Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fed: Ισχυρή ανάπτυξη +6,5% το 2021 για τις ΗΠΑ - Μηδενικά τα επιτόκια έως το 2023, παρά την αύξηση του πληθωρισμού

Fed: Ισχυρή ανάπτυξη +6,5% το 2021 για τις ΗΠΑ - Μηδενικά τα επιτόκια έως το 2023, παρά την αύξηση του πληθωρισμού
Ισχυρή ανάκαμψη +6,5% θα σημειώσει η αμερικανική οικονομία το 2021, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα

Ισχυρή ανάκαμψη +6,5% θα σημειώσει η αμερικανική οικονομία το 2021, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserves - Fed), με τα επιτόκια να μένουν αμετάβλητα στο ύψος του 0,0%-0,25% έως το 2023, παρά την υπερθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας και την αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων.
Ειδικότερα, η Fed την Τετάρτη 17 Mαρτίου 2021 αναθεώρησε επί τα βελτίω τις προσδοκίες της για την οικονομική ανάπτυξη, ωστόσο ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει αύξηση των επιτοκίων έως το 2023, παρά τον υψηλότερο πληθωρισμό, τον οποίο συνεπάγεται η οικονομική υπερθέρμανση.
Tα μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) αποφάσισαν να διατηρηθούν τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια δανεισμού κοντά στο 0%.
Παράλληλα, αμετάβλητο παραμένει και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, με την αμερικανική κεντρική τράπεζα να αγοράζει ομόλογα αξίας τουλάχιστον 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον μήνα. 
«Μετά τη συγκράτηση του ρυθμού ανάκαμψης, οι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας και απασχόλησης αναθερμάνθηκαν - αν και οι τομείς που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία παραμένουν αδύναμοι.
Ο πληθωρισμός συνεχίζει να κυμαίνεται κάτω από το 2%» αναφέρει η FOMC.
Οι ΗΠΑ αναμένεται να αναπτυχθπυν κατά 6,5% το 2021.
Αυτή η μέση εκτίμηση αντιπροσωπεύει βελτίωση έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για ανάπτυξη 4,2% κατά τον τελευταίο γύρο προβολών τον Δεκέμβριο του 2020.
Για τα έτη 2022 και 2023 αναμένεται ανάπτυξη 3,3% και 2,2% αντίστοιχα. 

Προσδοκίες για πληθωρισμό

Οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό δεν επιβεβαιώθηκαν (η προσδοκία ήταν για υψηλότερο πληθωρισμό), με την Επιτροπή πλέον να αναζητά αύξηση στα επίπεδα του 2,2% για το 2021 και, φυσικά, ανάλογη αύξηση στη ζήτηση και στις καταναλωτικές δαπάνες.
Όσον αφορά το πώς θα επηρεαστεί η χάραξη της νομισματικής πολιτικής, η Επιτροπή εξακολουθεί να αναμένει ότι τα επιτόκια αναφοράς θα παραμείνουν αμετάβλητα έως το 2023 – αν και τα περισσότερα μέλη ανέφεραν ότι θα μπορούσε να προκύψει μια αρχική αύξηση το 2023.
Φυσικά, οι αγορές παρακολουθούσαν, αναμένοντας ότι η Fed θα μπορούσε να αντιδράσει στην πρόσφατη έκρηξη οικονομικής ανάπτυξης και στις προσδοκίες για υψηλότερο πληθωρισμό εμπροσθοβαρώς.
Οι δείκτες της αγοράς για της πληθωριστικές πιέσεις «εκτιμούν» ότι αυτές θα φτάσουν στο 2,59% τα επόμενα πέντε χρόνια - στο υψηλότερο επίπεδο τα τελευταία 13 χρόνια.
Ωστόσο, η δήλωση της Fed δείχνει ότι η πολιτική θα παραμείνει χαλαρή έως ότου επιτευχθεί «ουσιαστική περαιτέρω πρόοδος» προς τους διπλούς στόχους της πλήρους απασχόλησης και της σταθερότητας των τιμών. 
Την ίδια στιγμή, παρά την άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων, η Fed θεωρεί πως το 2% για τον πληθωρισμό είναι ένα υγιές επίπεδο.
Μάλιστα, δε, δεν δείχνει να ανησυχεί για τις αποδόσεις.
Εάν ο πληθωρισμός ξεφύγει, οι αξιωματούχοι της Fed πιστεύουν ότι έχουν τα εργαλεία για να τον θέσουν υπό τον έλεγχό τους. 

Powell: Ισχυρή ανάκαμψη, κάτω από το 2% ο πληθωρισμός - Δεν χρειάζεται αλλαγή πολιτικής

Για ισχυρή ανάκαμψη, καλύτερη του αναμενομένου, έκανε λόγο στην ομιλία του, μετά τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell.
Όπως επεσήμανε, η αμερικανική οικονομία θα τρέξει το 2021 με ρυθμό +6,5% το 2021.
Επίσης, υποστήριξε ότι ο πληθωρισμός παραμένει κάτω του 2%, οπότε δεν υπάρχει λόγος για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Δεδομένου ότι η οικονομία θα ακόμη εκτεταμένη στήριξη για να επιτευχθεί η επαναφορά στην οικονομική κανονικότητα, τα επιτόκια και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα παραμείνουν αμετάβλητα.
Παρά τα καλά μέχρι στιγμής δεδομένα, ο κ. Powell χαρακτηρίζει το οικονομικό τοπίο ακόμη αβέβαιο ενώ εξαρτά την πορεία της ανάκαμψης από τον κορωνοϊό και την επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος.
Τέλος, η απασχόληση συνεχίζει να μην είναι στα επίπεδα που απαιτείται ώστε να γίνεται λόγος για επιστροφή στην κανονικότητα, με τις γυναίκες και τις μειονότητες να είναι οι κύριοι «χαμένοι» της πανδημικής κρίσης. 
«Περιμένουμε ότι θα αρχίσει να σημειώνεται ταχύτερη πρόοδος τόσο στην αγορά εργασίας όσο και στον πληθωρισμό όσο προχωρά το έτος λόγω της εξέλιξης του προγράμματος εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού, της δημοσιονομικής τόνωσης που παρέχουμε», ανέφερε ο κ. Powell, προσθέτοντας ωστόσο ότι «Περιμένουμε να συμβεί αυτό, αλλά θα πρέπει πρώτα να το δούμε».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης