Διεθνή

Ρωσία προς ΕΕ: Ζητήστε δημόσια συγνώμη για το εμβόλιο Sputnik V

Ρωσία προς ΕΕ: Ζητήστε δημόσια συγνώμη για το εμβόλιο Sputnik V
Συμφωνία Ιταλίας – Ρωσίας για την παραγωγή του ρωσικού εμβολίου
Σχετικά Άρθρα
Να ζητήσει δημόσια συγνώμη για τα όσα ειπώθηκαν κατά του ρωσικού εμβολίου Sputnik V καλεί την ΕΕ η Ρωσία μετά τις δηλώσεις αξιωματούχου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), η οποία χαρακτήρισε «ρώσικη ρουλέτα» την χρήση του εμβολίου από ορισμένα κράτη της ΕΕ.
«Ζητούμε την έκφραση δημόσιας συγγνώμης από την Christa Wirthumer-Hoche του EMA για τα αρνητικά της σχόλια απέναντι στα μέλη της ΕΕ που εγκρίνουν απευθείας το Sputnik V.
Τέτοια σχόλια είναι ανάρμοστα και πλήττουν την αξιοπιστία του EMA και την διαδικασία αξιολόγησης» αναφέρει σε ανάρτηση του στο twitter το κρατικό ερευνητικό κέντρο Gamalay και το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων, το οποίο καταγγέλλει «πιθανή πολιτική ανάμειξη».

Ρώσικη ρουλέτα

Σε δηλώσεις της στο αυστριακό τηλεοπτικό κανάλι ORF, η Christa Wirthumer-Hoche, αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) απέτρεψε τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγκρίνουν για επείγουσα χρήση το ρωσικό εμβόλιο κατά της Covid-19 Sputnik V, επικαλούμενη ανεπαρκή δεδομένα, προς το παρόν, επί των εμβολιασμένων ατόμων.
«Είναι κάπως σαν ρώσικη ρουλέτα.
Χρειαζόμαστε στοιχεία που να μπορούμε να αξιολογήσουμε.
Προς το παρόν, δεν έχουμε δεδομένα για τις παρενέργειες σε σχέση με τα εμβολιασμένα άτομα»
Βρισκόμαστε στο άγνωστο και για τον λόγο αυτόν αποτρέπω εντόνως από την χορήγηση επείγουσας εθνικής άδειας» είπε η Christa Wirthumer-Hoche, η οποία κάλεσε τις χώρες να περιμένουν το πράσινο φως της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής.

Αίτημα στην ΕΕ

Σημειώνεται πως οι αρμόδιες αρχές της Ρωσίας κατέθεσαν αίτημα την περασμένη εβδομάδα προκειμένου το ρωσικό εμβόλιο να αξιολογηθεί από τον EMA.
Μετά την ανακοίνωση αυτή, οι ρωσικές αρχές δήλωσαν έτοιμες να προμηθεύσουν 50 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου την Ευρωπαϊκή Ένωση από τον προσεχή Ιούνιο.
«Είναι πιθανόν να έχουμε το Sputnik V στην αγορά στο μέλλον, αλλά όταν θα έχουμε εξετάσει τα αναγκαία στοιχεία, βασιζόμενοι στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ελέγχων ποιότητας και αποτελεσματικότητας», επέμεινε η εκπρόσωπος του EMA.
Πολλά κράτη της ΕΕ, όπως η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Σλοβακία, έχουν στραφεί σε εμβόλια που ακόμα δεν έχουν εγκριθεί ενώ σε συζητήσεις είναι και η Αυστρία, αν και ο καγκελάριος Kurz τόνισε ότι θα περιμένει την έγκριση του εμβολίου από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή πριν από την χρησιμοποίησή του στην Αυστρία.

Συμφωνία για παραγωγή στην Ιταλία

Εν τω μεταξύ, έγινε γνωστό πως το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) υπέγραψε συμφωνία με την φαρμακευτική εταιρεία Adienne για την παραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik V στην Ιταλία.
Όπως αναφέρει το ιταλορωσικό εμπορικό επιμελητήριο, η κίνηση αυτή ανοίγει τον δρόμο για την δημιουργία της πρώτης μονάδας παραγωγής του Sputnik V στην Ευρώπη, ενώ η ιταλική παραγωγή προγραμματίζεται να αρχίσει τον Ιούνιο.
Το ιταλορωσικό εμπορικό επιμελητήριο επισημαίνει ότι ελπίζει πως 10 εκατομμύρια δόσεις του Sputnik V θα μπορούν να παραχθούν στην Ιταλία ως το τέλος του έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης