Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δύο βασικά σενάρια για την κυβέρνηση, εξετάζει ο Μητσοτάκης – Τι αποκαλύπτει στο ΒΝ κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος

Δύο βασικά σενάρια για την κυβέρνηση, εξετάζει ο Μητσοτάκης – Τι αποκαλύπτει στο ΒΝ κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος
Δύο σενάρια εξετάζει ο Μητσοτάκης, εκλογικό αιφνιδιασμό το 2021 ή εξάντληση της 4ετίας...
Σχετικά Άρθρα

Μετά την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων η κυβέρνηση Μητσοτάκη περιμένει έναν πολύ δύσκολο Μάρτιο και μέσα σε αυτό το διάστημα θα πρέπει, όπως έχει υποσχεθεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, να δώσει την δυνατότητα ανοίγματος της αγοράς.
Για ορισμένα στελέχη, ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι αδύνατο σύμφωνα με τις παρούσες συνθήκες και ο Απρίλιος θα είναι ένας εξίσου δύσκολος μήνας με περιοριστικά μέτρα, όπως ήταν και το 2020, ενώ παραμένει αβέβαιο εάν θα μπορούμε να κάνουμε ένα «κανονικό» Πάσχα, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι Πάσχα δεν θα κάνουμε στην επαρχία, τα περιοριστικά μέτρα θα τηρηθούν. 
Η πολιτική φθορά της κυβέρνησης θα χτυπήσει κόκκινο και θα πυροδοτήσει εξελίξεις.
Ήδη κάποιοι που συνομιλούν με τον Πρωθυπουργό ανασύρουν σενάρια που κατά καιρούς έχουν δει τη δημοσιότητα.

Το πρώτο σενάριο του εκλογικού αιφνιδιασμού

Σημαίνον στέλεχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΒΝ, εκτιμάει ότι ο Πρωθυπουργός έχει στο μυαλό του 2 βασικά σενάρια για την κυβέρνησή του.
Το πρώτο είναι να κάνει ένα restart της κυβέρνησης με εκλογές εξπρές, το καλοκαίρι ή λίγο αργότερα αρχές του φθινοπώρου του 2021.
Το σενάριο αυτό δεν είναι καινούριο.
Είχαμε γράψει και πιο παλιά στο ΒΝ ότι ο πρωθυπουργός θέλει να κλείσει όλα τα μεγάλα ζητήματα, κρίσιμα νομοθετήματα και σημαντικές εκκρεμότητες, πριν το καλοκαίρι.
Ο Πρωθυπουργός θέλει να έχει εγγράψει ένα μεγάλο νομοθετικό έργο, μεταρρυθμίσεις και δομικές αλλαγές, ώστε να συνθέσει ένα έκτακτο εκλογικό αφήγημα.
Ένα ερώτημα προς τον κόσμο «Θέλετε να συνεχίσουμε το έργο της αλλαγής της χώρας, τώρα που πλέον η πανδημία είναι πίσω μας».
Η πανδημία χάλασε τον κύριο προγραμματισμό του Μητσοτάκη
Άλλωστε, ένα είναι σίγουρο.
Ότι η πανδημία του κορωνοιού χάλασε τον προγραμματισμό που είχε κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το 2019, ερχόμενος στην κυβέρνηση.
Οι δημοσιονομικοί δείκτες έχουν αλλάξει επί τα χείρω αλλά αυτό δεν είναι δικό του αποτέλεσμα.
Η πανδημία του κορωνοιού έχει αλλάξει τα δεδομένα σε όλο το οικοδόμημα της παγκόσμιας οικονομίας.
Ήδη η αυστηρή Κομισιόν έχει αφήσει κατά μέρους την τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας για τις ευρωπαϊκές χώρες ενώ ειδικά για την περίπτωσή της Ελλάδας, όπως τόνισε και ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας, δεν θα υπάρξει η υποχρέωση των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ.
Σε ένα τέτοιο δημοσιονομικό περιβάλλον και με την κυβέρνηση να έχει ολοκληρώσει ένα πρώτο μεταρρυθμιστικό έργο, θεωρείται εύλογη κίνηση η επαναδιατύπωση της λαϊκής ετυμηγορίας.

Ευνοϊκοί για τη ΝΔ οι πολιτικοί συσχετισμοί

Οι πολιτικοί συσχετισμοί, από την άλλη, βοηθούν πολύ ένα τέτοιο σενάριο.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν έναν πολιτικά κυρίαρχο Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει δικό του το πολιτικό Κέντρο, να ελέγχει σημαντικό τμήμα της Κεντροαριστεράς παράταξης και να μην έχει σοβαρό αντίπαλο προς τα δεξιά του.
Ο βασικός του αντίπαλος, ο Αλέξης Τσίπρας να αντιμετωπίζει σοβαρό εσωκομματικό πρόβλημα, ο ΣΥΡΙΖΑ να μην διαθέτει βηματισμό, πρόγραμμα και στρατηγική αντιπολίτευσης και βαθιά διχασμένος ανάμεσα στην κινηματική αριστερά του 3% που τάσσεται υπέρ Κουφοντίνα και την πλευρά της σοσιαλοδημοκρατίας που θέλει να φέρει το κόμμα πιο κοντά στην Κεντροαριστερά.
Ποτέ ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα έχει ξανά την ευκαιρία να αντιμετωπίσει τόσο αδύναμη αντιπολίτευση, του λένε βασικοί σύμβουλοί του.
Το κυριότερο:
Μία νέα νίκη επί του Τσίπρα, θα φέρει τον τελευταίο σε τροχιά εξόδου από το κόμμα και θα αποσυνθέσει τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αν το αφήσει για αργότερα, αφενός η φθορά θα αγγίξει και τον ίδιο και αφετέρου τα πολιτικά δεδομένα θα είναι διαφορετικά, ίσως με νέα κόμματα στην Κεντροδεξιά ή άλλους αντισυστημικούς πολιτικούς σχεδιασμούς που θα προσελκύσουν τη πατριωτική πτέρυγα της παράταξης.

Το δεύτερο σενάριο εξάντλησης της τετραετίας

Ωστόσο, σύμφωνα με το ίδιο σημαίνον στέλεχος της κυβέρνησης υπάρχει και το δεύτερο σενάριο στο μυαλό του Πρωθυπουργού το οποίο είναι να εξαντλήσει άφοβα την τετραετία και να πάει σε εκλογές αφού επαναφέρει τη χώρα σε τροχιά επανάκαμψης.
Σε αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει την τέλεια πολιτική διαχείριση και να διαχειριστεί κρίσιμα μέτωπα.
Όπως για παράδειγμα, τα ελληνοτουρκικά, την επανεκκίνηση της οικονομίας εν μέσω πανδημίας, το μετέωρο στοίχημα του τουρισμού και φυσικά την φυσιολογική φθορά της κυβέρνησης. Άλλωστε, είδαμε κάποιοι δεν μπόρεσαν να αντέξουν στις σκληρές συνθήκες της διακυβέρνησης και ήδη παραιτήθηκαν.
Αδύναμη η αντιπολίτευση αλλά υπάρχει κόπωση στον κόσμο
Όσοι του λένε ότι πολιτικά δεν κινδυνεύει, βλέπουν από την μία την αντιπολίτευση να είναι εξαιρετικά αδύναμη και φθαρμένη και από την άλλη καταλαβαίνουν ότι το παιχνίδι της εξουσίας είναι ελεγχόμενο.
Αυτή, όμως, που δεν είναι ελέγξιμη είναι η απογοήτευση του κόσμο σε αυτή τη δεδομένη στιγμή.
Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μην καρπώνεται τη φθορά της κυβέρνησης αλλά ο κόσμος βράζει και θέλει να δει λύσεις το επόμενο διάστημα. Άρα σε αυτό το χρονικό διάστημα, οι θιασώτες της τετραετίας, πιστεύουν ότι δεν πρέπει να δοθεί το βήμα να εκφράσουν εν θερμώ την θέση τους.
Θα πρέπει να εκτονωθεί η απογοήτευση και η κόπωσή τους από την πανδημία και να αποφασίσουν αργότερα αντικειμενικά και με πολιτικά κριτήρια.
Στο σενάριο της εξάντλησης της τετραετίας ο Κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να δώσει διαπιστευτήρια αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας καθημερινά.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης