Τελευταία Νέα
Διεθνή

Centeno (EKT); Σε μηνιαία βάση οι αποφάσεις για το ρυθμό αγοράς ομολόγων μέσω PEPP

Centeno (EKT); Σε μηνιαία βάση οι αποφάσεις για το ρυθμό αγοράς ομολόγων μέσω PEPP

Tα στοιχεία στα επόμενα τρίμηνα θα επιβεβαιώσουν εάν το ποσόν του 1,85 τρισ. ευρώ που διοχετεύτηκε στις αγορές ομολόγων μέσω PEPP ήταν το κατάλληλο, δήλωσε το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Mario Centeno

Σχετικά Άρθρα
Τα ενδεχομένως πιο ελπιδοφόρα στοιχεία στα επόμενα τρίμηνα θα δείξουν εάν το ποσόν του 1,85 τρισ. ευρώ που διοχετεύτηκε στην αγορά των ομολόγων μέσω του προγράμματος της έκτακτης αγοράς περιουσιακών στοιχείων (PEPP), το οποίο καθορίστηκε τον Δεκέμβριο, ήταν το κατάλληλο, δήλωσε ένας εκ των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, ο Mario Centeno σε συνέντευξή του το Reuters τη Δευτέρα 16 Ματρίου 2021.
Ο Centeno δήλωσε στο Reuters τη Δευτέρα ότι η ΕΚΤ θα προσαρμόσει τη διαδικασία τυπώματος χρήματος, η οποία μέχρι στιγμής ήταν «αρκετά επιτυχημένη», σε μηνιαία βάση προκειμένου να ανταποκριθεί στις προκλήσεις μετά τα νέα lockdowns το πρώτο τρίμηνο του έτους που επιβράδυναν την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Προσαρμογή

«Άρα η απόφαση θα ληφθεί σε μηνιαία βάση, επειδή μπορούμε να προσαρμόσουμε το βασικό ποσό ανοδικά ή καθοδικά ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς», δήλωσε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Πορτογαλίας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στο πρακτορείο.
Ωστόσο, καθώς τα κράτη προχώρησαν σε ανοδική αναθεώρηση των στοιχείων για το τέταρτο τρίμηνο του 2020, αυτό ενδέχεται να αντισταθμίσει μέρος των αρνητικών οικονομικών επιπτώσεων στις αρχές του 2021, δήλωσε ο Centeno.
«Τώρα συνεχίζουμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι τα στοιχεία για το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο θα αποδείξουν ότι η πορεία ήταν σωστή και αν συμβεί αυτό, τότε η απόφαση που λάβαμε τον Δεκέμβριο σχετικά με τη ρευστότητα (σ.σ. που θα διοχετευθεί στο PEPP) είναι κατάλληλη», είπε.
«Κανείς δεν το αμφισβήτησε στις συζητήσεις μας» κατά τη διάρκεια του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ της Πέμπτης 11 Μαρτίου, πρόσθεσε, εξηγώντας ότι η ΕΚΤ παρέμεινε ευέλικτη σχετικά με το αν θα χρησιμοποιήσει ολόκληρο το ποσό.

Επιφυλάξεις

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να είναι επιφυλακτικοί στις αξιολογήσεις τους και εξαρτώνται ακόμη περισσότερο από τις μεταλλάξεις του ιού και την προοοδο των εμοβολιαμών , καθιστώντας τις άμεσες προβλέψεις πιο ριψοκίνδυνες από τις προβλέψεις για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

PEPP

«Είμαστε αρκετά ευχαριστημένοι με τον αντίκτυπο του PEPP (αλλά) ... το δεύτερο και το τρίτο κύμα της πανδημίας μας δείχνουν ότι βρισκόμαστε ακόμη σε διαδικασίες έκτακτης ανάγκης, όχι ακόμα έξω από το δάσος, είμαστε πολύ μακριά από αυτό ακόμα και πρέπει διατηρήσουμε ενεργά όλες τις πολιτικές μας», σημείωσε.

Ταμείο Ανάκαμψης

Ζήτησε επίσης την ταχεία έγκριση των πότων για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, διαδικασία η οποία διαρκεί «περισσότερο από ό, τι θα θέλαμε», αλλά αναγνώρισε ότι η διαδικασία της ΕΕ χρειάστηκε να ολοκληρωθεί για μέγιστο ευεργετικό αποτέλεσμα πό τα κονδύλιαι αυτά.

Προσωρινό

Ο Centeno είπε ότι το δυναμικό της νομισματικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης, το οποίο υποστηρίζει είναι προσωρινό και όχι διαρθρωτικό, δεν έχει εξαντληθεί ακόμη και λειτουργεί ακόμη καλύτερα όταν συμπληρώνεται με φορολογικά μέτρα της ΕΕ.

Καμπύλη απόδοσης

Παρά την πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων της ζώνης του ευρώ, ο Centeno είπε ότι δεν είναι πιθανό να υιοθετηθεί ο έλεγχος της εξέλιξης της καμπύλης απόδοσης (των ομολόγων) και σε κάθε περίπτωση «δεν θα υποστηρίξει την εκτεταμένη εφαρμογή του».
«Και πάλι είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τον τρόπο με τον οποίο οι πολιτικές μας ανταποκρίνονται στην κρίση και δεν βλέπω λόγο να το αλλάξουμε.
Αν έρθει η ώρα (σ,σ. α εξετάσουμε σοβαρά τον έλεγχο της καμπύλης) ... θα το εξετάσουμε, αλλά ειλικρινά δεν το βλέπω να συμβαίνει», επισήμανε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης