Διεθνή

Άγρια καταστολή με δεκάδες νεκρούς στη Μιανμάρ – Πλήρης αποτυχία του ΟΗΕ

Άγρια καταστολή με δεκάδες νεκρούς στη Μιανμάρ – Πλήρης αποτυχία του ΟΗΕ
Φονική αντιμετώπιση των διαδηλώσεων κατά της δικτατορίας ενώ ο ΟΗΕ δεν κατάφερε να καταλήξει σε ένα κεινό κείμενο αποδοκιμασίας
Σχετικά Άρθρα

Διαδηλωτές κατά της δικτατορίας κατέβηκαν και πάλι το Σάββατο (6/3/2021) στους δρόμους στη Μιανμάρ, την επομένη μιας νέας συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου παραμένουν οι διαφωνίες για την απόκριση στις «απεγνωσμένες εκκλήσεις» του πληθυσμού.
Την ίδια ώρα η φονική καταστολή συνεχίζεται: τουλάχιστον 55 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έναρξη της ειρηνικής εξέγερσης κατά του πραξικοπήματος της 1ης Φεβρουαρίου που ανέτρεψε την πολιτική κυβέρνηση της Aung San Suu Kyi.
Όμως η κινητοποίηση δεν χάνει τον παλμό της.
Στο Λοϊκάου (κέντρο) εκατοντάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων εκπαιδευτικοί με πράσινες και άσπρες στολές, κρατούσαν πανό που καλούσαν σε πολιτική ανυπακοή, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Εκκλήσεις για γενική απεργία και απειλές

Οι εκκλήσεις για απεργία είχαν σημαντική επίπτωση σε ορισμένους τομείς της ήδη πολύ εύθραυστης οικονομίας της χώρας, με τις τράπεζες να μην μπορούν να λειτουργήσουν, τα νοσοκομεία να είναι κλειστά και τα γραφεία στα υπουργεία, άδεια.
Τα κρατικά ΜΜΕ κάλεσαν τους δημόσιους υπαλλήλους να επανέλθουν στην εργασία τους, διαφορετικά «θα απολυθούν από τις 8 Μαρτίου».
Στην οικονομική πρωτεύουσα Ρανγκούν, η αστυνομία κατέστρεψε αυτοσχέδια οδοφράγματα που έστησαν οι διαδηλωτές και έκανε χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης για να διαλύσει μικρές συγκεντρώσεις.
Διακοπές στο διαδίκτυο, συλλήψεις, προσφυγή στη φονική βία: οι πραξικοπηματίες στρατηγοί είναι πιο αποφασισμένοι από ποτέ να σταματήσουν τον άνεμο της εξέγερσης που πνέει στη χώρα.

Άνεμος εξέγερσης και καταστολή

Στις 5/3 ένας άνδρας 26 ετών σκοτώθηκε από πυροβολισμό στον λαιμό στη διάρκεια μιας συγκέντρωσης στη Μανταλάι (κέντρο) και μία μη κυβερνητική οργάνωση κατέγραψε επιδρομές σε κτίρια κατοικιών και ένα νοσοκομείο στα σύνορα με την Ταϊλάνδη.
Δύο ημέρες νωρίτερα, τουλάχιστον 38 διαδηλωτές σκοτώθηκαν, με πλάνα να δείχνουν τις δυνάμεις ασφαλείας την ώρα που πυροβολούν εναντίον του πλήθους, και διαδηλωτές γεμάτους αίματα, από πυροβολισμούς στο κεφάλι.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συνεδρίασε δεν κατάφερε να συμφωνήσει σε μια κοινή δήλωση.

Κυριαρχία συμφερόντων

Οι διαπραγματεύσεις για ένα κείμενο αναμένεται να συνεχιστούν την προσεχή εβδομάδα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Αναγκαστικά μέτρα ανακοίνωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως παρατηρητές καλούν για βήματα παραπέρα με ένα διεθνές εμπάργκο όπλων, απόφαση που απαιτεί τη συμφωνία όλων των μελών του ΣΑ.
Όμως το Πεκίνο και η Μόσχα, παραδοσιακοί σύμμαχοι του στρατού και εξαγωγείς όπλων προς τη χώρα, αρνούνται να αναφερθούν σε «πραξικόπημα», με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων να κάνει λόγο στις αρχές Φεβρουαρίου για «υπουργικό ανασχηματισμό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης