Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι προσφορές στην ΑΜΚ της Πειραιώς θα φθάσουν τα 2,5 δισ – Κυβέρνηση: Δεν προκρίνουμε hedge funds

Οι προσφορές στην ΑΜΚ της Πειραιώς θα φθάσουν τα 2,5 δισ – Κυβέρνηση: Δεν προκρίνουμε hedge funds
Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την αύξηση κεφαλαίου 1 δισεκ. ευρώ της Πειραιώς, μάλιστα υπολογίζεται ότι οι προσφορές θα φθάσουν τα 2,5 δισεκ.
Σχετικά Άρθρα

Εδώ και πολύ καιρό, έχουμε αναφέρει ότι οι δύο βασικοί σύμβουλοι της Πειραιώς η Goldman Sachs και η UBS από την έρευνα που έχουν διεξάγει και τις επαφές που έχουν πραγματοποιήσει σε διεθνείς επενδυτές έχουν καταλήξει σε ένα συμπέρασμα.
Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την αύξηση κεφαλαίου 1 δισεκ. ευρώ της Πειραιώς, μάλιστα υπολογίζεται ότι οι προσφορές θα φθάσουν τα 2,5 δισεκ. μαζί με την συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η αύξηση κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί με δημόσια προσφορά, δηλαδή επενδυτές – κυρίως νέοι – θα συμμετάσχουν, δεν θα ακολουθηθεί η διαδικασία της άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης, αυτά καταργούνται.
Η νέα διαδικασία πριμοδοτεί τους νέους επενδυτές αλλά δεν ευνοεί τους παλαιούς μετόχους ή κάποιους από τους παλαιούς μετόχους.
Επίσης πρέπει να υπάρχει μέριμνα και για τους μικρομετόχους που θα ήθελαν να συμμετάσχουν.

Το ΤΧΣ με τι ποσοστό θα μείνει;

Το ΤΧΣ όπως έχει αναλυθεί θα υποστεί αραίωση – απίσχναση – dilution.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατέχει 61,35% της Πειραιώς και με βάση ένα λογικό σενάριο όπου το Ταμείο αφήνει χώρο σε νέους επενδυτές, το ποσοστό του θα μειωθεί από 61,35% σε 38% με 33% ή τουλάχιστον οριακά κάτω από 40%.
Θα πρόκειται για σοβαρή μείωση ποσοστού σχεδόν 50%.
Ωστόσο υπάρχουν εισηγήσεις το ΤΧΣ να επιστρέψει στο 26% ποσοστό που κατείχε πριν την μετατροπή των cocos των μετατρέψιμων ομολόγων σε μετοχές.
Αυτό θα είναι ένα μεγάλο λάθος.
Γιατί θα είναι μια απόδειξη σαν να ήθελε το κράτος να χάσει 1,19 δισεκ. – γιατί τόσα χάθηκαν από την μετατροπή του Cocos σε μετοχές – και να πριμοδοτήσει τους ιδιώτες επενδυτές.
Το ΤΧΣ είναι πλέον κοινός μέτοχος μετά τον νέο νόμο που διέπει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ας ληφθεί υπόψη ότι το ΤΧΣ επένδυσε 675 εκατ το 2015 σε αύξηση κεφαλαίου και 2 δισεκ. το Cocos.
Επίσης θα εισφέρει περί τα 300 με 350 εκατ στην νέα αύξηση ενώ το δημόσιο εγγυάται και 6,5 δισεκ. κύρια ομόλογα της Πειραιώς.
Παρέχεται λοιπόν μεγάλη υποστήριξη στην Πειραιώς.
Το ΤΧΣ θα πρέπει να κατέχει μετά την αύξηση ένα επαρκές ποσοστό ώστε να μπορεί στο μέλλον μέσω της διάθεσης μετοχών να επιτύχει κάποιες υπεραξίες.
Επίσης το επιχείρημα ότι το ΤΧΣ επειδή θα διαθέσει μετοχές στο μέλλον θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο για τους ιδιώτες μετόχους της αύξησης κεφαλαίου… δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρό… άλλο εάν παρουσιάζεται ως σοβαρό.

Η κυβέρνηση θα αξιολογήσει την ποιότητα των νέων επενδυτών, όχι σε πρόσκαιρα funds

Στην κυβέρνηση αναφέρουν ότι δεν προκρίνουμε hedge funds, επενδυτές ευκαιριακούς, που θα δουν την Πειραιώς κερδοσκοπικά.
"Η αύξηση είναι μια ιδιωτική υπόθεση.
Όμως συμμετέχει και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οπότε για την κυβέρνηση η διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος είναι μείζονος σημασίας.
Η Πειραιώς χρειάζεται τα κεφάλαια αλλά η κυβέρνηση θα αποφασίσει μαζί με το ΤΧΣ ποιο είναι το βέλτιστο ποσοστό που πρέπει να κατέχει" όπως επισημαίνει κυβερνητικός αξιωματούχος.
Αν και στην κυβέρνηση δεν αναφέρουν ποσοστό, έμμεσα τονίζουν ότι πάνω από 26% και κάτω από 40% θα είναι μια σαφής ένδειξη στους ιδιώτες επενδυτές ότι τους δίδεται πολύς χώρος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης