Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η covid19 αντεπιτίθεται – Ανησυχητική αναζωπύρωση σε Ευρώπη, Βραζιλία, Ινδία – Ρεκόρ εμβολιασμών στις ΗΠΑ

Η covid19 αντεπιτίθεται – Ανησυχητική αναζωπύρωση σε Ευρώπη, Βραζιλία, Ινδία – Ρεκόρ εμβολιασμών στις ΗΠΑ
Μπλόκο Ευρώπης στο εμβόλιο της AstraZeneca
Σχετικά Άρθρα

Με την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna να ανακοινώνει ότι ξεκινά δοκιμές του εμβολίου της για την Covid-19 σε χιλιάδες παιδιά ηλικίας από 6 μηνών μέχρι 11 ετών, η επιδημία covid19 αντεπιτίθεται, καθώς καταγράφεται νέα έξαρση μολύνσεων τόσο στην Ευρώπη όσο και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, όπως στην Ινδία και στη Βραζιλία.
Στη Γερμανία οι μολύνσεις αυξήθηκαν κατά 20% την τελευταία εβδομάδα, στη Γαλλία αναφέρεται πως εντοπίστηκε νέο παραλλαγμένο στέλεχος ενώ πολλά κράτη στην Ευρώπη σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη διασπορά του ιού, προχωρούν σε νέα περιοριστικά μέτρα και lockdown.
Είναι προφανές πως η νέα αντιπαράθεση με την AstraZeneca, θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο την εμβολιαστική εκστρατεία στην Ευρώπη, η οποία υπολείπεται σημαντικά αυτής στη Μ. Βρετανία και στις ΗΠΑ.
Είναι χαρακτηριστικό πως Μ. Βρετανία και ΗΠΑ, χάρη στους υψηλούς ρυθμούς εμβολιασμών, αίρουν περιοριστικά μέτρα και προχωρούν στο άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.
Στις ΗΠΑ, όπου τουλάχιστον 12 Πολιτείες έχουν άρει περιορισμούς, το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκε ημερήσιος αριθμός ρεκόρ εμβολιασμών, καθώς έγιναν πάνω από 2,4 εκατομμύρια εμβολιασμοί.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

•Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 120.530.037 και οι νεκροί 2.665.925
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 29.542.308 κρούσματα και 536.639 νεκρούς
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 279.286 και σε κρούσματα με 11.519.609
• Τρίτο σε νεκρούς το Μεξικό με 194.944 και τέταρτη η Ινδία με 158.856
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 4.360.033
• Πέμπτη η Μεγάλη Βρετανία με 4.282.141, έκτη η Γαλλία με 4.168.394
• Έβδομη η Ιταλία με 3.258.770 και όγδοη η Ισπανία με 3.200.024
• Ένατη η Τουρκία με 2.911.642 και δέκατη η Γερμανία με 2.594.544
das_1.JPG
Covid-19: Η Moderna ξεκίνησε κλινικές δοκιμές του εμβολίου της σε χιλιάδες παιδιά

Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε δοκιμές του εμβολίου της για την Covid-19 σε χιλιάδες παιδιά ηλικίας από 6 μηνών μέχρι 11 ετών, ένα νέο βήμα που θεωρείται αναγκαίο για να μπει ένα τέλος στην πανδημία.
Μολονότι αποτελούν μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, τα παιδιά συνήθως δεν εμφανίζουν σοβαρή μορφή της ασθένειας και τα μικρότερα από αυτά δεν μεταδίδουν τον νέο κορωνοϊό όσο οι ενήλικες.
Ο εμβολιασμός τους δεν αποτελούσε επομένως προτεραιότητα μέχρι τώρα.
Το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer/BioNTech για τον νέο κορωνοϊό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άτομα ηλικίας άνω των 16 ετών.
Τα εμβόλια των φαρμακοβιομηχανιών Moderna και Johnson & Johnson απευθύνονται σε ενήλικες, άνω των 18 ετών.
Και οι τρεις αμερικανικές εταιρείες έχουν ήδη ξεκινήσει –κάποιες εδώ και μήνες– κλινικές δοκιμές των εμβολίων τους στους εφήβους (άνω των 12 ετών).
Η βρετανοσουηδική AstraZeneca μελετά τις επιπτώσεις του εμβολίου της στα παιδιά ηλικίας 6 ετών και άνω.
Η εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna ελπίζει ότι θα συμμετάσχουν στις κλινικές δοκιμές της, στις ΗΠΑ και στον Καναδά, 6.750 βρέφη και παιδιά.
Οι επιστήμονες θα τα παρακολουθήσουν για 12 μήνες αφού τους χορηγηθεί η δεύτερη δόση του εμβολίου.
Ο αριθμός των «εθελοντών» είναι μικρότερος από τους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές για τους ενήλικες, επειδή το βασικό ερώτημα είναι να καθοριστεί ποια είναι η καταλληλότερη δόση για τα παιδιά.
Ο «μηχανισμός» του ίδιου του εμβολίου και η ασφάλειά του έχουν ήδη μελετηθεί.

Πολιτικά παιχνίδια Ευρώπης ή πρόβλημα ασφάλειας με το εμβόλιο της AstraZeneca;

Παρά τις διαβεβαιώσεις που έχει δώσει έως σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αλλά και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού, μια σειρά από ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία ακόμα και η Κύπρος, ανακοίνωσαν πως αναστέλλουν για προληπτικούς λόγους τη χρήση του εν λόγω σκευάσματος μετά από τις αναφορές για «πιθανές παρενέργειες» και την εμφάνιση θρομβώσεων.
Η εταιρεία AstraZeneca υποστηρίζει ότι μετά από ελέγχους σε 17 εκατομμύρια εμβολιασμένους ανθρώπους, δεν υπάρχουν στοιχεία για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αιματικών θρόμβων ενώ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα 16/3, έχει συστήσει τη συνέχιση των εμβολιασμών.
Παρόλο αυτά το «μπλόκο» στο εμβόλιο της AstraZeneca διευρύνεται στην Ευρώπη και το ερώτημα που τίθεται είναι εάν όντως υπάρχει πρόβλημα με την ασφάλεια του εμβολίου ή εάν πρόκειται για πολιτικά παιχνίδια λόγω και της σκληρής κόντρας που έχει εδώ και αρκετούς μήνες η ΕΕ και η AstraZeneca σχετικά με τις παραδόσεις των εμβολίων.
Υπενθυμίζεται πως η AstraZeneca είχε δεσμευθεί να παραδώσει 90 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της εντός του πρώτου τριμήνου του 2021, ωστόσο πρόσφατα ανακοίνωσε πως δεν θα καταφέρει να παραδώσει πάρα μόλις το ένα τρίτο των δόσεων, προκαλώντας εκ νέου έντονες αντιδράσεις από την ΕΕ.
Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις αυτές αναμένεται να δυσχεράνουν ακόμα περισσότερο το εμβολιαστικό πρόγραμμα της ΕΕ, καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος του εμβολιασμού του 70% των Ευρωπαίων έως το καλοκαίρι.

Ποιοι αναστέλλουν

Η απόφαση της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας να αναστείλουν για προληπτικούς λόγους τους εμβολιασμούς με το σκεύασμα της AstraZeneca προκάλεσε όπως αναμενόταν, σεισμό στην ΕΕ, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου.
Η Δανία ήταν η πρώτη χώρα που ανέστειλε τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στις 11 Μαρτίου «μετά τις αναφορές για περιπτώσεις σοβαρών θρομβώσεων» σε εμβολιασθέντες.
Την ίδια ημέρα ακολούθησε και η Νορβηγία, ενώ χθες 15/3 ανακοινώθηκε ο θάνατος μιας υγειονομικού κάτω των 50 ετών η οποία πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία.
Η 50χρονη διακομίσθηκε σε νοσοκομείο περίπου μία εβδομάδα αφού της χορηγήθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της covid-19.
Μέχρι στιγμής πάντως δεν φαίνεται να υπάρχει συσχετισμός μεταξύ του εμβολιασμού και του θανάτου.
Σημειώνεται ότι μια άλλη υγειονομικός περίπου 30 ετών είχε πεθάνει στη Νορβηγία την περασμένη Παρασκευή, δέκα ημέρες αφού της χορηγήθηκε το ίδιο εμβόλιο.
Τη Νορβηγία και τη Δανία ακολούθησαν στις 12 Μαρτίου η Ισλανδία και η Βουλγαρία (και εδώ διερευνάται περιστατικό θανάτου γυναίκας που είχε εμβολιαστεί αν και η κυβέρνηση αναφέρει πως δεν έχει εντοπιστεί κάποιος συσχετισμός μια και η γυναίκα ήταν υπέρβαρη και είχε υποβληθεί σε πολλά bypass) και στις 13 Μαρτίου ήταν η σειρά της Ολλανδίας και της Ιρλανδίας.
Χθες Δευτέρα 15/3 στο «μπλοκ» αυτό εντάχθηκαν η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Σλοβενία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Λετονία αλλά και η Κύπρος.
Η Ισπανία ανακοίνωσε πως αναστέλλει το εμβόλιο για 15 ημέρες, η Γερμανία έκανε λόγο για καθαρά προληπτικό μέτρο, όπως και η Ιταλία και η Γαλλία, οι οποίες ανακοίνωσαν πως περιμένουν τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Υγείας που θα συνεδριάσει την Πέμπτη 18/3 για το θέμα.
Εν τω μεταξύ, σήμερα 16/3 και η Σουηδία ανακοίνωσε πως αναστέλλει την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca.

Αναστολή χρήσης μιας πατρίδας

Σημειώνεται πως η Αυστρία είχε ανακοινώσει στις 8 Μαρτίου ότι ανέστειλε τη χρήση μιας παρτίδας εμβολίων της AstraZeneca, της ABV5300, αφού μια νοσηλεύτρια 49 ετών πέθανε έπειτα από «σοβαρά προβλήματα θρομβώσεων» μερικές ημέρες αφού εμβολιάσθηκε.
Τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες - Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία και Λουξεμβούργο - επίσης ανέστειλαν τη χρήση των εμβολίων αυτής της παρτίδας που περιέχει συνολικά ένα εκατομμύριο δόσεις και η οποία εστάλη σε 17 ευρωπαϊκές χώρες.
Η Ιταλία είχε απαγορεύσει την Πέμπτη για προληπτικούς λόγους τη χρήση μιας άλλης παρτίδας, της ABV2856, καθώς υπήρχαν φόβοι για τη δημιουργία θρόμβων στο αίμα ενώ και η Ρουμανία είχε σταματήσει τη χορήγηση των εμβολίων της παρτίδας αυτής.
Η ιταλική επαρχία Πιεμόντε σταμάτησε την Κυριακή να χρησιμοποιεί το εμβόλιο της AstraZeneca μετά τον θάνατο ενός υγειονομικού, όμως στη συνέχεια επανέλαβε τους εμβολιασμούς, αποκλείοντας ωστόσο για προληπτικούς λόγους την παρτίδα ABV5811 ενώ σε αντίστοιχη ενέργεια είχε προχωρήσει και η Σικελία.

59384503895-254925-02525435.JPG

Ιταλία: Εκτίναξη των θανάτων από κορωνοϊό - Πάνω από 20.000 κρούσματα

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία σημειώθηκε μεγάλη αύξηση των θανάτων από κορωνοϊό, ενώ τα κρούσματα ξεπερνούν τις 20.000.
Πιο συγκεκριμένα, τα νέα περιστατικά είναι 20.396 και 502 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.
Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 369.379 διαγνωστικά τεστ, το 5,5% των οποίων ήταν θετικό στην Covid-19:
Χθες τα κρούσματα ήταν 15.267, με 354 νεκρούς.
Από την αρχή της πανδημίας, στην Ιταλία έχουν μολυνθεί 3.258.770 άνθρωποι και έχουν χάσει τη ζωή τους 103.001.
Στις μονάδες εντατικής θεραπείας βρίσκονται 99 περισσότεροι ασθενείς με Covid-19 σε σχέση με χθες. Στους δε νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 760 περισσότεροι.
Σε ό,τι αφορά τις περιοχές της χώρας με τα περισσότερα περιστατικά, στην πρώτη θέση βρίσκεται και πάλι η Λομβαρδία (4.235), ενώ ακολουθούν η Καμπανία (2.656) με πρωτεύουσα την Νάπολη και η Εμίλια Ρομάνια (2.184) με κύρια πόλη την Μπολόνια.
Πριν από λίγο, το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε από όλους τους νομάρχες να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για να μην υπάρξουν συνωστισμοί (παρά το γεγονός ότι η μισή χώρα βρίσκεται στην κόκκινη ζώνη) και ανακοίνωσε ότι την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, κατά την Μεγάλη Εβδομάδα των Καθολικών, οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν κυρίως σε σταθμούς, αεροδρόμια και αυτοκινητοδρόμους. 

Jean Castex: Η Γαλλία έχει εισέλθει στο τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Jean Castex είπε ενώπιον της εθνοσυνέλευσης ότι η Γαλλία έχει εισέλθει στο τρίτο κύμα της πανδημίας Covid-19, καθώς ο μέσος όρος επτά ημερών των νέων κρουσμάτων ξεπέρασε τα 25.000 για πρώτη φορά από τις 20 Νοεμβρίου.
Οι υγειονομικές αρχές της χώρας ανακοίνωσαν 29.975 νέα κρούσματα, μια αύξηση ύψους 4,5% σε σύγκριση με το σύνολο της περασμένης Πέμπτης και η μεγαλύτερη εβδομαδιαία αύξηση σε διάστημα ενάμιση μήνα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, νοσηλεύονται 4.239 ασθενείς με νέο κορονοϊό στις μονάδες εντατικής θεραπείας, ένας αριθμός αυξημένος κατά 20 το τελευταίο 24ωρο, που αποτελεί ταυτόχρονα ένα υψηλό σχεδόν τεσσάρων μηνών. Ο συνολικός αριθμός των ασθενών με Covid-19 που νοσηλεύονται για τη νόσο αυξήθηκε κατά 23, στους 25.492, ένα υψηλό από τις 24 Φεβρουαρίου.
Από την άλλη, ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 408, στους 91.170, ο έβδομος υψηλότερος απολογισμός παγκοσμίως.
Με 4,11 εκατομμύρια κρούσματα από την αρχή της πανδημίας, η Γαλλία καταγράφει τον έκτο υψηλότερο απολογισμό μολύνσεων στον κόσμο.

Παραμένουν και διευρύνονται τα lockdown στην Ευρώπη


Την ίδια στιγμή πολλά κράτη στην Ευρώπη διατηρούν ή και διευρύνουν τα περιοριστικά μέτρα.
Από τις 15/3 η Ιταλία εισήλθε σε αυστηρά περιοριστικά μέτρα λόγω του Πάσχα, τα οποία θα διατηρηθούν έως τις 6 Απριλίου.
Συγκεκριμένα, η Ιταλία θα περάσει ολόκληρη στη λεγόμενη κόκκινη ζώνη, η οποία προβλέπει και το μέγιστο επίπεδο περιορισμών, από τις 3 Απριλίου έως τις 5 Απριλίου, δηλαδή την περίοδο του Πάσχα των Καθολικών.
Καταστήματα και εστιατόρια παραμένουν κλειστά ενώ σχολεία έχουν αρχίσει να ανοίγουν μεταξύ άλλων σε Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία και Δανία.
Η Γερμανία και η Ελβετία έχουν ανακοινώσει το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους, πριν από τα τέλη Μαρτίου αλλά υπό τον όρο να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων.
Η Ελβετία, καθώς και η Αυστρία, έχουν μειώσει σημαντικά τα περιοριστικά μέτρα πρόσφατα, ανοίγοντας καταστήματα και άλλες επιχειρήσεις, αλλά αφήνοντας κλειστά τα εστιατόρια.
Στην Αυστρία, όπου εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση της κυκλοφορίας, το άνοιγμα συνοδεύεται από αυστηρά τοπικά lockdowns που περιορίζουν τους κατοίκους πολλών πόλεων.
Άλλες ευρωπαϊκές χώρες που εξήλθαν από τα lockdowns από τα τέλη Ιανουαρίου είναι η Πολωνία και η Βουλγαρία.
Η Γαλλία έχει τερματίσει το δεύτερο lockdown και βρίσκεται σε καθεστώς απαγόρευσης των μετακινήσεων σε εθνικό επίπεδο, μία τακτική που εφαρμόζεται επί του παρόντος επίσης στο Λουξεμβούργο και το Βέλγιο.
Η Ισπανία παραμένει σε καθεστώς απαγόρευσης κυκλοφορίας και τοπικών lockdowns, μολονότι τα κρούσματα αυξάνονται πάλι ταχέως.

Τα σκληρά lockdown και η Σκανδιναβία

Οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας και τα lockdown εξακολουθούν να ισχύουν στην Κεντρική Ευρώπη, όπως στην Ολλανδία και τη Σλοβενία.
Εκτός από τη Δανία, οι σκανδιναβικές χώρες δεν έχουν επιβάλει σημαντικούς περιορισμούς, ενώ το κλείσιμο εστιατορίων σε αρκετές φινλανδικές περιοχές είναι το πιο σκληρό μέτρο αυτή τη στιγμή.
Η Νορβηγία, για παράδειγμα, επιτρέπει εσωτερικές συγκεντρώσεις έως και 200 ατόμων, αλλά μόνο εάν τηρούνται μέτρα απόστασης και οι καρέκλες βιδώνονται στο έδαφος για επιπλέον ασφάλεια.
Σκληρό lockdown υπάρχει στη Σλοβακία, όπου επιτρέπεται μόνο η έξοδος με κατοικίδιο ζώο.
Όπως και στην πρώτη καραντίνα, έτσι και τώρα τα μέτρα ποικίλλουν σημαντικά μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Μ. Βρετανία: Επαναλειτουργούν τα σχολεία, πρώτο βήμα άρσης lockdown

Το πρώτο βήμα άρσης του lockdown έκανε από τις 8/3 η Αγγλία, όπου επαναλειτούργησαν όλα τα σχολεία.
Βάσει του προγραμματισμού αυτού, το επόμενο βήμα χαλάρωσης των μέτρων αναμένεται στις 12 Απριλίου όταν και προγραμματίζεται να ανοίξουν μεγάλοι τομείς της οικονομίας (κομμωτήρια και σαλόνια νυχιών, ζωολογικοί κήποι, γυμναστήρια, πισίνες κ.λπ.).
Από αύριο 17 Μαΐου θα ανοίξουν η εστίαση και η φιλοξενία ενώ η 21η Ιουνίου έχει οριστεί ως η ημερομηνία επιστροφής στην κανονικότητα.
00-534905-30-534535353542422.JPG
ΗΠΑ: Αίρουν τα περιοριστικά μέτρα, επιταχύνουν τους εμβολιασμούς

Αν και τα κρούσματα, οι εισαγωγές ασθενών και οι θάνατοι λόγω της επιδημίας της covid εξακολουθούν να μειώνονται στις ΗΠΑ, αν και ολοένα και περισσότερες Πολιτείες αίρουν τους περιορισμούς, αν και ο πρόεδρος Biden έθεσε ως στόχο του την επιστροφή στην ομαλότητα στις 4 Ιουλίου, οι Αμερικάνοι επιστήμονες προειδοποιούν πως οι Αμερικάνοι θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι προσεκτικοί και να τηρούν τα μέτρα.
Σημειώνεται πως τουλάχιστον 12 Πολιτείες προχώρησαν κατά τη διάρκεια του Μαρτίου σε χαλάρωση των περιορισμών, επικαλούμενες τη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας και την αύξηση των εμβολιασμών.
Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν πως ενδεχομένως να είναι πολύ νωρίς για να αρθούν τα μέτρα, τη στιγμή που καθημερινά καταγράφονται περίπου 50.000 κρούσματα.
Η ανησυχία των επιστημόνων επικεντρώνεται κυρίως στην επικράτηση της βρετανικής παράλλαξης του ιού, η οποία θεωρείται πιο μεταδοτική και πιο θανατηφόρα σε σχέση με το αρχικό στέλεχος του ιού.
Η εν λόγω παράλλαξη έχει ήδη εντοπιστεί σε 48 Πολιτείες και οι ειδικοί συνιστούν στους πολίτες να τηρήσουν για λίγο ακόμα τα μέτρα – όπως χρήση μάσκας και αποστάσεις – καθώς σε λίγους μήνες θα υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για όλους τους ενήλικες Αμερικάνους.
Πρόσφατα σε διάγγελμα του ο πρόεδρος Biden δεσμεύτηκε ότι έως την 1η Μαΐου θα υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για όλους τους ενήλικες Αμερικάνους.
Πράγματι ο στόχος αυτός φαίνεται πως θα επιτευχθεί, καθώς οι εμβολιασμοί προχωρούν με εξαιρετικά ταχείς ρυθμούς.
Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν 2,4 εκατομμύρια εμβολιασμοί, αριθμός ρεκόρ.
Συγκεκριμένα, εκτιμάται πως περισσότεροι από 71 εκατομμύρια Αμερικάνοι έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου, ενώ πάνω από 38 εκατομμύρια πολίτες, σχεδόν το 11,5% του πληθυσμού, έχουν κάνει και τις δύο δόσεις.
Οι ΗΠΑ μετρούν συνολικά 535.688 θανάτους και σχεδόν 29,5 εκατομμύρια μολύνσεις.

04353-5235262525424525.JPG
Αναζωπύρωση covid στην Ινδία – Πάνω από 20.000 κρούσματα για 6η συνεχόμενη ημέρα

Αναζωπύρωση της επιδημίας του κορωνοϊού καταγράφεται στην Ινδία, όπου για 6η συνεχόμενη ημέρα καταγράφονται περισσότερα από 20.000 κρούσματα.
Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 24.492 κρούσματα του SARS-CoV-2, με τους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί, να ανέρχονται σε11.409.831.
Πρόκειται για την έκτη συνεχόμενη ημέρα που τα κρούσματα ξεπέρασαν το επίπεδο των 20.000.
Παράλληλα, καταγράφηκαν άλλοι 131 θάνατοι με το σύνολο των νεκρών να υπολογίζεται σε 158.856.
Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν σε 223.432 (+4.170 σε σύγκριση με την προηγουμένη).

Επεκτείνονται τα περιοριστικά μέτρα

Υπό αυτά τα δεδομένα, οι αρχές αποφάσισαν να επεκτείνουν τα περιοριστικά μέτρα για να επιβραδύνουν την εξάπλωση του ιού.
Κατά την κυβέρνηση, η βασική αιτία για την αναζωπύρωση της επιδημίας είναι οι συναθροίσεις και το ότι πολλοί δεν εφαρμόζουν τη σύσταση για τη χρήση μάσκας.
Στο κρατίδιο της Μαχαράστρα, που πλήττεται περισσότερο, οι αρχές έδωσαν εντολή χθες Τρίτη 15/3 οι κινηματογράφοι, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια να μειώσουν στο μισό τον αριθμό των ανθρώπων που θα υποδέχονται έως το τέλος του Μαρτίου, καθώς και να μειωθεί η προσέλευση κόσμου σε γάμους και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις.
Επιπλέον, έχουν επιβάλλει τοπικά lockdown σε κάποιες περιοχές ενώ στο κρατίδιο της Γκουτζάρατ, αποφασίστηκε να μην επιτρέπεται η προσέλευση θεατών σε διεθνείς αγώνες κρίκετ, όπως αυτός ανάμεσα στην Ινδία και στην Αγγλία, μετά την έξαρση της πανδημίας.
Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, η Ινδία έχει εμβολιάσει σχεδόν 26 εκατ. ανθρώπους, έχοντας θέσει ως στόχο τον εμβολιασμό 300 εκατομμυρίων πολιτών έως τον Αύγουστο.

Βράζει λόγω covid η Βραζιλία – Μια ανάσα από τους 280.000 θανάτους

Μια ανάσα από τους 280.000 θανάτους λόγω covid είναι η Βραζιλία, η οποία εξακολουθεί να πλήττεται σφόδρα από το β’ κύμα της επιδημίας.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες διαπιστώθηκαν άλλοι 1.015 θάνατοι ασθενών ενώ παράλληλα επιβεβαιώθηκαν 36.239 κρούσματα.
Η Βραζιλία μετρά συνολικά 279.286 θανάτους, ενώ οι άνθρωποι που έχει καταγραφεί πως μολύνθηκαν είναι 11.519.609.
Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ, και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ και την Ινδία.

Παραγγελίες για 140 εκατ. δόσεις εμβολίων

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι παρήγγειλε 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer-BioNTech και 38 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Janssen (Johnson & Johnson) για να επιταχυνθεί η εκστρατεία ανοσοποίησης, η οποία ωστόσο συνεχίζει να κινείται με πολύ βραδύ ρυθμό.
Ο εμβολιασμός στη Βραζιλία άρχισε στα μέσα Ιανουαρίου με την αξιοποίηση του εμβολίου της AstraZeneca και του CoronaVac της κινεζικής Sinovac, ενώ συνεχίζεται με αργό ρυθμό εξαιτίας της έλλειψης δόσεων, εν μέσω έντονων επικρίσεων.
Εκτιμάται πως μόλις 13,5 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer αναμένεται να έχουν παραδοθεί πριν ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2021.
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος Jair Bolsonaro ανακοίνωσε ότι ο καρδιολόγος Marcelo Queiroga θα είναι ο νέος υπουργός Υγείας της Βραζιλίας, ο τέταρτος που αναλαμβάνει αυτό το αξίωμα από την έναρξη της πανδημίας.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης