Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Αρχές Απριλίου και αν… το άνοιγμα της αγοράς – Τρομακτική η πίεση στο ΕΣΥ, τεράστια η διασπορά covid στην Αττική

Αρχές Απριλίου και αν… το άνοιγμα της αγοράς – Τρομακτική η πίεση στο ΕΣΥ, τεράστια η διασπορά covid στην Αττική
Κάθε μέρα γεμίζει με ασθενείς covid ένα νοσοκομείο με 200 κλίνες
Σχετικά Άρθρα

(upd8) Για αρχές Απριλίου προσδιορίζεται ένα πρώτο άνοιγμα της αγοράς και του λιανεμπορίου σε περίπτωση βέβαια που επικρατήσει το θετικό σενάριο που θέλει τα κρούσματα covid να σταθεροποιούνται αυτή την εβδομάδα και να αρχίσουν να υποχωρούν από την επόμενη εβδομάδα.
Διότι υπάρχει και το απαισιόδοξο σενάριο, βάσει του οποίου τις επόμενες ημέρες – και λόγω και των συγκεντρώσεων – θα υπάρξει μια ακόμα έξαρση κρουσμάτων που θα ανατρέψει εκ νέου τον όποιο σχεδιασμό και οδικό χάρτη για τη σταδιακή επαναλειτουργία της οικονομίας.
Ενδεικτικό άλλωστε της ρευστότητας, είναι ότι η κυβέρνηση διά στόματος της κυβερνητικής εκπροσώπου έσπευσε να βάλει «φρένο» στη σεναριολογία σχετικά με πιθανές ημερομηνίες «ανοίγματος», την οποία η ίδια η κυβέρνηση συντηρούσε όλο το προηγούμενο διάστημα, διαμηνύοντας πως δεν είναι της παρούσης μια τέτοια συζήτηση.
Πρόκειται για την πιο ρεαλιστική αποτίμηση από την πλευρά της κυβέρνησης.
Πράγματι, οι αριθμοί αποτυπώνουν την τεράστια διασπορά του ιού αλλά και το οριακό σημείο, στο οποίο βρίσκεται εδώ και πολλές ημέρες το ΕΣΥ.
Τα κρούσματα που αναφέρονται καθημερινά παραμένουν σε πολύ υψηλούς αριθμούς, οι νοσηλευόμενοι ανέρχονται σε 3.947 σε όλη την χώρα ενώ οι διασωληνωμένοι φτάνουν στους 479.
Όπως είπε χθες Τετάρτη 10/3 ο υπ.Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κάθε μέρα γεμίζει με ασθενείς covid ένα νοσοκομείο με 200 κλίνες.
Μόνο στην Αττική το τελευταίο 24ωρο έγιναν 345 εισαγωγές ασθενών, ενώ άλλοι 156 εισήχθησαν στα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας, τη στιγμή που διατυπώνονται εκκλήσεις για τη συνδρομή και ιδιωτών γιατρών.
Υπό αυτά τα δεδομένα στο μέτωπο της Υγείας, είναι προφανές πως κανένα άνοιγμα της οικονομίας δεν μπορεί να υπάρξει τις επόμενες ημέρες, με τον Μάρτιο να θεωρείται πως έχει οριστικά χαθεί.
Πλέον το ζήτημα είναι να μην χαθεί και ο Απρίλιος, καθώς τότε η πίεση θα γίνει ασφυκτική πέρα από την Υγεία, και στην οικονομία.
Ο οδικός χάρτης που είχε διαρρεύσει πρόσφατα η κυβέρνηση – άνοιγμα λιανεμπορίου και σχολείων στις 22/3, εστίασης στα μέσα Απριλίου, τουρισμού στα μέσα Μαΐου και πλήρης επαναλειτουργία από τον Ιούνιο – τελεί υπό αίρεση καθώς μια σειρά από ειδικούς εκτιμούν ότι θα χρειαστεί ακόμα και ένας μήνας περιοριστικά μέτρα για να αρχίσουν να μειώνονται αποκλιμακωθεί η ένταση στο ΕΣΥ.
Σε αυτήν την περίπτωση ορόσημο θα είναι η 10η Μαΐου 2021, η οποία θεωρείται και η ύστατη ημερομηνία για να επανέλθει σε μια σχετική κανονικότητα η χώρα και να αποσυρθούν τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα.

Τζανάκης: Αποκλιμάκωση με 1.500 κρούσματα ημερησίως από αρχές Απριλίου

Την εκτίμηση πως ουσιαστική αποκλιμάκωση των κρουσμάτων σε 1.500 την ημέρα θα πρέπει να αναμένουμε από τις αρχές Απριλίου διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, αναφέροντας πάντως πως θα πρέπει να υπάρξει κάποια αποκλιμάκωση των μέτρων.
«Εκτιμούμε ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα της κορύφωσης του κύματος αυτού της πανδημίας, η οποία πιθανώς να επέλθει το πενθήμερο 20-25 Μαρτίου.
Μέχρι τότε και για τις πρώτες ημέρες μετά από αυτήν την περίοδο, ο αριθμός των κρουσμάτων θα κυμαίνεται στα επίπεδα αυτών των ημερών.
Πότε 100-200 επάνω ίσως φθάνει και πάνω από 3000 και πότε αντίστοιχα χαμηλότερα από τους αριθμούς των τελευταίων ημερών» υποστήριξε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Τζανάκης.

Να αρθούν περιορισμοί

Σε ότι αφορά την άρση του lockdown, ο κ.Τζανάκης είπε ότι αυτή εξαρτάται και από το συνολικό και από το τοπικό επιδημιολογικό φορτίο, καθώς όπως ανέφερε μπορεί ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων να είναι ίδιος, όμως στην Αττική να έχουν μειωθεί σημαντικά και να υπάρχει αύξηση τους σε άλλες περιοχές, οπότε μπορούν να ακολουθηθούν διαφορετικές πολιτικές κατά περίπτωση.
Σε ότι αφορά τα περιοριστικά μέτρα στην κυκλοφορία των πολιτών, ο κ. Τζανάκης είπε ότι «θα μπορούσαμε να τα είχαμε πάει καλύτερα».
«Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχουν περιορισμοί, όπως αυτοί στην άθληση» είπε ο καθηγητής, αναφέροντας ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για χαλάρωση των περιορισμών στις μετακινήσεις πολιτών, καθώς «θα έχουμε άλλου είδους προβλήματα στο μέλλον».
Ακόμη, είπε ότι στην Επιτροπή των ειδικών, που εισηγούνται τα μέτρα στην Κυβέρνηση, θα πρέπει εκτός από ιατρούς να μετέχουν και επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων, όπως οικονομολόγοι, ώστε οι εισηγήσεις και οι αποφάσεις να αφορούν όχι μόνο το «ιατρικό κομμάτι», αλλά συνολικά τις ανάγκες της κοινωνίας.

Βασιλακόπουλος: Να ανοίξουν σε δύο εβδομάδες τα μικρά καταστήματα – Δεν απέδωσε το lockdown

Υπέρ του ανοίγματος των μικρών καταστημάτων σε δύο εβδομάδες από σήμερα τάχθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος παραδέχθηκε πως το lockdown δεν είχε την αποτελεσματικότητα που περίμεναν οι επιστήμονε.ς
«Είχαμε πει ότι ο χειμώνας θα είναι η τελευταία δύσκολη φάση.
Είπαμε να κάνουμε ένα πιο σκληρό lockdown και ζητήσαμε από τον κόσμο να το τηρήσει.
Δεν έχει, όμως, την αποτελεσματικότητα που θέλαμε.
Δεν ήταν ξεκάθαρο το μήνυμα.
Δε μπορώ να πάω 2 χλμ. από το σπίτι μου, μπορώ όμως να πάω σε διαδήλωση.
Αντί να μειώσουμε το πρόβλημα το εντείνουμε κάθε μέρα με μια διαδήλωση» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Βασιλακόπουλος, ο οποίος ως ένα ακόμα πρόβλημα ανέφερε ότι «υπάρχει ακόμα ποσοστό Ελλήνων που δεν εμβολιάζεται».
«Το 40% των ανθρώπων άνω των 80 ετών ενώ έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστεί δεν το έχει κάνει» τόνισε ο κ.Βασιλακόπουλος.

Να ανοίξουν οι μικρές επιχειρήσεις

Παρόλο αυτά ο κ.Βασιλακόπουλος τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος της αγοράς.
«Πολύ σύντομα, σε δύο βδομάδες από τώρα, να ανοίξουν οι μικρές επιχειρήσεις.
Όχι τα μεγάλα μαγαζιά, ούτε τα εμπορικά κέντρα.
Στα μικρά μαγαζιά δε μπορεί να υπάρξει συνωστισμός» είπε ο καθηγητής αναφέροντας πως είναι περισσότερες οι πιθανότητες να κολλήσουμε στο σπίτι φίλων μας που θα βγάλουμε τη μάσκα παρά σε μαγαζί που και εμείς και ο πωλητής φοράμε μάσκα.
«Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν σε δεύτερη φάση» είπε ο κ.Βασιλακόπουλος, ο οποίος ερωτηθείς για το πότε θα εκτονωθεί η κατάσταση, εκτίμησε στις αρχές Απριλίου.
«Είναι τόσο μεγάλη η διασπορά και τόσο πλημμελής η εφαρμογή των μέτρων, που δε μπορούμε να έχουμε γρήγορη αποκλιμάκωση» ανέφερε ο κ.Βασιλακόπουλος, επισημαίνοντας για την 25η Μαρτίου ότι «η παρέλαση είναι μια εκδήλωση που δεν πρέπει να επιτραπεί».

«Ένα νοσοκομείο γεμάτο με ασθενείς COVID-19 κάθε μέρα»

Ένα μέσο νοσοκομείο με 200 κλίνες γεμίζει καθημερινά με ασθενείς COVID-19, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας, με αφορμή τις 185 εισαγωγές ασθενών στα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Αττικής επί συνόλου 251 για το λεκανοπέδιο και 476 για την επικράτεια το περασμένο 24ωρο.
Στο σύνολο της χώρας νοσηλεύονται 3.787 ασθενείς με κορωνοϊό σε απλές κλίνες όσο και ειδικές (ΜΕΘ, ΜΑΦ, μονάδες ειδικών λοιμώξεων και θάλαμοι αρνητικής πίεσης), με την πίεση στα συστήματα πολλών περιοχών (Αττική, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα και σταδιακά σε περισσότερες περιοχές της Πελοποννήσου) να πολλαπλασιάζεται, κορυφώνοντας την αγωνία των επιστημόνων, της Πολιτείας και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που δίνει σκληρή μάχη.
Αν και η εικόνα είναι μελανή, οι 484 διασωληνωμένοι μειώθηκαν σε 479 χθες, ανεπαίσθητη μείωση που κατέγραψαν και οι θάνατοι (43 από 46 χθες).
Την «τιτάνια προσπάθεια» του υπουργείου Υγείας να αντιμετωπίσει την πανδημία αποτύπωσε με αριθμούς ο κ. Κικίλιας: τις 556 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του 2019 σε 1.404, τις 229 ΜΕΘ-COVID στην Αττική σε 362 σε έναν μήνα (58% αύξηση) και, στο ίδιο διάστημα, τις διαθέσιμες απλές κλίνες από 1.600 σε 2.680 (67% αύξηση).
«Η πληρότητά τους όμως φτάνει στα όριά της», πρόσθεσε.
Η κάλυψη ΜΕΘ και απλών κλινών για περιστατικά COVID-19 ξεπερνά το 67% και προσεγγίζει το 50% αντίστοιχα.
Από χθες , και σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο του Υπουργείου Υγείας, το ιδιωτικό θεραπευτήριο «Ερρίκος Ντυνάν» εντάχθηκε στις εφημερίες του ΕΣΥ
για non-COVID ασθενείς, ενώ το «Σισμανόγλειο» αποτελεί εφεξής νοσοκομείο αναφοράς για περιστατικά κορωνοϊού.
Σστη μάχη κατά της πανδημίας μπαίνουν δύο ιδιωτικά νοσοκομεία, το Ιατρικό Κέντρο Περιστερίου και το Λητώ του Ομίλου HHG τα οποία θα δέχονται ασθενείς με COVID-19 και αναμένεται η συμμετοχή του ιδιωτικού Κέντρου Αποκατάστασης «Φιλοκτήτης» στο ΕΣΥ με 50 κλίνες.

Ξεπέρασε τη μονάδα το Rt

Σε 2.633 νέες διαγνώσεις μεταφράζεται η διασπορά του κορωνοϊού στην επικράτεια κατόπιν πολλών ελέγχων (51.782), λιγότερων όμως σε σύγκριση με χθες (60.038) και τους μοριακούς κάτω από τους μισούς (19.224).
Το Rt για την επικράτεια ξεπέρασε την μονάδα και πλέον αγγίζει το 1.06, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.
«Δυστυχώς, πλέον, οι ηλικίες που οδηγούν την πανδημία είναι μεταξύ 20 και 50 ετών, η ομάδα που κινείται και εργάζεται», ανέφερε ο κ. Κικίλιας.
Το τιμόνι είχε αρχίσει να περνά στην ηλικιακή ομάδα από τον περασμένο Δεκέμβριο και, σήμερα, οι εργασιακές και ενδοοικογενειακές συρροές που σχετίζονται με αυτήν αποτυπώνονται καθαρά.
Στην Αττική εντοπίζονται ξανά τα μισά κρούσματα (1.322) με έντονο το επιδημιολογικό φορτίο στο Κέντρο (332) και ακολούθως στον Πειραιά (233) και στον Δυτικό Τομέα Αθηνών (220).
Οι υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες του λεκανοπεδίου κατέγραψαν λιγότερες από 200 νέες διαγνώσεις (163 ο Βόρειος Τομέας, 161 η Ανατολική Αττική, 118 ο Νότιος Τομέας, 73 η Δυτική Αττική, 22 οι Νήσοι).
Πολλά τα νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη (283), αυξημένα ωστόσο και στη Λάρισα που έχει ξεπεράσει πλέον σε αρνητικές επιδόσεις την Αχαΐα. 115 και 84 νέες διαγνώσεις εντοπίστηκαν στις δύο περιφερειακές ενότητες αντίστοιχα, με την πρώτη να έχει διαφύγει την ένταξη στις περιοχές «πολύ αυξημένου κινδύνου» λόγω των σεισμών που έπληξαν την περιοχή.
Για δεύτερη ημέρα η Ευρυτανία δίνει πολλά νέα κρούσματα (7 σήμερα, 19 χθες και αναλογία 94,62 κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού).
Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, το Καρπενήσι ετοιμάζεται να σημάνει συναγερμό λόγω αυξημένης διασποράς.
Επιπλέον από σήμερα και για μία εβδομάδα, ο οικισμός Δαφνούλας της Τοπικής Κοινότητας Νέου Αργυρίου του Δήμου Αγράφων, τίθεται σε καθεστώς πρόσθετων περιοριστικών μέτρων από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Ανησυχητική και η εικόνα της Λέσβου με 17 νέα κρούσματα, μετά και τα 37 κρούσματα κορωνοϊού στο χωριό Αγία Παρασκευή τις τελευταίες ημέρες.
Τέλος, μελανό επιδημιολογικό αποτύπωμα αφήνουν: Ηράκλειο (62), Κοζάνη (39), Κορινθία (50), Ρέθυμνο (19), Σποράδες (10), Πιερία (36), Καστορία (14), Εύβοια (51) και Χαλκιδική (21).

Ελπιδοφόρα νέα από το πεδίο των εμβολιασμών

Την ελπίδα μέσα από την εκστρατεία του εμβολιασμού επεσήμανε ο υπουργός Υγείας και τους 1.182.082 εμβολιασμούς που έχουν πραγματοποιηθεί έως σήμερα.
Η κάλυψη του πληθυσμού έχει φτάσει το 7,62% για όσους έχουν λάβει 1 δόση και 3,64% για όσους έχουν λάβει και τις 2.
Μέσα στις επόμενες 10 ημέρες ανοίγει η πλατφόρμα για την ομάδα σοβαρών νοσημάτων Α’ και μέχρι το τέλος του μήνα για τις ηλικιακές ομάδες 65-69 και 70-74.
Θετικές οι εξελίξεις και από το πεδίο του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, με τις 90.000 επιπλέον δόσεις που αναμένονται τις τελευταίες δύο εβδομάδες του Μαρτίου και τις 1.071.000 που έχουν προγραμματιστεί να φτάσουν τον Απρίλιο.
Τέλος, μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης, έδειξαν υψηλό τίτλο αντισωμάτων (550 - 80000 AU/ml) στο 100% των εμβολιασθέντων μετά τη χορήγηση και της 2ης δόσης του εμβολίου.

Στους 6.886 οι νεκροί

Στους 6.886 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Τα νέα (10/3 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.633, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 212.091, εκ των οποίων 51,6% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 69 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.312 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 51.782 τεστ, τα 19.224 μοριακά και τα 32.558 rapid.
Η θετικότητα υποχωρεί οριακά στο 5,08% από το 5,35% χθες οπότε είχαν καταγραφεί 3.215 κρούσματα με 60.000 τεστ.
To RT για την επικράτεια εκτιμάται σε 1.06 (95%Crl: 0.43-1.81)
eody_10_3_1.jpg
Από τα παραπάνω κρούσματα:

-1.322 εντοπίζονται στην Αττική (1.572 χθες).

-283 είναι από τη Θεσσαλονίκη (395 χθες).
-115 είναι από τη Λάρισα (102 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

161 από την Ανατολική Αττική (158 χθες).
163 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (169 χθες).
73 από τη Δυτική Αττική (80 χθες).
220 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (264 χθες).
332 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (431 χθες).
118 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (145 χθες).
233 από τον Πειραιά (301 χθες).
22 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (24 χθες).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 43, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.886 θάνατοι.
Το 95,8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 479 (χθες 484).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.
To 85% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.445 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 443 (ημερήσια μεταβολή +13,59%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 389 ασθενείς.
eody_10_3_5.jpg




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης