Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ο μαγνήτης των logistics για τους μεγάλους και οι συμφωνίες που ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ

tags :
Ο μαγνήτης των logistics για τους μεγάλους και οι συμφωνίες που ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ
Ο ρόλος του ηλεκτρονικού εμπορίου και η προτίμηση στο Θριάσιο
Σχετικά Άρθρα

Στο στόχαστρο μεγάλων παικτών της αγοράς, μεταξύ αυτών και των Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ) , έχουν μπει οι επενδύσεις σε χώρους logistics, με την επενδύσεις που έχουν γίνει την τελευταία διετία να ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ.
Στις 9 Μαρτίου 2021 η Trastor ανακοίνωσε την απόκτηση μιας νεόδμητης υπερσύγχρονης εγκατάστασης logistics στον Ασπρόπυργο.
Η αποθήκη, στην περιοχή «Δύο Πεύκα» στον Ασπρόπυργο, είναι συνολικής επιφάνειας 11.634 τ.μ και είναι πλήρως μισθωμένη.
Το τίμημα που προσέφερε η Trastor ανήλθε στα 6,9 εκατ ευρώ και χρηματοδοτήθηκε εν μέρη από κεφάλαια τα οποία αντλήθηκαν κατά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2020 και από ταμειακά διαθέσιμα.
Επίσης η εταιρεία έχει προχώρησε προσφάτως στην εξαγορά της εταιρείας Δωρίδα Κτηματική, η οποία είναι ιδιοκτήτρια αποθήκης 25.000 τ.μ. σε οικόπεδο 62,7 στρεμμάτων στη θέση Ρουπάκι στον Ασπρόπυργο. Το ακίνητο είναι μισθωμένο πλήρως στην εταιρεία logistics Synergy Group και το τίμημα ανήλθε σε 9,5 εκατ. ευρώ.
Σημαντικές ήταν και οι κινήσεις των υπολοίπων ΑΕΕΑΠ στον τομέα των logistics, με την Prodea να ολοκληρώνει πρόσφατα την απόκτηση αποθήκης επιφάνειας 12.400 τ.μ. στο Μαρκόπουλο.
Μισθώτρια είναι η εταιρεία logistics Unilog.
Το ύψος της επένδυσης ανήλθε σε 10 εκατ. ευρώ, ενώ έχει προχωρήσει στην υπογραφή προσυμφώνου με μεγάλο εμπορικό όμιλο, για την απόκτηση του 100% εταιρείας που διαθέτει οικόπεδο στον Ασπρόπυργο, επί του οποίου
κατασκευάζονται δύο νέα κτίρια εμπορικών αποθηκών σύγχρονων προδιαγραφών, συνολικής επιφάνειας άνω των 23.000 τ.μ.
Η Briq Properties ΑΕΕΑΠ, απέκτησε τον περασμένο Δεκέμβριο το 80% συγκροτήματος βιομηχανικών, αποθηκευτικών κτιρίων στο ΒΙ.ΠΑ. Μάνδρας, συνολικής επιφάνειας 58.641,60τμ σε γήπεδο έκτασης 131.232,40τμ από την Sarmed Warehouses που είναι πλήρως μισθωμένο στην εταιρεία Sarmed Logistics A.E για 10 έτη, αντί τιμήματος 23,6εκατ. ευρώ.
Επίσης η εταιρεία τον προηγούμενο μήνα απέκτησε οικοπεδική έκταση 27,5 στρεμμάτων στην περιοχή του Ασπροπύργου, η οποία συνορεύει με έτερη έκταση 57,5 στρεμμάτων, την οποία είχε αγοράσει για τον ίδιο λόγο στις αρχές του καλοκαιριού. Σε αυτήν κατασκευάζεται σήμερα ένα υπερσύγχρονο κτίριο logistics επιφάνειας 20.764 τ.μ.
Στην νέα έκταση που αγοράστηκε δρομολογείται η ανάπτυξη ενός ακόμα ακινήτου αποθηκών επιφάνειας 10.000 τ.μ.
Έτσι, η εταιρεία φιλοδοξεί να έχει σύντομα στην κατοχή της δύο σύγχρονα κτίρια logistics συνολικής επιφάνειας άνω των 30.000 τ.μ. Το συνολικό κόστος της επένδυσης αυτής υπολογίζεται σε περίπου 20 εκατ. ευρώ (κόστος κατασκευής και κόστος αγοράς της γης).
Τέλος εντός του περασμένου Νοεμβρίου η ολλανδικών συμφερόντων εταιρεία ακινήτων Ten Brinke ολοκλήρωσε την εξαγορά των εγκαταστάσεων αποθήκευσης, διανομής και μεταφοράς της ΔΕΛΤΑ 4 Α.Ε., με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται στη Σίνδο, είναι επιφάνειας 22.500 τ.μ., με σύγχρονους γραφειακούς χώρους 1.500 τ.μ.

Το Θριάσιο πρώτο στην προτίμηση των επενδυτών

Το Θριάσιο πεδίο καταλαμβάνει την μερίδα του λέοντος στις νέες αναπτύξεις σε αντιδιαστολή με την Ελευσίνα και την Μεταμόρφωση που η πλειοψηφία του κτιριακού αποθέματος είναι αρκετά παλαιά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της εταιρείας εκτιμητών ακινήτων GEOAXIS, σήμερα, κάθε νέος χώρος logistics επιφανείας πάνω από 20.000 τ.μ. μπορεί να μισθωθεί άμεσα καθώς υπάρχει συσσωρευμένη ζήτηση και ανύπαρκτη προσφορά.
Η ανισορροπία της αγοράς οδηγεί σε αυξήσεις στις αξίες και μείωση των συντελεστών απόδοσης για καλά ποιοτικά ακίνητα, ανάλογα την θέση και τα χαρακτηριστικά κατασκευής. Οι αποδόσεις στην Ελλάδα σήμερα μεταξύ 8,00 – 8,50% είναι από τις πιο ανταγωνιστικές σε Ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς μια τυπική απόδοση στην Μεγάλη Βρετανία ή στην Γερμανία για προνομιούχα ακίνητα, κυμαίνεται στο 4,0%-4,5%.
Η υψηλή απόδοση τόσο σε σχέση με άλλους κλάδους του Real Estate, όσο και με άλλα επενδυτικά προϊόντα (όπως μετοχές, ομόλογα, καταθέσεις) αναμένεται να οδηγήσει θεσμικούς και μη επενδυτές στην όλο ένα και μεγαλύτερη τοποθέτηση σε κτίρια αποθηκών/logistics στο άμεσο μέλλον.
Σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της GEOAXIS, η υψηλότερη διάμεση ζητούμενη τιμή ενοικίασης καταγράφεται στα Μεσόγεια Αττικής με 3,60 ευρώ/τμ/μήνα, δεύτερος έρχεται ο Ασπρόπυργος με 3,36 ευρώ/τμ/μήνα, τρίτη είναι η Ελευσίνα με 2,45 ευρώ/τμ/μήνα.
Χαμηλότερες διάμεσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης εμφανίζουν τα Οινόφυτα με 2,25 ευρώ/τμ/μήνα και τέλος το Καλοχώρι & ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου με 1,79 ευρώ/τμ/μήνα.

Εκρηξη επενδύσεων λόγω ηλεκτρονικού εμπορίου

Κινητήριος μοχλός των νέων επενδύσεων θεωρείται η εδραίωση του ηλεκτρονικού εμπορίου ως ενός βασικού πλέον «καναλιού» διάθεσης προϊόντων στην αγορά. Η εξέλιξη αυτή έχει εκτινάξει τις αποθηκευτικές ανάγκες, καθώς για να υποστηριχθεί η αγορά αυτή απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις σε αποθήκες, ώστε να γεφυρωθεί το επενδυτικό «κενό» της προηγούμενης δεκαετίας.
Σύμφωνα με τον Ελληνικό Σύνδεσμο Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GR.EC.A) προβλέπεται ότι κατά το 2020, η αξία των ηλεκτρονικών αγορών από Έλληνες χρήστες θα αγγίξει τα 10,7 δισ. ευρώ (περιλαμβάνονται και τα καταστήματα του εξωτερικού), σημειώνοντας άνοδο κατά 42,7%. Αντίστοιχα, όπως προβλέπει η εταιρεία Statista, μέχρι το 2025, το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα θα «τρέχει» με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξεως 8,9%.
Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνουν τη μεγάλη ανάγκη για ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας, μέσω επένδυσης σε κατάλληλες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις. Άλλωστε, ένα βασικό συμπέρασμα από την φετινή χρονιά, είναι ότι όποια αλυσίδα ήταν καλύτερα προετοιμασμένη και εξασφάλισε μειωμένους χρόνους
παράδοσης, επωφελήθηκε περισσότερο από την απότομη έκρηξη του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης