Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολιτικά παιχνίδια Ευρώπης ή πρόβλημα ασφάλειας με το εμβόλιο της AstraZeneca; - Συνεδρίαση ΠΟΥ, συνέντευξη ΕΜΑ

Πολιτικά παιχνίδια Ευρώπης ή πρόβλημα ασφάλειας με το εμβόλιο της AstraZeneca; - Συνεδρίαση ΠΟΥ, συνέντευξη ΕΜΑ
Στις 18/3 οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, τι υποστηρίζει η AstraZeneca
Σχετικά Άρθρα

(upd 8) Παρά τις διαβεβαιώσεις που έχει δώσει έως σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αλλά και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού, μια σειρά από ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία ακόμα και η Κύπρος, ανακοίνωσαν πως αναστέλλουν για προληπτικούς λόγους τη χρήση του εν λόγω σκευάσματος μετά από τις αναφορές για «πιθανές παρενέργειες» και την εμφάνιση θρομβώσεων.
Η εταιρεία AstraZeneca υποστηρίζει ότι μετά από ελέγχους σε 17 εκατομμύρια εμβολιασμένους ανθρώπους, δεν υπάρχουν στοιχεία για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αιματικών θρόμβων ενώ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα 16/3, έχει συστήσει τη συνέχιση των εμβολιασμών.
Από την πλευρά του, ο εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), Emer Cooke, εμφανίστηκε καθησυχαστική κάνοντας λόγο για πολύ σπάνια περιστατικά.
Παρόλο αυτά το «μπλόκο» στο εμβόλιο της AstraZeneca διευρύνεται στην Ευρώπη και το ερώτημα που τίθεται είναι εάν όντως υπάρχει πρόβλημα με την ασφάλεια του εμβολίου ή εάν πρόκειται για πολιτικά παιχνίδια λόγω και της σκληρής κόντρας που έχει εδώ και αρκετούς μήνες η ΕΕ και η AstraZeneca σχετικά με τις παραδόσεις των εμβολίων.
Υπενθυμίζεται πως η AstraZeneca είχε δεσμευθεί να παραδώσει 90 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της εντός του πρώτου τριμήνου του 2021, ωστόσο πρόσφατα ανακοίνωσε πως δεν θα καταφέρει να παραδώσει πάρα μόλις το ένα τρίτο των δόσεων, προκαλώντας εκ νέου έντονες αντιδράσεις από την ΕΕ.
Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις αυτές αναμένεται να δυσχεράνουν ακόμα περισσότερο το εμβολιαστικό πρόγραμμα της ΕΕ, καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος του εμβολιασμού του 70% των Ευρωπαίων έως το καλοκαίρι.

Ποιοι αναστέλλουν

Η απόφαση της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας να αναστείλουν για προληπτικούς λόγους τους εμβολιασμούς με το σκεύασμα της AstraZeneca προκάλεσε όπως αναμενόταν, σεισμό στην ΕΕ, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου.
Η Δανία ήταν η πρώτη χώρα που ανέστειλε τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στις 11 Μαρτίου «μετά τις αναφορές για περιπτώσεις σοβαρών θρομβώσεων» σε εμβολιασθέντες.
Την ίδια ημέρα ακολούθησε και η Νορβηγία, ενώ χθες 15/3 ανακοινώθηκε ο θάνατος μιας υγειονομικού κάτω των 50 ετών η οποία πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία.
Η 50χρονη διακομίσθηκε σε νοσοκομείο περίπου μία εβδομάδα αφού της χορηγήθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της covid-19.
Μέχρι στιγμής πάντως δεν φαίνεται να υπάρχει συσχετισμός μεταξύ του εμβολιασμού και του θανάτου.
Σημειώνεται ότι μια άλλη υγειονομικός περίπου 30 ετών είχε πεθάνει στη Νορβηγία την περασμένη Παρασκευή, δέκα ημέρες αφού της χορηγήθηκε το ίδιο εμβόλιο.
Τη Νορβηγία και τη Δανία ακολούθησαν στις 12 Μαρτίου η Ισλανδία και η Βουλγαρία (και εδώ διερευνάται περιστατικό θανάτου γυναίκας που είχε εμβολιαστεί αν και η κυβέρνηση αναφέρει πως δεν έχει εντοπιστεί κάποιος συσχετισμός μια και η γυναίκα ήταν υπέρβαρη και είχε υποβληθεί σε πολλά bypass) και στις 13 Μαρτίου ήταν η σειρά της Ολλανδίας και της Ιρλανδίας.
Χθες Δευτέρα 15/3 στο «μπλοκ» αυτό εντάχθηκαν η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Σλοβενία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Λετονία αλλά και η Κύπρος.
Η Ισπανία ανακοίνωσε πως αναστέλλει το εμβόλιο για 15 ημέρες, η Γερμανία έκανε λόγο για καθαρά προληπτικό μέτρο, όπως και η Ιταλία και η Γαλλία, οι οποίες ανακοίνωσαν πως περιμένουν τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Υγείας που θα συνεδριάσει την Πέμπτη 18/3 για το θέμα.
Εν τω μεταξύ, σήμερα 16/3 η Σουηδία ανακοίνωσε πως αναστέλλει και αυτή προληπτικά τους εμβολιασμούς με εμβόλιο της AstraZeneca έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα του ΕΜΑ επί των πιθανών παρενεργειών του σκευάσματος.

Αναστολή χρήσης πατρίδας εμβολίων

Σημειώνεται πως η Αυστρία είχε ανακοινώσει στις 8 Μαρτίου ότι ανέστειλε τη χρήση μιας παρτίδας εμβολίων της AstraZeneca, της ABV5300, αφού μια νοσηλεύτρια 49 ετών πέθανε έπειτα από «σοβαρά προβλήματα θρομβώσεων» μερικές ημέρες αφού εμβολιάσθηκε.
Τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες - Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία και Λουξεμβούργο - επίσης ανέστειλαν τη χρήση των εμβολίων αυτής της παρτίδας που περιέχει συνολικά ένα εκατομμύριο δόσεις και η οποία εστάλη σε 17 ευρωπαϊκές χώρες.
Η Ιταλία είχε απαγορεύσει την Πέμπτη για προληπτικούς λόγους τη χρήση μιας άλλης παρτίδας, της ABV2856, καθώς υπήρχαν φόβοι για τη δημιουργία θρόμβων στο αίμα ενώ και η Ρουμανία είχε σταματήσει τη χορήγηση των εμβολίων της παρτίδας αυτής.
Η ιταλική επαρχία Πιεμόντε σταμάτησε την Κυριακή να χρησιμοποιεί το εμβόλιο της AstraZeneca μετά τον θάνατο ενός υγειονομικού, όμως στη συνέχεια επανέλαβε τους εμβολιασμούς, αποκλείοντας ωστόσο για προληπτικούς λόγους την παρτίδα ABV5811 ενώ σε αντίστοιχη ενέργεια είχε προχωρήσει και η Σικελία.

Καθυστερήσεις στην εκστρατεία εμβολιασμού

Πέρα όμως από την Ευρώπη, προβλήματα στους εμβολιασμούς αναφέρθηκαν επίσης στην Ταϊλάνδη και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, οι οποίες καθυστέρησαν την έναρξη των εμβολιαστικών τους εκστρατειών κατά του κορωνοϊού με το συγκεκριμένο εμβόλιο, αν και σήμερα ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης έγινε ο πρώτος άνθρωπος στη χώρα που έλαβε το εμβόλιο της AstraZeneca.
Την αναστολή της εκστρατείας εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca αποφάσισε και η Ινδονησία ενώ η Βενεζουέλα ανακοίνωσε ότι δεν θα δώσει έγκριση στο εμβόλιο της AstraZeneca.

Johnson: Ασφαλές και εξαιρετικά αποτελεσματικό το εμβόλιο της AstraZeneca

Διαβεβαιώσεις πως το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές και εξαιρετικά αποτελεσματικό παρείχε ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Boris Johnson ύστερα από τις διαδοχικές αποφάσεις που έχουν λάβει ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σχετικά με την προσωρινή αναστολή του εν λόγω εμβολίου.
«Αυτό το εμβόλιο είναι ασφαλές και λειτουργεί εξαιρετικά καλά,
Είναι επίσης σχετικά εύκολο να διανεμηθεί και διατίθεται σε τιμή κόστους» ανέφερε ο Boris Johnson, τη στιγμή που την εμφάνιση τους έχουν κάνει και οι πρώτες αντιδράσεις στις αποφάσεις αναστολής των εμβολιασμών.

Να ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο

Η Γαλλία ζήτησε από τους αρμόδιους Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες να ξεκαθαρίσουν μεθαύριο, Πέμπτη 18/3, τα ζητήματα σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca, τη στιγμή που ενισχύονται οι φωνές που υποστηρίζουν πως η αναστολή των εμβολιασμών προκαλεί μεγαλύτερο κακό από ότι καλό για τη δημόσια υγεία.
Το Reuters μάλιστα επικαλείται δηλώσεις του Nicola Magrini, γενικού διευθυντή του ιταλικού οργανισμού φαρμάκων, ο οποίος αναφέρει πως η επιλογή αναστολής των εμβολιασμών είναι πολιτική.
Ο Magrini χαρακτήρισε ασφαλές το εμβόλιο της AstraZeneca και δήλωσε πως η αναλογία κόστους οφέλους απ' αυτό είναι «ευρέως θετική», καθώς όπως είπε, υπήρξαν οκτώ θάνατοι και τέσσερις περιπτώσεις σοβαρών παρενεργειών έπειτα από εμβολιασμούς στην Ιταλία.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας, Olivier Veran, ο οποίος είπε πως η αναλογία κινδύνου - οφέλους για το εμβόλιο παραμένει θετική.
«Αναμένουμε μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης κάποιου είδους ετυμηγορία από την ευρωπαϊκή επιστημονική κοινότητα που θα μας επιτρέψει να επαναλάβουμε την εμβολιαστική εκστρατεία» υποστήριξε ο Veran.

Γερμανία: 2 δις ευρώ το κόστος της αναστολής των εμβολιασμών

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας (IW) η προσωρινή αναστολή χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca θα μπορούσε να κοστίσει στην γερμανική οικονομία έως και 2 δις ευρώ.
«Εάν ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca ανασταλεί για μία εβδομάδα, αυτό σημαίνει ότι και η ανοσοποίηση μετατίθεται για μισή εβδομάδα αργότερα και, σε περίπτωση αμφιβολίας, αυτό συνεπάγεται επιμήκυνση του lockdown κατά τουλάχιστον μισή εβδομάδα.
Το συνολικό οικονομικό κόστος θα μπορούσε σε αυτή την περίπτωση να ανέλθει γρήγορα στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ.
Εάν η καθυστέρηση οδηγήσει στο να χάσουμε τη μάχη κατά του τρίτου κύματος της πανδημίας, το κόστος θα είναι σίγουρα σημαντικά υψηλότερο» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Hubertus Bardt.

EMA: Τα οφέλη του εμβολίου υπερέχουν των κινδύνων... Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει προκαλέσει θρόμβους

Καθησυχαστικός ως προς τις παρενέργειες του εμβολίου για τον κορωνοϊό από την AstraZeneca εμφανίζεται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).
Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το εμβόλιο της AstraZeneca έχει προκαλέσει την δημιουργία θρόμβων, δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του EMA, Emer Cooke κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης Τύπου επισημαίνοντας ότι ο αριθμός των περιστατικών που έχουν αναφερθεί είναι αντίστοιχος με τον αριθμό που συναντάται στον γενικό πληθυσμό.
«Τα περιστατικά είναι πολύ σπάνια και χρειάζεται να αξιολογηθούν», είπε προσθέτοντας ότι υπάρχει σε εξέλιξη έρευνα για τυχόν παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca, τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν στην Πέμπτη (18/3/2021).
Τα οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν των κινδύνων, τόνισε η Cooke.

Έκτακτη συνεδρίαση του ΠΟΥ

Για το θέμα του εμβολίου της AstraZeneca θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα 16/3 η συμβουλευτική επιτροπή του ΠΟΥ με κορυφαίους επιστήμονες του Οργανισμού πάντως να υποστηρίζουν πως δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος συσχετισμός των θανάτων αυτών με την χορήγηση του εμβολίου.
«Δεν θέλουμε ο κόσμος να πανικοβληθεί» ανέφερε ο Soumya Swaminathan από τον ΠΟΥ, υποστηρίζοντας ότι μέχρι τώρα δεν έχει φανεί καμία συσχέτιση των θανάτων με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus, ο οποίος τόνισε ότι «δεν σημαίνει ότι τα γεγονότα αυτά συνδέονται με τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, αλλά είναι συνηθισμένη πρακτική να τα διερευνούμε, και δείχνει ότι το σύστημα επιτήρησης λειτουργεί και πως υπάρχουν αποτελεσματικοί έλεγχοι».
Σημειώνεται πως ο ΠΟΥ έχει συστήσει τη συνέχιση των εμβολιασμών.

Τι απαντά η AstraZeneca

Από την πλευρά της πάντως η AstraZeneca ανακοίνωσε πως μετά από ελέγχους σε 17 εκατομμύρια εμβολιασμένους ανθρώπους, δεν υπάρχουν στοιχεία για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αιματικών θρόμβων.
Η Βρετανία, όπου αναπτύχθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca σε συνεταιρισμό με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, λέει ότι δεν ανησυχεί, ενώ η
φαρμακοβιομηχανία είπε πως μια αναθεώρηση των δεδομένων ασφαλείας έδειξε πως δεν υπάρχει απόδειξη για αυξημένο κίνδυνο θρόμβων αίματος.

Διχασμένοι οι επιστήμονες

Διχασμένοι όμως εμφανίζονται και οι επιστήμονες.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Michael Head ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Σάουθαμπτον στη Μ.Βρετανία χαρακτήρισε προβληματική την απόφαση της Γερμανίας και της Γαλλίας απέναντι στο εμβόλιο της AstraZeneca.
«Τα δεδομένα που έχουμε, δείχνουν πως ο αριθμός των παρενεργειών που σχετίζονται με θρομβώσεις είναι οι ίδιες – και ενδεχομένως στην πραγματικότητα χαμηλότεροι – στους εμβολιασθέντες σε σχέση με αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις στην προστασία των ανθρώπων και να αυξάνει τη δυσπιστία απέναντι στα εμβόλια.
Δεν υπάρχουν ακόμα δεδομένα που να δικαιολογούν τέτοιες αποφάσεις» υποστηρίζει ο Head, θέση πάντως με την οποία διαφωνούν Γερμανοί επιστήμονες.
Σύμφωνα με τον Clemens Wendtner, επικεφαλής της ειδικής μονάδας για μολυσματικές λοιμώξεις στην κλινική Schwabing στο Μόναχο, τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Γερμανίας κάνουν λόγο 7 περιστατικά θρομβώσεων σε 1,6 εκατομμύρια εμβολιασθέντες, όταν ετησίως καταγράφονται 2 με 5 τέτοια περιστατικά σε ένα εκατομμύριο πληθσυμού.
«Αυτή θα πρέπει να είναι η αιτία για την απόφαση αναστολής των εμβολιασμών έως ότου ξεκαθαρίσουν τα περιστατικά αυτά στη Γερμανία και στην Ευρώπη» σημειώνει ο Clemens Wendtner

Καθησυχάζουν για την ασφάλεια του

Το εμβόλιο κατά της Covid-19, το οποίο ανέπτυξε η AstraZeneca με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είναι ασφαλές, διαβεβαίωσε ο διευθυντής του Oxford Vaccine Group, Andrew Pollard.
«Υπάρχουν πολύ καθησυχαστικά στοιχεία ότι δεν καταγράφεται αύξηση του φαινομένου δημιουργίας θρόμβων στο αίμα εδώ στη Βρετανία, όπου έχουν χορηγηθεί οι περισσότερες δόσεις στην Ευρώπη έως σήμερα» ανέφερε σε δηλώσεις του στο BBC ο διευθυντής του Oxford Vaccine Group, που ανέπτυξε το εμβόλιο μαζί με την AstraZeneca.
Ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί κατά του νέου κορωνοϊού, μιας ασθένειας που όπως είπε, ενέχει «τεράστιους κινδύνους» για την υγεία.

Κίνδυνος για εκτεταμένες συνέπειες

Την εκτίμηση ότι ελλοχεύει κίνδυνος για εκτεταμένες συνέπειες από την απόφαση πολλών ευρωπαϊκών χωρών για αναστολή των εμβολιασμών για τον κορωνοϊό με το εμβόλιο της AstraZeneca, εκφράζουν αναλυτές.
«Σε αυτό το στάδιο, είναι πιθανό οι αρμόδιες εθνικές αρχές να δράσουν συντηρητικά και με μεγάλη προσοχή, με την πεποίθηση ότι μια προσέγγιση αποφυγής κινδύνου θα καθησυχάσει τους πολίτες.
Αλλά η προοπτική μιας μεγαλύτερης αναθεώρησης ή μιας πλήρους απαγόρευσης δεν μπορεί να αποκλειστεί» αναφέρει ο Federico Santi από τη Eurasia Group.
«Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, η ζημιά έχει γίνει.
Η προθυμία για εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ήδη περιορισμένη σε σχέση με τα εμβόλια mRNA που είναι διαθέσιμα στην ΕΕ λόγω των πληροφοριών για χαμηλή αποτελεσματικότητα και την αρχή σύγχυση σχετικά με την καταλληλότητα του για τους άνω των 65 ετών» επισημαίνει ο ίδιος.
Στην πολιτική διάσταση του θέματος αναφέρθηκε η Natasha Loder από το Economist.
Μιλώντας στο BBC και ερωτηθείσα εάν η αναστολή των εμβολιασμών έχει πολιτικά κίνητρα, η Loder απάντησε: «Θα μπορούσε να υπάρξει κακή αίσθηση για αυτό το εμβόλιο».
Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια, η απόφαση δεν είχε «λογική βάση» και θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη.
«Αυτή η αρχή της προφύλαξης είναι ανοησία όταν βρίσκεστε εν μέσω πανδημίας», είπε.
«Αυτό είναι ένα ασφαλές εμβόλιο και όταν συνειδητοποιήσουν ότι αυτό είναι ένα ασφαλές εμβόλιο στην Ευρώπη θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες αυτής της κάλυψης από τα μέσα ενημέρωσης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης