Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο επικέντρο Fed, ομόλογα και πανδημία - Νέα ιστορικά υψηλά για Dow Jones και S&P 500

Στο επικέντρο Fed, ομόλογα και πανδημία - Νέα ιστορικά υψηλά για Dow Jones και S&P 500
Νέα ιστορικά υψηλά για Dow Jones και S&P 50, εν μέσω συγκρατημένης επενδυτικής αισιοδοξίας

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης, με μεικτά πρόσημα, κινήθηκαν σήμερα 15/3 οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, ωστόσο προς το τέλος της συνεδρίασης, η θετική πορεία των εμβολιασμών στις ΗΠΑ και διεθνώς και την διαφαινόμενη οικονομική ανάκαμψη διατήρησαν μια σχετική αισιοδοξία στις τάξεις των επενδυτών με αποτέλεσμα οι δείκτες να κλείσουν με κέρδη και τους Dow Jones και S&P 500 να κλείνουν σε νέα ιστορικά υψηλά.
Οι μετοχές που έδειξαν  την ισχυρότερη ανοδική τάση είναι εκείνες των εταιρειών και κλάδων που θα επωφεληθούν περισσότερο από μια πιο πλήρη επανεκκίνηση της οικονομίας, κυρίως αεροπορικών εταιρειών (American Airlines, United Airlines) εταιρειών κατασκευής αεροσκαφών και λιανεμπορικών αλυσίδων (Boeing, Gap).
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου άγγιξε υψηλό ενός και πλέον έτους την Παρασκευή, στο 1,642%, ενώ σήμερα κινείται με οριακές απώλειες.
Το θετικό κλίμα στις αγορές διεθνώς ενισχύουν οι εμβολιασμοί κατά της covid-19 και οι προσδοκίες για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και της αμερικανικής ειδικότερα, μετά από την έγκριση του πακέτου στήριξης των 1,9 τρισ.δολ.
«Οι ΗΠΑ εμβολιάζουν τώρα περισσότερα από τρία εκατομμύρια άτομα την ημέρα, με τον πρόεδρο Biden να υποστηρίζει ότι όλοι οι ενήλικες θα είναι σε θέση να εμβολιαστούν μέχρι την 1η Μαΐου.
Θα μπορούσε σύντομα να επιτύχει ανοσία της αγέλης και οικονομική εξομάλυνση», σχολιάζει δήλωσε ο Norihiro Fujito, επικεφαλής επενδύσεων στη Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.
Η τρέχουσα εβδομάδα είναι επίσης σημαντική ειδησεογραφικά με πληθώρα σημαντικών ανακοινώσεων και συμβάντων: συνεδρίαση της FED την Τετάρτη για τα επιτόκια και τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ, Eurogroup, πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, επιτόκια στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ιαπωνία, λιανικές πωλήσεις σε ΗΠΑ, Αυστραλία και Καναδά.

Στο επίκεντρο η Fed

Το βλέμμα των επενδυτών στρέφεται επίσης στη συνεδρίαση, την Τετάρτη, της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), όπου θα αποφασιστεί η πορεία των επιτοκίων.
Η Fed αναμένεται να αναγνωρίσει την καλύτερη του αναμενομένου πορεία ανάπτυξης της οικονομίας, ενώ η αγορά ομολόγων αναμένει το κατά πόσο θα υπάρξει αλλαγή στις προβλέψεις (outlook) για την πορεία των επιτοκίων, με τις ισχύουσες προβλέψεις της Fed να μην αναμένουν αύξησή τους μέχρι τουλάχιστον το 2023.

ΗΠΑ: Σε υψηλά 8 μηνών ο μεταποιητικός δείκτης Empire State τον Μάρτιο του 2021

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ μηνών ενισχύθηκε ο μεταποιητικός δείκτης Empire State στις ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2021.
Ειδικότερα, ο δείκτης ενισχύθηκε στο 17,4 από 12,1 τον Φεβρουάριο, όπως ανακοίνωσε η Fed της Νέας Υόρκης.
Οι αναλυτές της Wall Street Journal ανέμεναν μικρότερη άνοδο στις 15 μονάδες.
Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2020 και ο ένατος διαδοχικός μήνας για τον δείκτη πάνω από το μηδέν, σε επίπεδα που καταδεικνύουν ανάπτυξη.
Ο δείκτης νέων παραγγελιών υποχώρησε 1,7 μονάδες στο 9,1 μονάδες τον Μάρτιο.

Lockdown στην ΕΕ, χαλαρώνουν οι ΗΠΑ

Παρά τις διαβεβαιώσεις της AstraZeneca, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων σχετικά με την ασφάλεια του εν λόγω εμβολίου, τα «μπλόκα» στην Ευρώπη διευρύνονται, με την Ολλανδία να είναι η τελευταία που ανακοίνωσε πως αναστέλλει προσωρινά την χορήγηση του εν λόγω εμβολίου.
Με την Ευρώπη βυθισμένη στην εσωστρέφεια και με τους εμβολιασμούς να διεξάγονται με πολύ πιο αργούς ρυθμούς σε σχέση με την Μ. Βρετανία και τις ΗΠΑ, ολοένα και περισσότερα κράτη, όπως η Γερμανία και η Ιταλία, διατηρούν ή και διευρύνουν τα περιοριστικά μέτρα.
Την ίδια στιγμή, η Μ. Βρετανία ετοιμάζεται από τις 17 Μαρτίου να προχωρήσει στο επόμενο βήμα άρσης των περιορισμών, επιτρέποντας το άνοιγμα της εστίασης και της φιλοξενίας, ενώ στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Biden έχει δεσμευθεί για περαιτέρω επιτάχυνση των εμβολιασμών και για επιστροφή στην ομαλότητα στις 4 Ιουλίου.
Την ίδια στιγμή πολλά κράτη στην Ευρώπη διατηρούν ή και διευρύνουν τα περιοριστικά μέτρα.
Από σήμερα 15/3 η Ιταλία εισέρχεται σε αυστηρά περιοριστικά μέτρα λόγω του Πάσχα, τα οποία θα διατηρηθούν έως τις 6 Απριλίου.
Συγκεκριμένα, η Ιταλία θα περάσει ολόκληρη στη λεγόμενη κόκκινη ζώνη, η οποία προβλέπει και το μέγιστο επίπεδο περιορισμών, από τις 3 Απριλίου έως τις 5 Απριλίου, δηλαδή την περίοδο του Πάσχα των Καθολικών.
Καταστήματα και εστιατόρια παραμένουν κλειστά ενώ σχολεία έχουν αρχίσει να ανοίγουν μεταξύ άλλων σε Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία και Δανία.
Η Γερμανία και η Ελβετία έχουν ανακοινώσει το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους, πριν από τα τέλη Μαρτίου αλλά υπό τον όρο να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων.
Η Ελβετία, καθώς και η Αυστρία, έχουν μειώσει σημαντικά τα περιοριστικά μέτρα πρόσφατα, ανοίγοντας καταστήματα και άλλες επιχειρήσεις, αλλά αφήνοντας κλειστά τα εστιατόρια.
Στην Αυστρία, όπου εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση της κυκλοφορίας, το άνοιγμα συνοδεύεται από αυστηρά τοπικά lockdowns που περιορίζουν τους κατοίκους πολλών πόλεων.
Άλλες ευρωπαϊκές χώρες που εξήλθαν από τα lockdowns από τα τέλη Ιανουαρίου είναι η Πολωνία και η Βουλγαρία.
Η Γαλλία έχει τερματίσει το δεύτερο lockdown και βρίσκεται σε καθεστώς απαγόρευσης των μετακινήσεων σε εθνικό επίπεδο, μία τακτική που εφαρμόζεται επί του παρόντος επίσης στο Λουξεμβούργο και το Βέλγιο.
Η Ισπανία παραμένει σε καθεστώς απαγόρευσης κυκλοφορίας και τοπικών lockdowns, μολονότι τα κρούσματα αυξάνονται πάλι ταχέως.

Μεικτές τάσες στην Ευρώπη

Μεικτές τάσεις επικράτησαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την αισιοδοξία για την ανάκαμψη της οικονομίας να επισκιάζει τις ανησυχίες για άνοδο του πληθωρισμού.
Το ενδιαφέρον στρέφεται στη συνεδρίαση της Federal Reserve στις 16 και 17 Μαρτίου.
Στο ταμπλό, οι μετοχές του κλάδου ταξιδιών, των αυτοκινητοβιομηχανιών και των τροφίμων πρωταγωνίστησαν θετικά.
Η μετοχή της Danone σημείωσε άλμα +4,9%, μετά την απόφασή της να δείξει την πόρτα της εξόδου στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Emmanuel Faber, λόγω της αυξανόμενης πίεσης από τους μετόχους.
Άνοδο +1% σημείωσε η μετοχή της Roche, η οποία ανακοίνωσε την εξαγορά της GenMark Diagnostics, έναντι 1,8 δισ. δολ.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να στρέφεται στη συνεδρίαση της Federal Reserve στις 16 και 17 Μαρτίου.
Ο Asia Dow σημείωσε οριακή μεταβολή στις 4.080 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με μικρή άνοδο +0,17%, στις 29.766 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε +0,1% στις 28.768 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε απώλειες -0,96% στις 3.419 μονάδες.
Ο Sensex σημείωσε πτώση -1,8% στις 49.877 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης