Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η Ελλάδα θα ήταν «ανοιχτή» από τον Μάρτιο εάν είχε προμηθευτεί εμβόλια απευθείας όπως το Ισραήλ

Η Ελλάδα θα ήταν «ανοιχτή» από τον Μάρτιο εάν είχε προμηθευτεί εμβόλια απευθείας όπως το Ισραήλ
Η προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης στο άρμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κοστίζει
Σχετικά Άρθρα

Η προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης στο άρμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κοστίζει και στοιχίζει την έγκαιρη επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα.
Σε συζήτηση που είχαν στελέχη του οικονομικού επιτελείου με το Μαξίμου, σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς και το επιπλέον κόστος, αναλύθηκε ότι εάν η Ελλάδα είχε κινηθεί μόνη της από την αρχή στο ζήτημα του εμβολιασμού τότε θα είχε εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός, θα είχε ανοίξει η αγορά και θα μειώνονταν οι δημόσιες δαπάνες για την κάλυψη των αναστολών εργασίας, τις επιστρεπτέες προκαταβολές και το κόστος του lockdown στους τζίρους των επιχειρήσεων.

Το παράδειγμα του Ισραήλ και το ρίσκο

Στην συζήτηση τέθηκε το θέμα του υποδείγματος του Ισραήλ.
Το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ πλήρωσε για κάθε εμβόλιο στις Pfizer-Biotech 40 ευρώ και ανέλαβε ολόκληρο το opportunity cost αφού το άνοιγμα της οικονομίας θα ισοφάριζε την υψηλό κόστος κτήσης του εμβολίου.
Για να μπορέσει να έρθει σε συμφωνία, το Ισραήλ βοήθησε στην διαδικασία των πειραματικών ελέγχων του εμβολίου, το οποίο θα μπορούσαμε να το κάνουμε και εμείς.
Η Ελλάδα ακολουθώντας τους χρόνους και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πλήρωσε το εμβόλιο 18 ευρώ.
Ωστόσο, το Ισραήλ – το οποίο είναι πρώτο σε εμβολιασμούς παγκοσμίως, έχει εμβολιάσει πάνω από το 60% του πληθυσμού του που είναι γύρω στα 9 εκατομμύρια, ενώ έχει ανοίξει το 100% της οικονομίας του.
Συνολικά το Ισραήλ από τις 20 Δεκεμβρίου που ξεκίνησε ο εμβολιασμός, δαπάνησε 720 εκατ ευρώ ( υπολογιζόμενο στις 2 δόσεις για κάθε πολίτη) και έτσι ισοφάρισε το κόστος της κλειστής οικονομίας και του σκληρού lockdown που είχε αναγκαστεί να ακολουθήσει μέσα στο δύσκολο 2020.

Με απευθείας αγορά με τη Pfizer (880 εκατ. ευρώ) θα είχαμε γλιτώσει δις από το άνοιγμα της αγοράς

Στην Ελλάδα, απεναντίας, οι αργοί ρυθμοί του ΕΜΑ έφεραν το εμβόλιο της Pfizer αργότερα και σε πολύ μικρότερες ποσότητες.
Η Ελλάδα δεν έχει εμβολιάσει ούτε το 10% του πληθυσμού, διατηρεί για 5 μήνες τώρα ένα σκληρό lockdown που δεν τηρείται, τα κρούσματα κυμαίνονται κάθε μέρα στο επίπεδο των 2.000 – 3.000 ενώ οι συνέπειες στην οικονομία είναι τεράστιες και ακόμα δεν τις έχουμε δει. Επίσης, η κλειστή αγορά, σύμφωνα με τις προβλέψεις του κ. Σταικούρα, κοστίζει στην ελληνική οικονομία 3 δις ευρώ το μήνα.
Τούτων δοθέντων, καταλαβαίνει κανείς πόσο λάθος στρατηγική ακολούθησε η Ελλάδα στον εμβολιασμό.
Η Ελλάδα θα μπορούσε να δράσει διαφορετικά.
Να πληρώσει με διακρατική συμφωνία 22 εκατ. εμβόλια ( 2 εμβόλια για κάθε πολίτη της) και να πληρώσει 880 εκατ. ευρώ.
Να μην περιμένει τις επιμέρους συμφωνίες της Ε.Ε με άλλες φαρμακευτικές εταιρείες που δεν τήρησαν ούτε τα χρονοδιαγράμματα και έτσι να έχει ήδη εμβολιάσει το 60% του πληθυσμού.
H Ελλάδα μπορεί να πλήρωσε 18 ευρώ το εμβόλιο και να έδωσε 396 εκατ. ευρώ ως χώρα μέλος της Ε.Ε αλλά εάν έδινε άλλα 486 εκατ. ευρώ (δηλαδή 880 εκατ. ευρώ) θα είχε γλιτώσει τώρα τουλάχιστον 9 δις ευρώ δημοσιονομικό κόστος από το Γενάρη και μετά…
Τα δε 496 εκατ. ευρώ είναι μόνο το 16% του μηνιαίου δημοσιονομικού κόστους το μήνα με την ελληνική οικονομία σε lockdown.

Γιατί, όμως, η Ελλάδα δεν ακολούθησε την πορεία του Ισραήλ;

Καταρχάς, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η διαχείριση της πανδημίας ήταν κάτι πρωτόγνωρο για όλους και υπό το φόβο να βρεθούμε απομονωμένοι (όπως τότε με τα μνημόνια) αποφασίστηκε να παραμείνουμε στο άρμα της Ε.Ε η οποία, όμως, στηρίζετε στις αποφάσεις των χωρών του Βορρά.
Οι χώρες του Νότου, όμως, εκτός από αποικίες χρέους έχουν και την ιδιαιτερότητα να εξαρτώνται αρκετά από την βιομηχανία του τουρισμού.
«Εάν δρούσαμε με αυτόνομη πολιτική, δεν θα είχαμε λόγο για το Ταμείο Ανάκαμψης» εκτιμούν κάποιοι. Εκτός αυτοί, η όλη διαπραγματευτική μας δύναμη είναι περιορισμένη μιας και χρωστάμε ως χώρα δάνεια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Έτσι αποφασίστηκε η πορεία με την Ε.Ε.
Η κατάσταση στη χώρα θα ήταν διαφορετική εάν είχαμε ακολουθήσει μία αυτόνομη ή μία ημιαυτόνομη πορεία, με απόκτηση εμβολίων μεν στο πλαίσιο της Ε.Ε αλλά και με εμβόλιμη αγορά κάποιων εμβολίων εκτός Ε.Ε (που χρησιμοποιούνται διεθνώς, όπως το ρωσικό).
Και τώρα, που ο καιρός είναι καλός θα μπορούσαμε να είχαμε ανοίξει πρώιμα και τον τουρισμό, ο οποίος τώρα θα ανοίξει από 14 Μαΐου…

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης