Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πράσινο φως από ΕΜΑ στην AstraZeneca, ναι από ΠΟΥ - Eπιβολή αυστηρού lockdown στη Γαλλία

Πράσινο φως από ΕΜΑ στην AstraZeneca, ναι από ΠΟΥ - Eπιβολή αυστηρού lockdown στη Γαλλία
Για προβλήματα στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού εμβολίων από τις 29/3 προειδοποιεί η Μ. Βρετανία
Σχετικά Άρθρα

(upd5) Το πράσινο φως για τη συνέχιση των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca έδωσε σήμερα Πέμπτη 18/3 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), τη στιγμή που και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνηγόρησε προς αυτήν την κατεύθυνση, ανακοινώνοντας πως τα οφέλη από τον εμβολιασμό με το εν λόγω εμβόλιο είναι περισσότερα από τους πιθανούς κινδύνους.
«Η επιτροπή κατέληξε σε συμπέρασμα: πρόκειται για ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο», δήλωσε η Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων Emer Cooke.
«Τα οφέλη για την προστασία των πολιτών από κορωνοϊό με τους σχετικούς κινδύνους θανάτου και νοσηλείας υπερτερούν των πιθανών κινδύνων», πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται ότι μια σειρά από ευρωπαϊκά κράτη έχουν αναστείλει από την περασμένη εβδομάδα τους εμβολιασμούς ύστερα από περίπου 30 περιστατικά θρομβώσεων σε εμβολιασθέντες, με τον ΠΟΥ πάντως να εμφανίζεται καθησυχαστικός και να τάσσεται υπέρ της συνέχισης των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Συγκεκριμένα, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε πως «τα θρομβοεμβολικά επεισόδια είναι γνωστό ότι συμβαίνουν συχνά μια και ο φλεβικός θρομβοεμβολισμός είναι η τρίτη συχνότερη καρδιαγγειακή πάθηση σε παγκόσμιο επίπεδο», αναφέροντας πως «θεωρεί ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca υπερσταθμίζουν τους κινδύνους» και ότι πρέπει να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί.
Την ίδια στιγμή, η Γαλλία αποφάσισε την επιβολή αυστηρού lockdown ενός μήνα στο Παρίσι και άλλες περιοχές της χώρας ανακοίνωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός ύστερα από τις αστοχίες στην επάρκεια των εμβολίων αλλά και την δραματική εξάπλωση των ιδιαίτερα μεταδοτικών μεταλλάξεων.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

•Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 121.549.142 και οι νεκροί 2.685.314
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 29.643.005 κρούσματα και 538.588 νεκρούς
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 284.775 και σε κρούσματα με 11.693.838
• Τρίτο σε νεκρούς το Μεξικό με 195.908 και τέταρτη η Ινδία με 159.216
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 4.378.656
• Πέμπτη η Μεγάλη Βρετανία με 4.294.299, έκτη η Γαλλία με 4.241.959
• Έβδομη η Ιταλία με 3.306.711 και όγδοη η Ισπανία με 3.212.332
• Ένατη η Τουρκία με 2.930.554 και δέκατη η Γερμανία με 2.628.042

EMA: Ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο της AstraZeneca

Ασφαλές και αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ τα οφέλη είναι μεγαλύτερα από το ρίσκο.
Aυτό τονίζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) στο πόρισμά του μετά την εξέταση ενός μικρού αριθμού αναφορών για αιμορραγία, θρομβώσεις και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων σε ανθρώπους στους οποίους χορηγήθηκε.
Όπως ανέφεραν στη συνέντευξη Τύπου, οι επιστήμονες του οργανισμού αναφέρουν ότι οι εμβολιασμοί που είχαν παγώσει μπορούν να ξαναρχίσουν.
Υποστήριξαν δε ότι το εμβόλιο θεωρείται βέβαιο ότι δεν σχετίζεται με τα περιστατικά θρομβώσεων που είχαν παρατηρηθεί μετά τους εμβολιασμούς.
«Η επιτροπή κατέληξε σε συμπέρασμα: πρόκειται για ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο», δήλωσε η Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων Emer Cooke.
«Τα οφέλη για την προστασία των πολιτών από κορωνοϊό με τους σχετικούς κινδύνους θανάτου και νοσηλείας υπερτερούν των πιθανών κινδύνων», πρόσθεσε.
Η διευθύντρια του Οργανισμού πρόσθεσε πως ο EMA επιδιώκει να κάνει κι άλλες μελέτες παρατήρησης για να διερευνήσει περαιτέρω το ζήτημα.
Επιπλέον, ζητά από άτομα που εμφανίζουν παρενέργειες να το αναφέρουν.
Ωστόσο, επαναλαμβάνει τη θέση του EMA ότι «αυτό το εμβόλιο είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική επιλογή για την προστασία των πολιτών από την Covid-19»
και ότι οι εμβολιασμοί με το σκεύασμα της AstraZeneca έδειξαν τουλάχιστον 60% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της νόσου του κορωνοϊού.
Σημείωσε ακόμα ότι πάνω από 2.500 άτομα πέθαναν από την Covid μέσα σε μόνο μία ημέρα την περασμένη εβδομάδα, και ως εκ τούτου η συγκεκριμένη αναθεώρηση έγινε η υψηλότερη προτεραιότητα του EMA.
Είπε, ακόμη, ότι οι Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες κινητοποιήθηκαν για την αναθεώρηση και ότι τα κράτη μέλη έχουν, πλέον, περισσότερες πληροφορίες για να χαράξουν τις πολιτικές εμβολιασμών - αφού ορισμένες χώρες «πάγωσαν» τις εκστρατείες τους.
Η Cook σημείωσε πως θα προστεθεί ειδική προειδοποίηση στο φυλλάδιο ασθενών για το συγκεκριμένο εμβόλιο, με περιγραφή αυτών των περιπτώσεων. «Αυτές οι πληροφορίες πρέπει να παρέχονται σε επαγγελματίες του τομέα της υγείας και στο κοινό, ώστε να μπορεί να ληφθεί έγκαιρη δράση για τον μετριασμό αυτών των κινδύνων».

Γαλλία: Επιβολή αυστηρού lockdown διάρκειας ενός μήνα

Την επιβολή αυστηρού lockdown διάρκειας ενός μήνα στο Παρίσι και άλλες περιοχές της χώρας ανακοίνωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός ύστερα από τις αστοχίες στην επάρκεια των εμβολίων αλλά και την δραματική εξάπλωση των ιδιαίτερα μεταδοτικών μεταλλάξεων.
Ο Jean Castex δήλωσε ότι οι αυστηρότεροι περιορισμοί έρχονται ως αποτέλεσμα μίας ξεκάθαρης επιτάχυνσης στην εξάπλωση του κορωνοϊού, με τη χώρα να βρίσκεται πλέον στη μέγγενη του τρίτου κύματος.
Είναι η στιγμή να προχωρήσουμε με ακόμη πιο απαιτητικούς περιορισμούς όπου τα πράγματα είναι πιο σοβαρά», δήλωσε ο Castex.
Το lockdown θα επιβληθεί στις 16 πλέον πληττόμενες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των Παρισίων και των προαστίων, καθώς επίσης και στα βόρεια τμήματα της χώρας.
Τίθεται δε σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.
Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά και οι πολίτες θα μπορούν να ασκούνται σε εξωτερικούς χώρους σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων από τα σπίτια τους.
Κάτοικοι διαμένοντες στις περιοχές του lockdown δεν θα επιτρέπεται να ταξιδέψουν σε άλλες περιοχές της χώρας χωρίς λόγο εκτάκτου ανάγκης.

ΗΠΑ: Πλήρως εμβολιασμένος 1 στους 8 Αμερικάνους – Ανησυχία για νέα έξαρση 

Την ανησυχία τους για μια νέα έξαρση της επιδημίας του κορωνοϊού στις ΗΠΑ διατυπώνουν οι Αμερικάνοι επιστήμονες, τη στιγμή πάντως που οι εμβολιασμοί προχωρούν με γοργό ρυθμό.
Σύμφωνα με τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (CDC), εκτιμάται πως ένας στους οκτώ Αμερικάνους έχουν εμβολιαστεί πλήρως.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 117 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, εκ των οποίων οι 2,3 εκατομμύρια έγιναν σε πολίτες το τελευταίο 24ωρο.
Είναι χαρακτηριστικό πως την τελευταία εβδομάδα, γίνονται κατά μέσο όρο ημερησίως 2,5 εκατομμύρια εμβόλια, με τους ειδικούς να εκτιμούν πως αν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί, τότε η δέσμευση του Biden για τον εμβολιασμό 100 εκατομμυρίων Αμερικάνων εντός των πρώτων 100 ημερών της θητείας του, θα επιτευχθεί νωρίτερα και από την 60η ημέρα της προεδρίας του.
Βάσει των τελευταίων δεδομένων, περίπου 74 εκατομμύρια Αμερικάνοι έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου (το 22% του πληθυσμού), ενώ περίπου 40 εκατομμύρια (το 12% του πληθυσμού) έχει κάνει και τις δύο δόσεις.
Πάντως και παρά τα εξόχως ενθαρρυντικά αυτά νέα, οι Αμερικάνοι επιστήμονες προειδοποιούν τους πολίτες για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της επιδημίας, επικαλούμενοι μάλιστα και την αύξηση της τάξης του 10% στα κρούσματα σε τουλάχιστον 14 Πολιτείες.
Οι ειδικοί καλούν τους πολίτες να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τα περιοριστικά μέτρα, κρούοντας μάλιστα τον κίνδυνο για την εμφάνιση μιας νέας παράλλαξης του ιού που για πρώτη φορά εντοπίστηκε στην Καλιφόρνια και η οποία φαίνεται να είναι κατά 20% πιο μεταδοτική.
Σημειώνεται πως τουλάχιστον 12 Πολιτείες προχώρησαν κατά τη διάρκεια του Μαρτίου σε χαλάρωση των περιορισμών, επικαλούμενες τη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας και την αύξηση των εμβολιασμών.
Πρόσφατα σε διάγγελμα του ο πρόεδρος Biden δεσμεύτηκε ότι έως την 1η Μαΐου θα υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για όλους τους ενήλικες Αμερικάνους, ενώ έθεσε ως στόχο του την επιστροφή στην ομαλότητα στις 4 Ιουλίου.
Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ μετρούν πάνω από 538.000 θανάτους και περισσότερες από 29,6 εκατομμύρια μολύνσεις.

Προβλήματα στην προμήθεια εμβολίων 

Την ίδια στιγμή πάντως, η Μ. Βρετανία κάνει λόγο για προβλήματα στην προμήθεια εμβολίων, με τον υπουργό Υγείας Matt Hancock να ανακοινώνει ότι οι εμβολιασμοί «παγώνουν» για άτομα κάτω των 50 ετών.
Ο Hancock παραδέχθηκε ότι ο προγραμματισμός των εμβολιασμών για τους κάτω των 50 ετών θα καθυστερήσει σημαντικά, προκειμένου να διασφαλιστούν οι δεύτερες δόσεις για τους άνω των 50.
Οι επικεφαλής του NHS προειδοποίησαν σήμερα για μια «σημαντική μείωση» στις παραδόσεις από κατασκευαστές, κάτι που θα σημάνει περιορισμό στον όγκο των διαθέσιμων δόσεων.
Βρετανοί αξιωματούχοι υγείας επισημαίνουν πως θα υπάρξει σημαντική μείωση στις προμήθειες εμβολίων από τις 29/3, αν και τόσο η Pfizer όσο και η AstraZeneca έχουν αναφέρει ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν τα προγράμματα παράδοσης.

Παραμένουν και διευρύνονται τα lockdown στην Ευρώπη 

Την ίδια στιγμή πολλά κράτη στην Ευρώπη διατηρούν ή και διευρύνουν τα περιοριστικά μέτρα.
Από τις 15/3 η Ιταλία εισήλθε σε αυστηρά περιοριστικά μέτρα λόγω του Πάσχα, τα οποία θα διατηρηθούν έως τις 6 Απριλίου.
Συγκεκριμένα, η Ιταλία θα περάσει ολόκληρη στη λεγόμενη κόκκινη ζώνη, η οποία προβλέπει και το μέγιστο επίπεδο περιορισμών, από τις 3 Απριλίου έως τις 5 Απριλίου, δηλαδή την περίοδο του Πάσχα των Καθολικών.
Καταστήματα και εστιατόρια παραμένουν κλειστά ενώ σχολεία έχουν αρχίσει να ανοίγουν μεταξύ άλλων σε Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία και Δανία.
Η Γερμανία και η Ελβετία έχουν ανακοινώσει το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους, πριν από τα τέλη Μαρτίου αλλά υπό τον όρο να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων.
Η Ελβετία, καθώς και η Αυστρία, έχουν μειώσει σημαντικά τα περιοριστικά μέτρα πρόσφατα, ανοίγοντας καταστήματα και άλλες επιχειρήσεις, αλλά αφήνοντας κλειστά τα εστιατόρια.
Στην Αυστρία, όπου εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση της κυκλοφορίας, το άνοιγμα συνοδεύεται από αυστηρά τοπικά lockdowns που περιορίζουν τους κατοίκους πολλών πόλεων.
Η Γαλλία έχει τερματίσει το δεύτερο lockdown και βρίσκεται σε καθεστώς απαγόρευσης των μετακινήσεων σε εθνικό επίπεδο, μία τακτική που εφαρμόζεται επί του παρόντος επίσης στο Λουξεμβούργο και το Βέλγιο, ενώ η Ισπανία παραμένει σε καθεστώς απαγόρευσης κυκλοφορίας και τοπικών lockdowns, μολονότι τα κρούσματα αυξάνονται πάλι ταχέως.
569035680348603563636363.JPG
Ανησυχητική αναζωπύρωση covid στην Ινδία – Στα 36.000 κρούσματα σε 24 ώρες

Ανησυχητική είναι η αναζωπύρωση της επιδημίας της covid στην Ινδία καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 35.871 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2, αριθμός που - για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα - είναι ο υψηλότερος που καταγράφεται από τις αρχές του 2021.
Η Ινδία, η οποία ανακοίνωσε πως τις προηγούμενες 24 ώρες άλλοι 172 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μετρά συνολικά 159.216 νεκρούς επί συνόλου 11.474.605 μολύνσεων.
Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν σε 252.364 (+17.958 σε σύγκριση με την προηγουμένη), ενώ τα περισσότερα (13.957) προστέθηκαν στο ομόσπονδο κράτος Μαχαράστρα, το οποίο αποτελεί και το επίκεντρο της πανδημίας.
Οι εξελίξεις αυτές προκαλούν μεγάλη ανησυχία στην Ινδία, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται και πάλι μετά από μια ύφεση αρκετών μηνών.
Σημειώνεται πως η Ινδία έχει καταγράψει τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων παγκοσμίως, τη στιγμή που συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό τους εμβολιασμούς.
Εκτιμάται πως μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί πάνω από 37 εκατομμύρια Ινδοί, με την κυβέρνηση να έχει θέσει ως στόχο να εμβολιάσει 300 εκατομμύρια ανθρώπους έως τον Αύγουστο.

Στο κόκκινο λόγω covid η Βραζιλία – Ρεκόρ κρουσμάτων, στα ύψη οι θάνατοι

Στο κόκκινο λόγω της έξαρσης του β’ κύματος της επιδημίας του κορωνοϊού είναι η Λατινική Αμερική, με τη Βραζιλία να είναι η πλέον πληττόμενη χώρα της περιοχής.
Το τελευταίο 24ωρο η Βραζιλία κατέγραψε νέο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων, τη στιγμή που εξακολουθεί να αναφέρει πολύ υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 90.303 κρούσματα, με το σύνολο τους να υπολογίζονται σε 11.693.838.
Παράλληλα αναφέρθηκαν άλλοι 2.648 θάνατοι (ο υψηλότερος αριθμός μετά τον χθεσινό αριθμό των 2.841 νεκρών), με το σύνολο τους να υπολογίζονται σε 284.775.

Πάνω από 5 εκατομμύρια εμβολιασμένοι στην Χιλή

Τους 5 εκατομμύρια ξεπέρασαν οι εμβολιασμένοι στην Χιλή, τη στιγμή που και εκεί η επιδημία είναι σε έξαρση.
Τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 4.395 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ 27 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.
Συνολικά η Χιλή μετρά 21.816 νεκρούς επί συνόλου 905.212 μολύνσεων.
Αν και στην Χιλή πάνω από 5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί, εκ των οποίων τα 2 εκατομμύρια και με τις δύο δόσεις, ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία αυξήθηκε κατά 15% μέσα σε επτά ημέρες και κατά 37% τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Η έξαρση των κρουσμάτων ωθεί τις αρχές να επιβάλλουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα από σήμερα Πέμπτη 18/3 στις περιοχές όπου καταγράφονται οι περισσότερες μολύνσεις.
Σημειώνεται πως στις περιοχές αυτές, όπου ζει το ένα τρίτο των 19 εκατομμυρίων. κατοίκων της χώρας, θα επιβληθεί αυστηρό lockdown. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης