Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: «Γκάζι» στις εβδομαδιαίες αγορές ομολόγων, στα 18,6 δισ., υπό τον φόβο ανόδου των αποδόσεων

ΕΚΤ: «Γκάζι» στις εβδομαδιαίες αγορές ομολόγων, στα 18,6 δισ., υπό τον φόβο ανόδου των αποδόσεων
Οι μη εκκαθαρισμένες αγορές ομολόγων που πραγματοποιήθηκαν από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP διαμορφώθηκαν στα 18,2 δισ. ευρώ την εβδομάδα 1 έως 5 Μαρτίου 2021 έναντι 16,9 δισ. ευρώ την εβδομάδα που προηγήθηκε
Σχετικά Άρθρα
Αύξησε τον ρυθμό της αγοράς ομολόγων μέσω του έκτακτου – «πανδημικού» προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (PEPP), η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την περασμένη εβδομάδα αφού οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στη Φρανκφούρτη διατύπωσαν επανειλημμένες προειδοποιήσεις ότι η πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων απειλεί να εκτροχιάσει την οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Τρίτη 9 Μαρτίου 2021.

Εκκαθάριση

Οι μη εκκαθαρισμένες αγορές που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP ανήλθαν σε 18,2 δισεκατομμύρια ευρώ (21,6 δισ. δολάρια) την εβδομάδα που έληξε στις 5 Μαρτίου, σε σύγκριση με 16,9 δισ. την εβδομάδα νωρίτερα.
Η ΕΚΤ δήλωσε επίσης ότι προχώρησε σε επαναγορά χρέους 6,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, δικαιολογώντας τον σχετικά χαμηλό ρυθμό καθαρών αγορών ο οποίος ανακοινώθηκε μια ημέρα νωρίτερα (8/3).

 Το sell-off 

Δεν υπάρχουν στοιχεία για τις αγορές που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη και την Παρασκευή (4 - 5 Μαρτίου), καθώς οι συναλλαγές χρειάζονται μερικές ημέρες για να εκκαθαριστούν και να εμφανιστούν στους λογαριασμούς της κεντρικής τράπεζας.
Οι προοπτική έγκρισης του πακέτου μέτρων τόνωσης ύψους 1,9 τρισ. δολ. οδήγησαν σε ένα παγκόσμιο sell-off την αγορά ομολόγων στα τέλη του περασμένου μήνα, προκαλώντας ανησυχία σε ορισμένους αξιωματούχους της Ευρωζώνης ότι η οικονομία δεν θα αντέξει αυστηροποίηση των όρων χρηματοδότησης μέσω της συσφιξης της νομισματικής πολιτικής.
Η ανάκαμψη της Ευρωζώνης αναμένεται να είναι βραδύτερη από εκείνη πολλών άλλων αναπτυγμένων οικονομιών, καθώς τα υψηλά επίπεδα των νέων κρουσμάτων και οι ελλείψεις σε εμβόλια ενδέχεται να οδηγήσουν σε νέα περιοριστικά μέτρα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο θα δημοσιοποιήσει αυτήν την εβδομάδα τις νέες οικονομικές προβλέψεις τις οποίες θα παρουσιάσει η Πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde την Πέμπτη 11 Μαρτίου.


Αποκλιμάκωση

H αποκλιμάκωση των πιέσεων στα αμερικανικά ομόλογα έχει παράσχει σημαντικά στηρίγματα σ’ όλη την Ευρώπη, η οποία «βλέπει» το κόστος δανεισμού επιτέλους να βαίνει μειούμενο.
Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας υποχωρεί κατά 5,3 μ.β. στο -0,332%, ενώ της Γαλλίας καταγράφει μείωση κατά 5,7 μ.β. στο -0,094%. Στην Ιταλία, η πτώση διαμορφώνεται σε 8,2 μ.β. (0,673%) και στην Ισπανία σε 6,6 μ.β. (0,337%).


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης