Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ταμείο Ανάκαμψης: «Άριστα» σε Ελλάδα και Ισπανία για τα εθνικά σχέδια – Κάτω από τον πήχη η Γερμανία

Ταμείο Ανάκαμψης: «Άριστα» σε Ελλάδα και Ισπανία για τα εθνικά σχέδια – Κάτω από τον πήχη η Γερμανία

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται δημοσίευμα του Bloomberg, πολλά από τα εθνικά σχέδια που έχουν κατατεθεί χρήζουν «περαιτέρω επεξεργασίας» γεγονός που δημιουργεί κίνδυνο για καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις

Σχετικά Άρθρα

Η κατανομή των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης για τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με κεφάλαια 750 δισ. ευρώ αντιμετωπίζει πρώιμα προβλήματα καθώς σύμφωνα με διαρροές από την Ευρωπαική Επιτροπή τα περισσότερα εθνικά σχέδια δαπανών που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής χρειάζονται «περαιτέρω επεξεργασίας» για να εγκριθούν, αυξάνοντας τον κίνδυνο καθυστερήσεων στις εκταμιεύσεις για ορισμένες από πλέον πληγείσες οικονομίες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021.

«Έντονες συζητήσεις»

Σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν που επικαλείται το δημοσίευμα, Ελλάδα και Ισπανία έχουν υποβάλει τα πιο συνεκτικά και «δυνατά» σχέδια για την αξιοποίηση των 750 δισ. ευρώ.
Σε αντίθεση -για παράδειγμα- με τη Γερμανία, η οποία δεν καταφέρνει να περάσει τον πήχη των προσδοκιών.
Όμως, δεν είναι μόνο το Βερολίνο, καθώς υπάρχουν χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες ακόμη δεν έχουν καν υποβάλλει τα λεγόμενα «εθνικά σχέδια ανάκαμψης».
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, παραδέχθηκε ότι διεξάγονται «έντονες συζητήσεις» με τα κράτη – μέλη για την έναρξη των πρώτων εκταμιεύσεων στα μέσα του 2021.
Αλλά, όπως διευκρινίσε, αναγκαία συνθήκη γι’ αυτό είναι τα σχέδια δράσεων να πληρούν τις προϋποθέσεις του Ταμείου.
Σε κάθε περίπτωση, η αργή πρόοδος στην υλοποίηση του φιλόδοξου αναπτυξιακού project, το οποίο αποσκοπεί στην ανοικοδόμηση των ευρωπαϊκών οικονομιών, θέτει σε κίνδυνο την πορεία ανάκαμψης της Ευρωζώνης, η οποία ήδη υπολείπεται σε ρυθμούς ΑΕΠ έναντι των ΗΠΑ.

Το ορόσημο του Απριλίου

Για να επιτευχθεί ο στόχος των εκταμιεύσεων εντός του καλοκαιριού, όλα τα εθνικά σχέδια θα πρέπει να έχουν εγκριθεί εντός Απριλίου.
Όμως, ορισμένες χώρες κινδυνεύουν να χάσουν αυτή την προθεσμία.
Τα εθνικά σχέδια δαπανών υπόκεινται σε έγκριση από την Επιτροπή και τη σταθμισμένη πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ.

«Πράσινη» και «ψηφιακή» μετάβαση

Οι εκταμιεύσεις εξαρτώνται από τα χρήματα που χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση «πράσινων» επενδύσεων και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των οικονομιών, καθώς και για τις διαρθρωτικές αλλαγές σε τομείς όπως η αγορά εργασίας και το συνταξιοδοτικό σύστημα.
Αυτή την στιγμή, οι διαβουλεύσεις εστιάζουν στο τι σημαίνει «πράσινη» και ψηφιακή μετάβαση, με την Κομισιόν -επίσης- να ζητάει μεγαλύτερη προσοχή στην υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων
Ειδικότερα: πράσινη μετάβαση ψηφιακός μετασχηματισμός, έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη και απασχόληση, κοινωνική και εδαφική συνοχή, υγεία και ανθεκτικότητα, πολιτικές για την επόμενη γενιά, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης και των δεξιοτήτων

Εκδόσεις ομολόγων

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα, εντός του 2021, περιμένει έως και 5,5 δισ. ευρώ από τα συνολικά 32 δισ. ευρώ που της αναλογούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Για την άντληση αυτών των χρημάτων, η Κομισιόν θα χρειαστεί να απευθυνθεί στις διεθνείς αγορές μέσω των εκδόσεων ομολόγων, ένα εγχείρημα το οποίο βρίσκεται σε πρώιμα επίπεδα υλοποίησης.
Την ίδια ώρα, το Ταμείο θεωρείται από την Κομισιόν ως ένα πρώτο – τεστ, προκειμένου να δοκιμαστεί η επιτυχία μια μονιμότερης γραμμής χρηματοδότησης προς τις χώρες – μέλη της Ε.Ε. Εξου και η εμμονή των Βρυξελλών στην αρτιότητα των εθνικών σχεδίων.
Από διαφορετικό σημείο εκκίνησης οι οικονομίες της Ευρωζώνης τον Μάρτιο
EUROZONE.PNG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης