Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σκληρή δοκιμασία για το ΕΣΥ, η εκρηκτική άνοδος ασθενών και διασωληνωμένων – Στους 7.091 οι νεκροί με 53 νέους θανάτους

Σκληρή δοκιμασία για το ΕΣΥ, η εκρηκτική άνοδος ασθενών και διασωληνωμένων – Στους 7.091 οι νεκροί με 53 νέους θανάτους

Ανοδική πορεία για τους σκληρούς επιδημιολογικούς δείκτες και ανησυχία στους ειδικούς για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα

Σχετικά Άρθρα

Ανησυχία προκαλούν τα επιδημιολογικά στοιχεία, καθώς παρατηρείται εκρηκτική άνοδος των διασωληνωμένων ασθενών και των νοσηλειών, δείκτες που φαίνεται να μεταθέτουν χρονικά το άνοιγμα δραστηριοτήτων, αν και πολλοί ειδικοί αποφαίνονται υπέρ της αλλαγής των περιοριστικών μέτρων – τύπου lockdown – που αποδεικνύεται αναποτελεσματικό.
Παρά το γεγονός, πως την Κυριακή διενεργούνται κατά πολύ λιγότεροι έλεγχοι, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε στις 14//3/2021 υψηλό αριθμό κρουσμάτων, 1.626, 53 θανάτους και 564 διασωληνωμένους ασθενείς.
Αξίζει να σημειωθεί, πως μέσα σε 24 ώρες αυξήθηκαν κατά 21 οι διασωληνωμένοι.
Πρόκειται για αριθμούς που θέτουν σε δοκιμασία το ΕΣΥ.
Η Αττική βρίσκεται ξανά στο «κόκκινο» με 834 κρούσματα ενώ στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 145.
Στην Αχαΐα εντοπίστηκαν 60 νέες μολύνσεις.
Διεξήχθησαν μόλις 18.823 τεστ (PCR:8.579, Rapid: 10.244) με τη θετικότητα (PCR+Rapid) στο 8,64%.
Η κατάσταση αυτή οδήγησε στην παράταση του αυστηρού lockdown στην Αττική.
Έτσι, παρατάθηκε το lockdown σε 13 περιοχές, ακόμη 8 περιοχές εντάχθηκαν -μέχρι τις 22 Μαρτίου - στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο), ενώ πρόσθετα περιοριστικά μέτρα τέθηκαν σε ισχύ από την Κυριακή 14/3 στην τοπική κοινότητα Μετοχίου του δήμου Κύμης - Αλιβερίου.
Τις επόμενες μέρες ανοίγει η διαδικασία εμβολιασμού για τις ευπαθείς ομάδες, ενώ εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος Απριλίου θα έχουν εμβολιαστεί, τουλάχιστον με μια δόση, όλοι οι πολίτες από 60 ετών και άνω και οι ευπαθείς ομάδες, ώστε να δημιουργηθεί ένα τείχος ανοσίας και να προστατευθούν αυτές οι ομάδες έναντι της νόσου, κάτι που θα σημαίνει λιγότερες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ.

Άνοιγμα δραστηριοτήτων με όρους

Υπό όρους άνοιγμα δραστηριοτήτων προτείνει ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.
«Όχι κλείνουμε τα πάντα, ανοίγουμε τα πάντα», σημείωσε ο καθηγητής μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, προσθέτοντας πως πρέπει να μπούμε σε ένα σύστημα με συγκεκριμένους όρους.
Όπως είπε, αν όλα ήταν ανοιχτά τα κρούσματα Covid θα αυξάνονταν κατά πολύ.
«Θα είχαμε πενταπλάσιους αριθμούς.
Ο σκοπός όμως δεν είναι να ανοίξουμε έτσι.
Ο σκοπός είναι να ανοίξουμε προσεκτικά με τέτοιο τρόπο, ώστε οι δραστηριότητες των πολιτών, οι οποίες ούτως ή άλλως γίνονται τώρα και αυξάνονται τα κρούσματα, να τις διοχετεύσουμε σε πιο συντεταγμένο τρόπο όπου τα μέτρα εφαρμόζονται», επισήμανε.
Ο κ. Δερμιτζάκης αναφορικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, της εστίασης και των σχολείων σημείωσε πως «δεν ανοίγουμε γιατί είμαστε καλά, ανοίγουμε για να γίνουμε καλύτερα».
Ο καθηγητής Γενετικής προτείνει να ανοίξουν περιορισμένα δραστηριότητες, όπως καταστήματα στις μεγάλες πόλεις με ραντεβού και όχι click away, στις μικρές πόλεις ελεύθερα.
Για την εστίαση πρότεινε να ανοίξει μόνο σε εξωτερικούς χώρους και μέχρι κάποια ώρα ενώ για σχολεία, τόνισε πως θα πρέπει να ανοίξουν όλα με αυστηρά μέτρα.

«Δεν έχουμε φθάσει ακόμη στην κορύφωση της πανδημίας»

Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στην κορύφωση της πανδημίας, εκτίμησε ο Σωτήρης Βανδώρος, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard.
Το κλείσιμο των σχολείων για δύο εβδομάδες θα βοηθήσει, ώστε να μειωθούν τα κρούσματα του Covid – 19 , υπογράμμισε ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100.3.
Σημείωσε επίσης πως τα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού πρέπει να επαναξιολογούνται συνεχώς.
Σύμφωνα με τον κ. Βανδώρο, η κίνηση στα super market στη χώρα εν μέσω πανδημίας έχει αυξηθεί κατά 1,5% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020.
Να σημειωθεί ότι, η κυκλοφορία φέτος τον Φεβρουάριο σε σχέση με πέρυσι τον ίδιο μήνα μειώθηκε μόλις κατά 10%.

Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Συνεχίζονται κανονικά οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca

Την συνέχιση των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca, αποφάσισε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μετά την ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 14/3 μετά την αναστολή χρήσης του εμβολίου από 10 Ευρωπαϊκές χώρες λόγω σοβαρών παρενεργειών του.
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι εξετάστηκε το ζήτημα που προέκυψε με αναφορές για μεμονωμένα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca και έλαβε την απόφαση, ότι ο εμβολιασμός με το συγκεκριμένο εμβόλιο πρέπει να συνεχιστεί κανονικά, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει.

Δεν έχει τεκμηριωθεί ο συσχετισμός

Σύμφωνα με την αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνου Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηρίωση ότι τα επεισόδια αυτά σχετίζονται αιτιολογικά με τον εμβολιασμό.
Η Επιτροπή αυτή εξετάζει ενδελεχώς όλες τις περιπτώσεις θρομβοεμβολικών επεισοδίων που έχουν αναφερθεί σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επισημαίνει ότι ο αριθμός τους σε εμβολιασμένα άτομα δεν είναι μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο στον γενικό πληθυσμό.
Τονίζεται ότι τα θρομβοεμβολικά επεισόδια δεν είναι σπάνια κατάσταση. Ως εκ τούτου, κατά την περίοδο διενέργειας μεγάλου αριθμού εμβολίων, είναι αναμενόμενο να εμφανίζεται χρονική σύμπτωση με την εκδήλωση τέτοιων επεισοδίων.
Η χρονική σύμπτωση, όμως, διαφέρει από την αιτιολογική συσχέτιση.

Μικρό το ποσοστό των παρενεργειών

Επιπλέον, σύμφωνα με την αξιολόγηση της Αρμόδιας Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων (MHRA) του Ηνωμένου Βασιλείου, σε περισσότερο από 11 εκατομμύρια εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, ο αριθμός θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε εμβολιασμένα άτομα δεν υπερβαίνει τον αριθμό που αντιστοιχεί στη συνήθη νοσηρότητα του γενικού πληθυσμού
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κρίνει ότι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας θα πρέπει να συνεχιστεί κανονικά σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει.
Επισημαίνεται ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σε συνεργασία με την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, δίνουν απόλυτη προτεραιότητα σε θέματα ασφάλειας των εμβολίων.
Έτσι, παρακολουθούν και αξιολογούν αδιάλειπτα όλες τις αναφορές για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19, με σκοπό την προάσπιση της υγείας των πολιτών της χώρας μας».

Εξαδάκτυλος (ΠΙΣ): Κακή ιδέα και σε λάθος χρόνο η άρση του lockdown

Κατά της άρσης του lockdown τάσσεται ο Θανάσης Εξαδάκτυλος πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.
Κάνοντας λόγο για άνοδο των κρουσμάτων, ο κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε, πως θα πρέπει να δούμε τι θα συμβεί στη συνέχεια, εάν αρθούν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
«Και αυτή τη βδομάδα η πορεία των κρουσμάτων ήταν ανοδική.
Ήπια αλλά ανοδική.
Δεν έχουμε φτάσει σε σταθεροποίηση για να πούμε ότι φτάσαμε στην κορύφωση.
Είναι ωραία ιδέα το να ανοίξει η αγορά, αλλά πρέπει να δούμε τι θα συμβεί στη συνέχεια», σημείωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου μιλώντας στο Mega.

«Δεν φταίνε τα μέτρα»

«Αν με αυτές τις συνθήκες έχουμε αυτά τα κρούσματα, όταν αρθούν όλα τα μέτρα θα δούμε όλα όσα αποφύγαμε τόσο καιρό.
Ο ιός που αντιμετωπίζουμε τώρα μεταδίδεται με μεγαλύτερη ταχύτητα, και έχουμε και παραδείγματα χωρών που εγκατέλειψαν το lockdown και βρίσκονται σε δεινή θέση.
Είναι η πιο κακή ιδέα στην πιο ακατάλληλη στιγμή να σταματήσουμε το lockdown», είπε χαρακτηριστικά.
«Αν το συμπέρασμα είναι ότι τα μέτρα δεν εφαρμόζονται, για κατανοητούς λόγους, δεν φταίνε τα μέτρα.
Δεν υπάρχει μαγικός τρόπος που να σταματά την πανδημία.
Όπου σταμάτησε η πανδημία υπήρχε μαζί με όλα τα άλλα και ένα απαγορευτικό.
Οι χώρες που προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν κατά μέτωπο την πανδημία δεν τα κατάφεραν να σταθούν απέναντι υπογράμμισε.

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου - «βαθύ κόκκινο»

Παραμένουν οι περιφερειακές ενότητες Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας (30 νέα κρούσματα), Αχαΐας (87), Βοιωτίας (37), Εύβοιας (40) πλην του Δήμου Σκύρου, Φθιώτιδας (20), Φωκίδας (3), Αργολίδας (30), Αρκαδίας (18), Κορινθίας (57), Θεσσαλονίκης, Άρτας (4), Θεσπρωτίας (6), Ηρακλείου (61), Σάμου (2), Λευκάδας (3) πλην Δήμου Μεγανησίου, ο δήμος Καλυμνίων, ο δήμος Ρόδου, ο δήμος Χίου και ο δήμος Ανωγείων.
Εντάσσονται από το Σ;aββατο 13/3 έως 22 Μαρτίου οι περιφερειακές ενότητες Χαλκιδικής (15), Ευρυτανίας (6) και Λέσβου (8), οι δήμοι Ιωαννιτών και Μετσόβου, Κατερίνης, Χανίων και Σκιάθου.
Η υπόλοιπη χώρα παραμένει στο «κόκκινο» επίπεδο αυξημένου κινδύνου.

Εμβολιασμοί: Κρίσιμος μήνας ο Απρίλιος - Στην Ελλάδα μέχρι τότε περίπου 3 εκατ. εμβόλια

Μέχρι τον Απρίλιο θα έχουν φτάσει την Ελλάδα περίπου 3 εκατομμύρια εμβόλια, ενώ μέχρι τις αρχές Μαΐου σχεδιάζεται να έχουν εμβολιαστεί όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και όσοι είναι άνω των 60 ετών.
Μέσα στον Μάρτιο, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Realnews, η Ελλάδα θα παραλάβει συνολικά περίπου 1,3 εκατ. εμβόλια (620.000 δόσεις της Pfizer, 557.000 δόσεις της AstraZeneca, 148.000 δόσεις της Moderna), ενώ τον Απρίλιο θα παραλάβει 1.171.000 δόσεις της Pfizer και 400.000 δόσεις από την Johnson&Johnson ( από 15/4).
Στόχος είναι μέχρι και το τέλος του Μαρτίου να έχει επιτευχθεί ο στόχος για τουλάχιστον 1,7 εκατ. εμβολιασμούς.
Ήδη, έχουν εμβολιαστεί 1.250.000 πολίτες έστω με μία δόση, ενώ σε ημερήσια βάση οι γίνονται 29.000 εμβολιασμοί κατά μέσο όρο σε όλη τη χώρα.

Δύο ακόμα εμβολιαστικά κέντρα

Μετά τα εμβολιαστικά κέντρα σε Μαρούσι και Θεσσαλονίκη, δρομολογείται η έναρξη λειτουργίας μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Απριλίου ενός mega κέντρου στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Κέντρου Ξιφασκίας, που βρίσκεται στους χώρους του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, αλλά και ενός στο Περιστέρι, στον εκθεσιακό χώρο του δήμου.

ΕΟΔΥ: 1.626 νέα κρούσματα και 53 νεκροί στις 14/3 - 564 οι διασωληνωμένοι

Σε 1.626 ανήλθαν στις (14/3/2021 τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, ενώ 53 άνθρωποι έχασαν τη ζωή της και 564 βρίσκονται διασωληνωμένοι
Σύμφωνα με τα επίστημα στοιχεία που παρουσίασε ο ΕΟΔΥ, από τα 1626 νέα κρούσματα τα 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 221.147(ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 51.6% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 58 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.263 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη.
κορ1.JPG

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 424 (ημερήσια μεταβολή-4.5%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 429 ασθενείς.
κορ2.JPG

 

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι79έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).
κορ_3.JPG


κορ_4.JPG
exelixi_1.JPGdeigmata_1.JPG
analogia_1.JPG
kabules.JPG

diaspora_1.JPG
epiptosi_1.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης