Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τα 8 παράταιρα της αύξησης κεφαλαίου του Ελλάκτωρ – Χωρίς συμφωνία μετόχων δεν μπορεί να υλοποιηθεί η ΑΜΚ

Τα 8 παράταιρα της αύξησης κεφαλαίου του Ελλάκτωρ – Χωρίς συμφωνία μετόχων δεν μπορεί να υλοποιηθεί η ΑΜΚ
Υπάρχουν πολλά παράταιρα στην σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου της Ελλάκτωρ... απαριθμούμε 8...  και ελπίζουμε να μην ξεχάσαμε κάποιο...
Σχετικά Άρθρα

Η αύξηση κεφαλαίου του Ελλάκτωρ στα 120,5 εκατ με τιμή 0,90 ευρώ έχει ήδη ανακοινωθεί από την διοίκηση του ομίλου με την έκτακτη γενική συνέλευση να έχει προγραμματιστεί για τις 2 Απριλίου 2021
Η αύξηση θα υλοποιηθεί με την διάθεση 1,25 νέων μετοχών για κάθε 2 παλαιές.
Μάλιστα τα 120,5 εκατ θα διατεθούν ως εξής 20,5 εκατ στην ενέργεια και 100 εκατ στο Άκτωρ εκ των οποίων 45 εκατ θα καλύψουν υποχρεώσεις στο εξωτερικό και 55 εκατ στο εσωτερικό, στην ελληνική αγορά.
Και ενώ η αύξηση δρομολογείται υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα τα οποία χρήζουν μεγάλης προσοχής.

Ποια είναι τα 8 παράταιρα της αύξησης κεφαλαίου του Ελλάκτωρ;

Πρώτο παράξενο: Ο Περιστέρης "χρηματοδοτεί" την Reggeborgh να επενδύσει στον Ελλάκτωρ

Η Reggeborgh ανακοίνωσε ότι αποχωρεί – αποεπενδύει από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μια απόλυτα υγιή και κερδοφόρα εταιρία.
Να σημειωθεί ότι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή έχουν συνολική κεφαλαιοποίηση 2,45 δισεκ. ευρώ.
Η Reggeborgh ο ολλανδικός όμιλος κατείχε αρχικά το 30,3% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και στην πορεία μειώθηκε στο 28,18%.
Το 28,18% αναλογεί σε 29,14 εκατ μετοχές που αποτιμάται με τιμή 11,20 ευρώ = 326 εκατ ευρώ.
Όπως έχουμε αναφέρει η Reggeborgh θα αποχωρήσει με εκτιμώμενο κέρδος περίπου 155-160 εκατ ευρώ άπαξ και είχε επενδύσει 170 εκατ ευρώ.
Γνωρίζουμε ότι η Μαριάννα Λάτση αγόρασε το 7,59% με τίμημα 88 εκατ ευρώ.
Γνωρίζουμε λοιπόν ότι η Reggeborgh αγοράζει στα 11,20 ευρώ με premium σχεδόν 20% επί των τρεχουσών τιμών.
Ο Γιώργος Περιστέρης ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που έχει αποδείξει τις ικανότητες του, διοικώντας ένα όμιλο άψογα....  και με ποσοστό 15,98% θα αγοράσει μέρος των μετοχών που πουλάει η Reggeborgh.
Γνωρίζουμε ότι θα αγοράσει το 16% των μετοχών δηλαδή 16,55 εκατ μετοχές καταβάλλοντας 16,55 εκατ μετοχές Χ 11,20 ευρώ = 185 εκατ ευρώ.
Το πρώτο παράδοξο προφανώς και δεν είναι η κίνηση Περιστέρη, η οποία είναι μια απόφαση που αποδεικνύει την εμπιστοσύνη του στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αλλά το γεγονός ότι θα δώσει 185 εκατ στην Reggeborgh να τα επενδύσει στον Ελλάκτωρ που είναι βασικός ανταγωνιστής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Τόσο το τίμημα που έδωσε η Λάτση τα 88 εκατ ευρώ όσο και το χρήματα που θα δώσει ο Περιστέρης τα 185 εκατ είναι κεφάλαια που ενισχύουν τον Ελλάκτωρ.
Το πρώτο παράξενο είναι ότι ο Περιστέρης θα προσπαθήσει να συγκεντρώσει 185 εκατ πιθανότατα για τα 100 εκατ να συνάψει δάνειο και τα κεφάλαια αυτά θα πάνε να ενισχύσουν τον Ελλάκτωρ.
Θα πει κανείς ότι τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να πήγαιναν οπουδήποτε αλλά εδώ θα επενδυθούν στον Ελλάκτωρ.
Προφανώς και αυτή την παράμετρο o Περιστέρης την έχει πλήρως αποτιμήσει.
Πληρώνει ακριβά την Reggeborgh για να πάνε τα κεφάλαια σε μια ανταγωνιστική εταιρία τον Ελλάκτωρ στις κατασκευές, στην ενέργεια, στις παραχωρήσεις δηλαδή σε τομείς που ήδη δραστηριοποιείται η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Ο Γιώργος Περιστέρης πράττει σωστά για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αλλά τα κεφάλαια που θα δώσει τα 185 εκατ θα πάνε να ενισχύσουν ένα ανταγωνιστή του τον Ελλάκτωρ.

Δεύτερο παράξενο: Η Reggeborgh δεν έχει εξασκήσει ακόμη την option του Λεωνίδα Μπόμπολα

Όπως είχαμε αναφέρει πολύ εμφατικά ο ολλανδικός όμιλος Reggeborgh δεν θα εξασκήσει την option του επί των μετοχών του Λεωνίδα Μπόμπολα ο οποίος κατέχει το 12,55% της Ελλάκτωρ.
Παρήλθε η 10η Μαρτίου 2021 και η option δεν εξασκήθηκε, αντιθέτως πήρε δίμηνη παράταση έως τις 10 Μαΐου 2021.
Ένας επιχειρηματικός όμιλος όπως η Reggeborgh που παρουσιάζεται ότι διαθέτει τεράστια δύναμη πυρός, πηγαίνει από παράταση σε παράταση.

Τρίτο παράξενο: Η Reggeborgh χρειάζεται να ρευστοποιήσει περιουσιακά στοιχεία για να επενδύσει στον Ελλάκτωρ;

Είναι παράταιρο, το γεγονός ότι η Reggeborgh πουλάει περιουσιακά στοιχεία, κοινώς μια καλή εταιρία όπως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και με το τίμημα που θα αποκομίσει θα επενδύσει στον Ελλάκτωρ.
Τελικά ποια είναι η πραγματική οικονομική κατάσταση της Reggeborgh, χρειάστηκε να πουλήσει για λόγους ανταγωνισμού ή πούλησε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για να βρει ρευστότητα;

Τέταρτο παράξενο: Ο Ελλάκτωρ έχει μετατραπεί σε διάστημα 50 ημερών σε καλή εταιρία

Πριν την Γενική Συνέλευση του Ιανουαρίου 2021 η Reggeborgh θεωρούσε ότι ο Ελλάκτωρ είναι ένας επιχειρηματικός όμιλος που χάνει μερίδια αγοράς, έχει ζημίες, δεν διαθέτει επαρκεί κεφάλαια και γενικώς βρίσκεται σε φάση αποδόμησης.
Αυτά υποστήριξε η Reggeborgh πριν την Γενική Συνέλευση του Ιανουαρίου 2021.
Στις 12 Μαρτίου 2021 όμως η νέα διοίκηση της Ελλάκτωρ, παρουσίασε τον όμιλο, ως ένα ισχυρό με μεγάλο ανεκτέλεστο και θετικές προοπτικές.
Τι συνέβη τελικά στο διάστημα των 50 ημερών μπόρεσε να βελτιωθεί τόσο εντυπωσιακά ο Ελλάκτωρ και ξαφνικά από ένα όμιλο που παραπαίει, πλέον έχει σταθερή πορεία;

Πέμπτο παράξενο: Ποσοστά βασικών μετόχων και έγκριση αύξησης κεφαλαίου

Η έγκριση της αύξηση κεφαλαίου, απαιτεί την παρουσία των 2/3 των μετόχων και θα πραγματοποιηθεί μόνο μια ψηφοφορία ή θα υπάρξουν και επαναλληπτικές γενικές συνελεύσεις με 51% και πλειοψηφία των παρόντων μετόχων;
Εάν είναι έτσι θα πρέπει να πάμε να αξιολογήσουμε τα ποσοστά των μετόχων.
Η Reggeborgh κατέχει το 14,78% του Ελλάκτωρ.
Ο Λεωνίδας Μπόμπολας το 12,55% αλλά λόγω της παράτασης της option οι ολλανδοί θα εξασκούν τα δικαιώματα του 12,55%.
Άρα άθροισμα 27,5% περίπου.
Στην προηγούμενη Γενική Συνέλευση δυνάμεις φιλικά προσκείμενες στην Reggeborgh κατείχαν ένα επιπλέον ποσοστό της τάξης του 10% περίπου άρα άθροισμα 38%.
Από την άλλη πλευρά υπάρχει το σχήμα Invesco – Greenhill των εφοπλιστών Καυμενάκη και Μπάκου όπου μαζί με την Pemanoaro των αδερφών Καλλιτσάντση ελέγχουν το 25,58% της Ελλάκτωρ.
Αναφέρεται ότι έχουν αποκτήσει ακόμη 3% μέσω τρίτων επενδυτών και επίσης υπάρχει και το ποσοστό του εφοπλιστή Διαμαντίδη της Marmaras με 4,9% που είναι εχθρικά διακείμενος στην Reggeborgh.
Υπάρχει ένα ποσοστό κοντά στο 33% που ας πούμε δεν είναι με την Reggeborgh.
Για να μπορέσει να περάσει η αύξηση κεφαλαίου, να εγκριθεί από την Γενική Συνέλευση χρειάζονται συγκεκριμένες απαρτίες και αυτές δεν επιτυγχάνονται χωρίς την συναίνεση της Greenhill – Invesco.
Είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι η αύξηση κεφαλαίου δεν μπορεί να προχωρήσει εάν δεν τα βρουν οι δύο βασικοί μέτοχοι, η Reggeborgh και η Greenhill δηλαδή οι εφοπλιστές.
Οι εφοπλιστές είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν στην αύξηση και να εισφέρουν τουλάχιστον 30-31 εκατ ευρώ... αλλά υπό όρους.

Έκτο παράξενο: Τι σημαίνει να τα βρουν οι βασικοί μέτοχοι;

Είναι κατανοητό ότι η Invesco και Greenhill δεν θα συναινέσουν στην αύξηση κεφαλαίου εάν δεν δουν καθαρά δείγματα γραφής από την Reggeborgh δηλαδή μια πρόταση που να υπολογίζει το 25,58% των μετοχών της Ελλάκτωρ.
Επίσης καθίσταται αντιληπτό ότι οι εφοπλιστές θέλουν να έχουν λόγο και ρόλο στις εξελίξεις, στα διοικητικά, στην στρατηγική, κοινώς παντού.

Έβδομο παράξενο: Τι θα συμβεί εάν η αύξηση κεφαλαίου καθυστερήσει; Πως θα πληρωθούν 100 εκατ υποχρεώσεις;

Κατά την νέα διοίκηση της Ελλάκτωρ απαιτούνται 100 εκατ για να καλύψουν 45 εκατ υποχρεώσεις στο εξωτερικό και 55 εκατ στο εσωτερικό στην ελληνική αγορά.
Εάν η αύξηση κεφαλαίου μπλοκαριστεί, δηλαδή μετατίθεται, θα υπάρξει πρόβλημα με αυτά τα 100 εκατ υποχρεώσεις;

Όγδοο παράξενο: Μπορεί η Reggeborgh να υποβάλλει δημόσια πρόταση στον Ελλάκτωρ;

Θα μπορούσε να αποτελέσει μια εναλλακτική αλλά και πάλι ενέχει ένα ρίσκο, το 25,58% των μετόχων να μην συναινέσει και πάλι να υπάρχουν σοβαρά εμπόδια στην διαχείριση του ομίλου Ελλάκτωρ.

Συμπέρασμα

Υπάρχουν πολλά παράταιρα στην σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου της Ελλάκτωρ.
Θεωρούμε ως σπουδαιότερα
1)Το γεγονός ότι ο Περιστέρης "χρηματοδοτεί" τα σχέδια της Reggeborgh στον Ελλάκτωρ
2)Ότι ο Ελλάκτωρ έχει μετατραπεί σε διάστημα 50 ημερών σε ένα καλό και υγιή όμιλο
3)Ότι απαιτείται συμφωνία μετόχων για να μπορέσει να υλοποιηθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης