Διεθνή

ΟΗΕ: Το καθεστώς στη Μιανμάρ κάνει χρήση φονικής βίας κατά ειρηνικών διαδηλωτών

ΟΗΕ: Το καθεστώς στη Μιανμάρ κάνει χρήση φονικής βίας κατά ειρηνικών διαδηλωτών
Μέχρι στιγμής υπάρχουν τουλάχιστον 18 νεκροί και πάνω από 30 τραυματίες αν και τα θύματα είναι πολύ περισσότερα
Σχετικά Άρθρα

«Για χρήση φονικής βίας κατά ειρηνικών διαδηλωτών» κάνει λόγο ο ΟΗΕ αναφερόμενος στους τoυλάχιστον 18 νεκρούς και τους δεκάδες τραυματίες στη Μιανμάρη, μετά την πιο αιματηρή ημέρα των τελευταίων εβδομάδων όπου χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν κατά του στρατιωτικού πραξικοπήματος.
"Κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε πολλές τοποθεσίες σε όλη τη χώρα η αστυνομία και οι στρατιωτικές δυνάμεις αντιμετώπισαν ειρηνικούς διαδηλωτές κάνοντας χρήση φονικής βίας και λιγότερο φονικής βίας--που σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες τις οποίες έλαβε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα--άφησε πίσω της τουλάχιστον 18 νεκρούς και πάνω από 30 τραυματίες", ανακοίνωσε η υπηρεσία.
Αστυνομικές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί από νωρίς σήμερα και άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών σε διαφορετικά σημεία της μεγαλύτερης πόλης της χώρας, Γιανγκόν, αφού προηγουμένως είχαν επιχειρήσει ανεπιτυχώς να διαλύσουν τα πλήθη με χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης και με πυροβολισμούς στον αέρα.

Στρατιώτες είχαν αναπτυχθεί ως ενισχύσεις.

Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν και απομακρύνθηκαν από άλλους διαδηλωτές αφήνοντας πίσω τους κηλίδες αίματος στα πεζοδρόμια, όπως φαίνεται από φωτογραφίες που εμφανίστηκαν στα μέσα ενημέρωσης.
Η αστυνομία άνοιξε πυρ και στην πόλη Νταγουέι στα νότια της χώρας σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας πολλούς, σύμφωνα με το Reuters.
Μεταξύ των νεκρών στην Γιανγκόν είναι και μια καθηγήτρια, η οποία σκοτώθηκε όταν η αστυνομία επιτέθηκε με χειροβομβίδεες κρότου λάμψης σε πλήθος καθηγητών που διαδήλωναν.
Η αστυνομία έκανε ρίψη χειροβομβίδων κρότου λάμψης και έξω από την Ιατρική Σχολή της Γιανγκόν με αποτέλεσμα να βγουν τρέχοντας έξω από το κτίριο γιατροί και φοιτητές φορώντας την λευκή ιατρική μπλούζα.
Η αστυνομία διέλυσε διαδηλώσεις και σε άλλες πόλεις, ανάμεσά τους η Λάσιο στα βορειοανατολικά, η Μιέικ στο νότο και η Χπα-Αν στα ανατολικά, σύμφωνα με κατοίκους και τα μέσα ενημέρωσης.

Χάος από την 1η Φεβρουαρίου

Η Μιανμάρ έχει βυθιστεί στο χάος από την 1η Φεβρουαρίου που ο στρατός κατέλαβε την εξουσία και συνέλαβε την εκλεγμένη ηγέτιδα της κυβέρνησης της χώρας Aung Saan Sui Kyi και πολλά από τα ηγετικά στελέχη του κόμματός της, ισχυριζόμενος ότι έγινε νοθεία στις εκλογές αυτές, στις οποίες κέρδισε με συντριπτική πλειοψηφία το κόμμα της.
Το πραξικόπημα, το οποίο σταμάτησε την πρόοδο της Μιανμάρ προς τη δημοκρατία έπειτα από σχεδόν 50 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τον στρατό, έχει οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές να βγουν στους δρόμους για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο πραξικόπημα και την καταδίκη δυτικών χωρών, κάποιες από τις οποίες έχουν ήδη επιβάλλει στο στρατιωτικό καθεστώς της χώρας περιορισμένες κυρώσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης