Τελευταία Νέα
Διεθνή

Hahn (Επίτροπος ΕΕ): Πλαίσιο για τους βασικούς διαπραγματευτές στις εκδόσεις κοινού χρέους για το Ταμείο Ανάκαμψης

Hahn (Επίτροπος ΕΕ): Πλαίσιο για τους βασικούς διαπραγματευτές στις εκδόσεις κοινού χρέους για το Ταμείο Ανάκαμψης

Έως τα μέσα Απριλίου θα καθοριστούν τα κριτήρια που θα ισχύσουν όσον αφορά τους βασικούς διαπραγματευτές για τις εκδόσεις ομολόγων που θα ακολουθήσουν

Σχετικά Άρθρα

Τη  θέσπιση ενός κανονιστικού πλαισίου όσον αφορά τους βασικούς διαπραγματευτές (primary dealers) για τον κοινό δανεισμό των κρατών - μελών της ΕΕ που έχει στόχο την άντληση πόρων για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ ανακοίνωσε ο Επίτροπος αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό, Johannes Hahn, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021.
Κατά τη διάρκεια του προσεχούς καλοκαιρίου, η ΕΕ θα ξεκινήσει το πρόγραμμα έκδοσης ομολόγων για να χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης προκειμένου να στηρίξει την ανάκαμψη των οικονομιών των κρατών μελών, ενώ για μέρος των εκδόσεων αυτών θα διενεργηθούν δημοπρασίες, δήλωσε ο Hahn

Ο ρόλος των τραπεζών

Στις δημοπρασίες, οι τράπεζες ενεργούν ως βασικοί διαπραγματευτές εκ μέρος του εκδότη των ομολόγων, και στη συνέχεια πωλούν σε επενδυτές, ενισχύοντας τη ρευστότητα στην αγορά.
Η ΕΕ θα καθορίσει τα κριτήρια για το πλαίσιο των βασικών διαπραγματευτών έως τα μέσα Απριλίου και θα ακολουθήσει διαδικασία υποβολής προσφορών από τους ενδιαφερόμενους, δήλωσε Ευρωπαίος Επίπτροπος.
Οι δημοπρασίες θα επιτρέψουν στην ΕΕ να εκδώσει ομόλογα με ωρίμαση μικρότερη του έτους, δήλωσε ο Hahn.
«Αυτό θα προκαλέσει πολύ περισσότερη κινητικότητα στην αγορά ομολόγων.
Από αυτή την άποψη, η επιρροή του ευρώ διεθνώς θα διευρυνθεί περαιτέρω», πρόσθεσε.

Κοινό χρέος

Η κοινή έκδοση χρέους της ΕΕ χαιρετίστηκε μια μείζονα αλλαγή πολιτικής, καθώς σημαίνει κατακόρυφη άνοδο των κορυφαίας επενδυτικής βαθμίδας χρηματοπιστωτικών περιουσιακών στοιχείων της ΕΕ, καθιστώντας το ενιαίο νόμισμα πιο ελκυστικό για τους διαχειριστές συναλλαγματικών διαθεσίμων.
Τουλάχιστον ένας οργανισμός αξιολόγησης αναμένεται να συμμετάσχει στις προετοιμασίες, πρόσθεσε ο Hahn.
Περίπου το 30% του χρέους των 750 δισ. ευρώ προβλέπεται να προέλθει από «πράσινα ομόλογα», με τα οποία χρηματοδοτηθούν φιλικές προς το περιβάλλον επενδύσεις.

Oμόλογα SURE

Πριν ξεκινήσει την έκδοση ομολόγων για την χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, η ΕΕ θα ολοκληρώσει το τρέχον πρόγραμμα έκδοσης ομολόγων SURE, ύψους περίπου 30 δισ. ευρώ που έχουν στόχο τη στήριξη της απασχόλησης, το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αναμένεται να χρηματοδοτηθεί μέσω δύο ή τριών εκδόσεων ομολόγων έως το Μάιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης