Τελευταία Νέα
Οικονομία

Έρευνα Απασχόλησης ManpowerGroup: Εργασία από το... σπίτι βλέπει το 61% των εργοδοτών το επόμενο 12μηνο

Έρευνα Απασχόλησης ManpowerGroup: Εργασία από το... σπίτι βλέπει το 61% των εργοδοτών το επόμενο 12μηνο

Οι ισχυρότερες προθέσεις προλήψεων αναμένονται στον τομέα των Κατασκευών, στον τομέα Χρηματοοικονομικών και Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις και στον τομέα του Εμπορίου (Χονδρική & Λιανική)

Σύμφωνα με την Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης της ManpowerGroup που δημοσιεύτηκε σήμερα, 526 Έλληνες εργοδότες καταγράφουν συγκρατημένα αισιόδοξες προοπτικές προσλήψεων για το χρονικό διάστημα από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο. Με το 22% των εργοδοτών να προβλέπει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 7% να προβλέπει μείωση και το 71% να μην αναμένει κάποια αλλαγή, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης διαμορφώνονται στο +15%.

Τα σχέδια προσλήψεων αποδυναμώνονται κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, και κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Σε συνέχεια της έναρξης των εμβολιασμών κατά της COVID-19 νόσου, αυτό το τρίμηνο οι Έλληνες εργοδότες ρωτήθηκαν για το πώς προβλέπουν τα επίπεδα προσλήψεων στον οργανισμό τους και σε ποιες ενέργειες θα προβούν.
Το 62% των Ελλήνων εργοδοτών αναμένει προσλήψεις στο ίδιο επίπεδο ή υψηλότερο από ό,τι πριν από την COVID-19 περίοδο, μέχρι το τέλος του 2021 ενώ το 12% δεν αναμένει να επιστρέψει η αγορά στα προηγούμενα επίπεδα προσλήψεων.
Επίσης, το 54% των Ελλήνων εργοδοτών σχεδιάζει να παροτρύνει τον εμβολιασμό επισημαίνοντας τα οφέλη, χωρίς να τον επιβάλει, ενώ το 21% θα επιτρέψει στους εργαζομένους του την επιλογή να εμβολιαστούν αν το επιθυμούν, χωρίς την υποχρεωτική επιβολή του.

Το ιστορικό των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης στην Ελλάδα

«Λαμβάνοντας υπόψη την επιμήκυνση του lockdown και την εφαρμογή του προγράμματος εμβολιασμού, οι Έλληνες εργοδότες φαίνονται επιφυλακτικά αισιόδοξοι αναφορικά με τις προοπτικές προσλήψεων αλλά πιο έτοιμοι να δημιουργήσουν βιώσιμες πρακτικές στον χώρο εργασίας.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το υβριδικό μοντέλο εργασίας που ακολούθησαν πολλοί οργανισμοί από την αρχή της κρίσης, ήρθε για να μείνει.
Η πλειοψηφία των Ελλήνων εργοδοτών δηλώνει ότι θα χρησιμοποιήσει ένα μείγμα απομακρυσμένης εργασίας και εργασίας στο γραφείο (61%) τους επόμενους 6-12 μήνες, με το 30% να δηλώνει πως η εργασία θα διενεργείται στο γραφείο κατ' αποκλειστικότητα ή τις περισσότερες φορές.
Βοηθώντας τους ανθρώπους να προετοιμαστούν, να αναβαθμίσουν και να επαναπροσδιορίσουν τις δεξιότητές τους για τους ρόλους που απαιτούνται σε αυτήν την «Επανάσταση Δεξιοτήτων» που παραμένει η κρίσιμη πρόκληση της δεκαετίας.
Ήταν σημαντικό πριν από την πανδημία και είναι ακόμη πιο σημαντικό τώρα - να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο χώρο εργασίας όπου όλοι μπορούν να απελευθερώσουν πλήρως την ανθρώπινη δύναμή τους.
manpower.JPG
Επιλέγοντας και προσελκύοντας ταλέντα από τον χώρο της τεχνολογίας για τις ανάγκες του ψηφιακού μετασχηματισμού που όλοι μας πρέπει να προβούμε, με την απαιτούμενη προσοχή που χρειάζεται», δηλώνει ο Χαράλαμπος Καζαντζίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ManpowerGroup Greece.

Συγκρίσεις ανά Τομέα Οικονομικής Δραστηριότητας / Συγκρίσεις ανά μέγεθος οργανισμού

Αύξηση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν προβλέπουν οι εργοδότες σε έξι από τους επτά τομείς οικονομικής δραστηριότητας κατά το προσεχές τρίμηνο.
Σταθερή αύξηση της απασχόλησης αναμένεται στον τομέα των Κατασκευών και στον τομέα Χρηματοοικονομικών και Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις, όπου οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης ανέρχονται σε +15%.
Αξιοσημείωτη αύξηση του αριθμού απασχολουμένων προβλέπεται και για τον τομέα του Εμπορίου (Χονδρική & Λιανική), όπου οι Προοπτικές ανέρχονται σε +12%, ενώ οι Προοπτικές για τον τομέα των Λοιπών Υπηρεσιών διαμορφώνονται στο +10%.
Παράλληλα, οι εργοδότες στον τομέα της Πρωτογενούς Παραγωγής αναμένουν μέτρια δραστηριότητα προσλήψεων, με Προοπτικές της τάξης του +5%, ενώ οι Προοπτικές για τον τομέα της Βιομηχανίας/Παραγωγής ανέρχονται σε +3%.
Ωστόσο, οι εργοδότες του τομέα του Τουρισμού προβλέπουν ένα απαισιόδοξο κλίμα προσλήψεων, με Προοπτικές της τάξης του -17%.
Αύξηση της απασχόλησης αναμένεται σε τρεις από τις τέσσερις κατηγορίες μεγέθους οργανισμού κατά το προσεχές τρίμηνο, ιδιαίτερα στις Μεγάλες επιχειρήσεις, που καταγράφουν Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του +25%.
Μέτρια αύξηση του αριθμού απασχολουμένων αναμένεται για τις Μικρές και Μεσαίες επιχειρήσεις, με Προοπτικές ύψους +7% και +5% αντίστοιχα, ενώ οι εργοδότες στις Πολύ Μικρές αναμένεται να μειώσουν το προσωπικό τους, καταγράφοντας Προοπτικές της τάξης του -2%.

 

ΕΛΛΑΔΑ 

Ευρύτερη περιφέρεια EMEA

Μείγμα απομακρυσμένης εργασίας και εργασίας στον χώρο εργασίας

61% 

36% 

Εργασία με βάση τον χώρο εργασίας κατ' αποκλειστικότητα/τις περισσότερες φορές

30% 

53% 

Ευέλικτο ωράριο έναρξης και λήξης εργασίας

4% 

3% 

Ευέλικτο/συμπτυγμένο ωράριο

3% 

2% 

Αποκλειστική εργασία εξ αποστάσεως ή το περισσότερο χρονικό διάστημα

2% 

3% 

Δεν γνωρίζω

0% 

3% 

Διεθνείς Συγκρίσεις

Οι εργοδότες σε 31 από τις 43 χώρες και επικράτειες που συμμετείχαν στην έρευνα της ManpowerGroup για το δεύτερο τρίμηνο του 2021, αναμένεται να αυξήσουν τον αριθμό των ατόμων που απασχολούν.
Σε 10 χώρες και επικράτειες, οι εργοδότες αναμένουν μείωση του αριθμού απασχολουμένων, ενώ η κατάσταση αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητη σε δύο.
Για το Β’ Τρίμηνο του 2021, οι ισχυρότερες αγορές εργασίας αναμένεται να καταγραφούν σε Ταϊβάν, ΗΠΑ, Αυστραλία και Σιγκαπούρη, ενώ οι εργοδότες στον Παναμά, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Αφρική αναμένουν την πιο αδύναμη δραστηριότητα προσλήψεων.
Στην περιφέρεια ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική), αναμένεται αύξηση του αριθμού απασχολουμένων κατά το προσεχές τρίμηνο σε 18 από τις 26 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, ενώ οι εργοδότες σε έξι χώρες πρόκειται να περιορίσουν τη μισθοδοσία τους, με αμετάβλητη αγορά εργασίας να αναμένεται σε δύο. Τις ισχυρότερες αγορές εργασίας κατά το προσεχές τρίμηνο αναμένουν οι εργοδότες σε Κροατία, Ρουμανία και Τουρκία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης