Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αφγανιστάν: Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου – Οκτώ νεκροί και τουλάχιστον 47 τραυματίες

Αφγανιστάν: Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου – Οκτώ νεκροί και τουλάχιστον 47 τραυματίες
Από την έκρηξη προκλήθηκαν ζημιές σε δεκάδες σπίτια και καταστήματα

Οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον άλλοι 47 τραυματίστηκαν όταν εξερράγη αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά κοντά σε ένα αστυνομικό τμήμα στο δυτικό Αφγανιστάν το βράδυ της Παρασκευής 12/3, όπως ανακοίνωσαν σήμερα (13/3) αξιωματούχοι.
Ο απολογισμός της έκρηξης στη Χεράτ είναι οκτώ νεκροί και 47 τραυματίες, ενώ «μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και επτά άμαχοι - δύο άνδρες, δύο γυναίκες και τρία παιδιά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη της Χεράτ.
Ανάμεσα στους τραυματίες είναι τουλάχιστον 20 γυναίκες και οκτώ παιδιά, αλλά και οκτώ μέλη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας.
Από την έκρηξη προκλήθηκαν ζημιές σε δεκάδες σπίτια και καταστήματα.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείο Εσωτερικών Tariq Arian δήλωσε ότι υπάρχουν «54 τραυματίες, εκ των οποίων επτά αστυνομικοί».
Η Χεράτ παραμένει υπό τον έλεγχο της αφγανικής κυβέρνησης, ενώ στην υπόλοιπη ομώνυμη επαρχία μαίνονται μάχες μεταξύ του στρατού και των Ταλιμπάν.
Πάντως, μέχρι στιγμής, κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.
«Η έκρηξη στη Χεράτ δεν έχει καμία σχέση με τους (μαχητές) μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας που ξεκίνησε πέρυσι, οι Ταλιμπάν δεσμεύθηκαν να μην διαπράττουν μεγάλες επιθέσεις σε αστικά κέντρα, αν και τους τελευταίους μήνες σημειώνονται σε μεγάλες πόλεις στοχευμένες επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων, δικαστών, γιατρών, πολιτικών και θρησκευτικών αξιωματούχων, αλλά και υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι αφγανικές αρχές και οι ΗΠΑ αποδίδουν τους φόνους στους Ταλιμπάν.

Καταδίκη από τον ΟΗΕ

Καταδίκασε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Παρασκευή 12/3 «με τον πιο έντονο τρόπο τον ανησυχητικό αριθμό επιθέσεων που έχουν σκοπίμως στόχο αμάχους στο Αφγανιστάν».
Μάλιστα, τα μέλη του Συμβουλίου ενθάρρυναν «τους συμμετέχοντες στις ενδοαφγανικές διαπραγματεύσεις να αναλάβουν μέτρα ενίσχυσης της εμπιστοσύνης, περιλαμβανομένης της μείωσης της βίας».
Σημειώνεται ότι η βία στα Αφγανιστάν, παρά τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της Καμπούλ και των Ταλιμπάν που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο στη Ντόχα, συνεχώς αυξάνεται.

Οι ΗΠΑ

Υπενθυμίζεται ότι βάσει της συμφωνία που σύναψαν ΗΠΑ και Ταλιμπάν τον Φεβρουάριο του 2020, η Ουάσινγκτον έχει δεχθεί να αποσύρει όλα τα στρατεύματά της από το Αφγανιστάν ως την 1η Μαΐου, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στην Καμπούλ.
Ωστόσο, ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ J. Biden δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη αν θα σεβαστεί τη συμφωνία αυτή που σύναψε η κυβέρνηση του προκατόχου του D. Trump.
Πρόσφατα η Ουάσινγκτον υπέβαλε ένα προσχέδιο ειρήνευσης στις αφγανικές αρχές και τους Ταλιμπάν, το οποίο προβλέπει τη σύσταση μιας «νέας κυβέρνησης στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι πλευρές», σύμφωνα με επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Α. Blinken, την οποία αποκάλυψαν αφγανικά μέσα ενημέρωσης.
Υπέρ της δημιουργίας «μιας μεταβατικής κυβέρνησης» στην οποία θα συμμετέχουν και οι Ταλιμπάν, έχει ταχθεί και η Ρωσία.
Η Τουρκία ανακοίνωσε την Παρασκευή 12/3 ότι προτίθεται να φιλοξενήσει ενδοαφγανικές ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη τον Απρίλιο.
Σημειώνεται ότι η επίθεση στη Χεράτ σημειώθηκε λιγότερο από μια εβδομάδα πριν τη διεξαγωγή στη Μόσχα συνομιλιών στις οποίες θα συμμετάσχουν οι αφγανικές αρχές και οι αντάρτες παρουσία πολλών ξένων αντιπροσωπειών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης