Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Princeton Energy Advisors: Μπορεί να φτάσει το πετρέλαιο στα 100 δολάρια; - Ίσως... αν σκεφτούν έξυπνα οι Άραβες

Princeton Energy Advisors: Μπορεί να φτάσει το πετρέλαιο στα 100 δολάρια; - Ίσως... αν σκεφτούν έξυπνα οι Άραβες
Πώς το πετρέλαιο θα μπορούσε να φτάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι
Στη βραχυπρόθεσμη ενεργειακή προοπτική του Φεβρουαρίου (STEO), η ΙΕΑ προέβλεψε την παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου στα 96,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (mbpd).
Η προμήθεια πετρελαίου, ωστόσο, είναι πολύ χαμηλότερη, μόνο 93,6 mbpd, με τη διαφορά 3,1 mbpd να προέρχεται από το απόθεμα αργού πετρελαίου και εξευγενισμένων προϊόντων.
Σύμφωνα με τα ιστορικά πρότυπα, μια συνεχής έλλειψη όμως 3 mbpd είναι μεγάλη και αναμένουμε ότι οι τιμές θα αυξηθούν υπό τέτοιες συνθήκες.
Αυτό αναφέρει η Princeton Energy Advisors, περιγράφοντας τη διαδρομή που μπορεί να οδηγήσει την τιμή του πετρελαίου ακόμη και στα 100 δολάρια.
weekly_oil_consumption.png
Ανάκαμψη της ζήτησης

Η ΙΕΑ θεωρεί ότι η ζήτηση θα συνεχίζει να ανακάμπτει με καλό ρυθμό στα μέσα του έτους, με τον παγκόσμιο ρυθμό κατανάλωσης πετρελαίου τον Ιούλιο να είναι στα 98,2 mbpd (αλλά εξακολουθεί να είναι περίπου 4 mbpd κάτω από το «κανονικό»).
Αυτή η σταδιακή ζήτηση παρέχεται ουσιαστικά από δύο πηγές, τη Βραζιλία και τον ΟΠΕΚ.
Ενδεχομένως να αποδεχτούμε την αύξηση της παραγωγής αργού πετρελαίου της Βραζιλίας, δεδομένου ότι το χρονοδιάγραμμα ενδέχεται να είναι εκτός ενός ή δύο μηνών.
Το βασικό ερώτημα είναι αντ 'αυτού οι προθέσεις του ΟΠΕΚ.
Η ΙΕΑ χρησιμοποιεί ένα μοντέλο που βασίζεται στον όγκο (ή τη ζήτηση), υπονοώντας ότι ο ΟΠΕΚ θα αυξήσει παθητικά την παραγωγή για να καλύψει τη ζήτηση και συνεπώς θα διατηρήσει τις τιμές του πετρελαίου χαμηλές.
Αλλά γιατί το κάνει αυτό ο ΟΠΕΚ;
Εάν ο ΟΠΕΚ διατηρούσε απλά τα τρέχοντα επίπεδα παραγωγής, ο κόσμος θα είχε 3,5 mbpd έλλειψη εφοδιασμού έως τα μέσα του έτους.
Ένα έλλειμμα 3,5 mbpd - 3,6% της παγκόσμιας κατανάλωσης - είναι πολύ.
Θα εξαντλήσει γρήγορα τα εναπομείναντα πλεονάζοντα αποθέματα, αφήνοντας μόνο τις τιμές του πετρελαίου να διαμεσολαβούν μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, ακριβώς όπως η παγκόσμια οικονομία δείχνει δύναμη και ορμή καθώς τελειώνει η πανδημία.
Με άλλα λόγια, τους επόμενους μήνες οι καταναλωτές θα είναι έτοιμοι να ανταγωνιστούν για τα διαθέσιμα βαρέλια πετρελαίου, και αυτό θα πρέπει να ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου απότομα υψηλότερα, σύμφωνα με την Princeton Energy Advisors.

Στα 100 δολάρια το βαρέλι;

Μερικές σημαντικές προειδοποιήσεις.
Σε πολλές περιπτώσεις, οι φορείς εκμετάλλευσης πρέπει να δεσμευτούν να παράγουν βαρέλια προτού να γνωρίζουν ποια θα είναι η τιμή.
Σε αυτήν την περίπτωση, ο ΟΠΕΚ μπορεί να αφήσει τις τιμές να αυξηθούν και να προσθέσει βαρέλια κατά την κρίση του.
Αυτό παρέχει στον ΟΠΕΚ τον έλεγχο και την ευελιξία στις τιμές του πετρελαίου.
Σίγουρα, οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου είναι καλύτερες, αλλά περισσότερα βαρέλια μπορούν να προστεθούν σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα εάν ο ΟΠΕΚ πιστεύει ότι η αγορά είναι σε "υπερθέρμανση".
Αυτό θα ενθαρρύνει τον ΟΠΕΚ να δοκιμάσει ολοένα και υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Η πολιτική της Μέσης Ανατολής

Και φυσικά, η πολιτική της Μέσης Ανατολής είναι περίπλοκη.
Η πολύπλοκη αλληλεπίδραση του Ιράν, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Πολιτειών μπορεί να έχει απρόσμενα αποτελέσματα.
Εάν το Ιράν επανέλθει, θα μπορούσε πιθανώς να επιστρέψει τις ΗΠΑ σε κάποια συμφωνία σε σύντομο χρονικό διάστημα, αφήνοντας έτσι την Τεχεράνη να αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου και να μειώσει τις τιμές του πετρελαίου.
Από την άλλη πλευρά, η επίθεση των Houthi σε εγκαταστάσεις πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας στο λιμάνι φόρτωσης του Ρας Τανούρα μπορεί να ωθήσει τους Σαουδάραβες πίσω στην αγκαλιά των ΗΠΑ και να παρακινήσει το Βασίλειο να διατηρήσει τις τιμές του πετρελαίου χαμηλότερες για να ευνοήσει την κυβέρνηση Biden.
Είναι δύσκολο να λύσει κανείς αυτήν την εξίσωση, σύμφωνα με την Princeton Energy Advisors.
Ωστόσο, τώρα είναι η καλύτερη ευκαιρία του ΟΠΕΚ να κερδίσει πραγματικά χρήματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης