.
Και εάν ένας ιός εγκατασταθεί σε ένα smartphone, δεν θα μπορεί να διαβάσει τον κωδικό πρόσβασης ή τον κωδικό email.
Τα αρχεία δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας τακτικά, οπότε ακόμη και σε περίπτωση ατυχήματος ή αστοχίας του σκληρού δίσκου, ο λογαριασμός των χρηστών θα αποκατασταθεί αμέσως.

Χάρτινα πορτοφόλια

Τέλος, τα πορτοφόλια χαρτιού είναι αρκετά αξιόπιστα, αλλά λόγω του γεγονότος ότι τα δημόσια και ιδιωτικά τους κλειδιά εκτυπώνονται σε χαρτί, δεν χρησιμοποιούνται πολύ συχνά.
Αλλά τέτοια πορτοφόλια φαίνεται να είναι ο πιο ενδιαφέρων τρόπος χρήσης της κρυπτογράφησης.
Στην πραγματικότητα, ένα χάρτινο πορτοφόλι κρυπτογράφησης είναι απλώς ένα φύλλο χαρτιού με έναν τυπωμένο κωδικό QR που περιέχει μια κρυπτογραφημένη διεύθυνση για την αποθήκευση χρημάτων κρυπτογράφησης.
Οι κωδικοί QR πρέπει πρώτα να σαρωθούν για την πραγματοποίηση συναλλαγών κρυπτογράφησης.
Αυτή η μέθοδος αποθήκευσης κρυπτονομισμάτων είναι αρκετά ασφαλής, καθώς η κρυπτογράφηση προστατεύεται πλήρως από τις επιθέσεις των απατεώνων.
Μαζί με τα πορτοφόλια υλικού, τα χάρτινα πορτοφόλια αναφέρονται συχνά ως «κρύα αποθήκευση», καθώς είναι εντελώς απομονωμένα από το Διαδίκτυο και δεν μπορούν να παραβιαστούν από έξω.
Για να δημιουργήσουν ένα πορτοφόλι σε χαρτί κρυπτογράφησης, οι χρήστες χρειάζονται ειδικό λογισμικό όπως το Bitaddress.org, το οποίο διαθέτει κώδικα ανοιχτού κώδικα.
Η υπηρεσία δημιουργεί ένα πορτοφόλι ψυχρής αποθήκευσης χρησιμοποιώντας αριθμούς που δημιουργούνται τυχαία απευθείας στο πρόγραμμα περιήγησης κάποιου.
Τα μυστικά κλειδιά παραμένουν στους χρήστες και δεν αποθηκεύονται στους διακομιστές του Bitaddress.org.
Το WalletGenerator λειτουργεί επίσης όπως το Bitaddress.org, με τους χρήστες που πρέπει να μετακινήσουν το ποντίκι για να αυξήσουν την τυχαιότητα της δημιουργίας κλειδιών.
Οι προγραμματιστές προτείνουν επίσης την έξοδο από το Διαδίκτυο και να εκτελεστεί η εφαρμογή από ένα τοπικό αρχείο HTML μετά τη λήψη του αρχείου από το GitHub.

Υβριδικές λύσεις

Υπάρχουν πορτοφόλια που συνδυάζουν διάφορες μεθόδους που αναφέρθηκαν παραπάνω.
Για παράδειγμα, το Casa, που αναπτύχθηκε στα μέσα του 2020, συνδυάζει τις λειτουργίες ενός τοπικού και κινητού πορτοφολιού, με τους προγραμματιστές να περιγράφουν την ασφάλεια ως τον κύριο τελικό στόχο.
Κατά τη δημιουργία ενός πορτοφολιού, ο χρήστης δεν χρειάζεται να εισαγάγει και να αποθηκεύσει μια φράση ή προσωπικά δεδομένα, μόνο email και όνομα.
Επιπλέον, το πορτοφόλι δεν παρακολουθεί τη θέση ή τη μετάδοση δεδομένων ενός ατόμου και στερείται εργαλείων ανάλυσης τρίτων.
Ο χρήστης πρέπει να δημιουργήσει ένα κλειδί που θα αποθηκευτεί στη συσκευή και τα αντίγραφα ασφαλείας θα χωριστούν μεταξύ του αποθηκευτικού χώρου της Casa και του χώρου αποθήκευσης cloud της Google ή της Apple.
Μόνο ο χρήστης έχει πρόσβαση στο κλειδί, το οποίο απαιτεί έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων.
Ένα άλλο πορτοφόλι που προσφέρει μια συνδυασμένη εμπειρία είναι το Savl, ένα πορτοφόλι για κινητά για Android και iOS που συνδυάζει μια πλατφόρμα peer-to-peer, κρυπτογραφημένο πορτοφόλι, υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων και κρυπτογράφησης.
Το πορτοφόλι λειτουργεί από το 2020 και, όπως στην περίπτωση της Casa, οι προγραμματιστές ισχυρίζονται ότι δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην ασφάλεια και την προστασία της ιδιωτικής ζωής.
Κατά την εγγραφή ενός χρήστη, η εφαρμογή δημιουργεί μια μοναδική συμβολοσειρά 12 λέξεων που είναι αποθηκευμένη στη συσκευή του χρήστη.
Κανείς εκτός από τον χρήστη δεν έχει πρόσβαση σε αυτό, ούτε καν οι προγραμματιστές.
Η πρόσβαση στην εφαρμογή προστατεύεται από έναν εξαψήφιο κωδικό PIN που ορίζεται από τον χρήστη.

Μπορεί ένα πορτοφόλι να είναι απολύτως ασφαλές;

Όλα τα πορτοφόλια κρυπτογράφησης είναι ασφαλή με τον δικό τους τρόπο, αν κάποιος τα επιλέξει προσεκτικά και κατανοεί γιατί χρειάζονται.
Το πορτοφόλι που θα επιλέξει κανείς εξαρτάται από τον ίδιο, αλλά το κύριο εδώ είναι η ασφάλεια και η ικανότητα αποθήκευσης ιδιωτικών κλειδιών ή φράσεων.
Εάν ένας χρήστης πρέπει να αποθηκεύσει ένα μεγάλο ποσό κρυπτογράφησης, τότε είναι καλύτερο να αγοράσει ένα πορτοφόλι υλικού.
Για όσους διαπραγματεύονται συνεχώς σε χρηματιστήρια, οι χρήστες μπορούν να αποθηκεύουν χρήματα σε πορτοφόλια που έχουν δημιουργηθεί σε αυτά τα ανταλλακτήρια, ώστε να πραγματοποιούν γρήγορα συναλλαγές και να μην χρειάζεται να πληρώνουν τέλος μεταφοράς.
Ωστόσο, εάν το χρηματιστήριο παραβιαστεί και δεν υπάρχει ασφαλιστικό ταμείο, το crypto ενδέχεται να χαθεί.
Για καθημερινή χρήση, τα πορτοφόλια Ιστού είναι αρκετά κατάλληλα.
Η δημοτικότητα αυτού του τύπου πορτοφολιού οφείλεται στην ικανότητα γρήγορης και εύκολης πώλησης διαφόρων κρυπτονομισμάτων και απευθείας μεταφοράς και swap.
Συνολικά, τα κρυπτονομίσματα δημιουργήθηκαν με βάση την αρχή της αποκέντρωσης, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε χρήστης ελέγχει τα δικά του χρήματα αντί για μια κεντρική οντότητα.
Ως εκ τούτου, ανεξάρτητα από τη μέθοδο αποθήκευσης κρυπτογράφησης που επιλέγει ο χρήστης, πρέπει να φέρουν την ευθύνη για τα χρήματά τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης