Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η κυβέρνηση σε Ταμείο Ανάκαμψης και τράπεζες παίρνει εύσημα αλλά η τακτική ακορντεόν στον Covid, κούρασε δεν αποδίδει

Η κυβέρνηση σε Ταμείο Ανάκαμψης και τράπεζες παίρνει εύσημα αλλά η τακτική ακορντεόν στον Covid, κούρασε δεν αποδίδει
Οι πολίτες πλέον μετά από ένα χρόνο αισθάνονται κουρασμένοι, δεν βλέπουν φως και ανησυχούν ότι θα φθάσουμε στο Πάσχα με μέτρα, θα ανοίξει τον Μάιο η οικονομία για να δεχθεί τουρίστες και θα ξανακλείσει από Σεπτέμβριο παρά τον εμβολιασμό.
Σχετικά Άρθρα

Τα σημάδια κόπωσης στην κοινωνία και στις μικρές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου αλλά και στην οικονομία ευρύτερα είναι εμφανέστατα....
Μπορεί δημοσκοπικά να μην μεταφράζεται σε φθορά της κυβέρνησης γιατί οι πολίτες μεταξύ μιας μέτριας διαχείρισης ΝΔ και κακής διαχείρισης ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει μακριά από την Αριστερά, αλλά οι πολίτες αρχίζουν να κουράζονται.
Έχει παρατηρηθεί το εξής φαινόμενο.
Σε ορισμένους τομείς όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και η προετοιμασία για να διαχείριση των 32 δισεκ. ευρώ σε συνδυασμό με την μεγάλη μεταρρύθμιση των τραπεζών η κυβέρνηση παίρνει εύσημα.
Εύλογα γιατί και στους δύο τομείς έχει παραχθεί έργο.
Το υπουργείο Οικονομικών παρά τις τεράστιες δυσκολίες έχει καταφέρει να διατηρήσει σε κάποιο βαθμό τις ισορροπίες και τα χρήματα που δόθηκαν παρ΄ ότι λιγότερα των πραγματικών αναγκών συντηρούν την οικονομία.
Την ίδια στιγμή, η πολύμηνη – πλέον έχουν παρέλθει 12 μήνες – επαναλαμβανόμενη στρατηγική κλεισίματος και ανοίγματος κοινωνίας και επιχειρήσεων, δεν απέδωσε.
Η στρατηγική ακορντεόν δεν απέδωσε, δεν εξηγείται διαφορετικά καθώς ενώ ο εμβολιασμός έχει ξεκινήσει και ενώ σχεδόν όλοι φορούν μάσκα… και τα κρούσματα αυξάνονται και η πεποίθηση στην κοινωνία είναι ότι αυτή η κατάσταση θα πάει έως το τέλος του 2021.

Η πολιτική ανάλυση

Είναι προφανές ότι ανεπισήμως και υπουργοί της κυβέρνησης τονίζουν ότι η τακτική του ακορντεόν δεν αποδίδει.
Ενώ αρχικά η Ελλάδα βρισκόταν στους τίτλους των διεθνών ειδήσεων για την διαχείριση του κορωνοιού, έχασε το πλεονέκτημα και η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες εμφανίζει μια στρατηγική που ξεκάθαρα δεν αποδίδει.
Η κυβέρνηση αποφασίσει και λαμβάνει μέτρα αλλά στην κοινωνία έχει περάσει η λανθασμένη αντίληψη ότι κουμάντο κάνουν οι λοιμωξιολόγοι.
Οι επιδημιολόγοι, ούτε από πολιτική, ούτε από επικοινωνία γνωρίζουν, η κυβέρνηση πρέπει να εμφανίζει με μια σαφή στρατηγική, γιατί εάν η κοινωνία πιστέψει ότι η κυβέρνηση «έχει χάσει την μπάλα» η πολιτική φθορά θα είναι σημαντική.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι έχουν γίνει λάθη και εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν τόσο αμήχανος, αδύναμος και απροετοίμαστος και δεν είχε το κακό προηγούμενο θα είχε κλείσει την διαφορά.
Με εάν… δεν ασκείται πολιτική και ο αντίπαλος της ΝΔ και του Μητσοτάκη δεν είναι η σύγκριση με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά η σύγκριση με την συνέπεια και την διαφορά που πρέπει να κάνει μια κυβέρνηση της ΝΔ.
Οι πολίτες πλέον μετά από ένα χρόνο αισθάνονται κουρασμένοι, δεν βλέπουν φως και ανησυχούν ότι θα φθάσουμε στο Πάσχα με μέτρα, θα ανοίξει τον Μάιο η οικονομία για να δεχθεί τουρίστες και θα ξανακλείσει από Σεπτέμβριο παρά τον εμβολιασμό.
Η προσέγγιση αυτή είναι φθοροποιός και ηττοπαθής.

Τι χρειάζεται

Πολλές φορές έχουμε ταχθεί κατά επιλογών που απλά διαιωνίζουν μια δυσάρεστη κατάσταση.
Ορισμένοι στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι εάν είχαμε ακολουθήσει μοντέλο Wuhan Κίνας με σκληρό lockdown ώστε να μην κυκλοφορεί κανείς για 15 ημέρες, τώρα η κατάσταση θα ήταν πολύ καλύτερη.
Το βασικό θέμα όμως είναι ότι τον Μάρτιο του 2020 υπήρξε τέτοιου τύπου lockdown και δεν απέδωσε ίσως γιατί δεν υπήρχε ως σύμμαχος ο εμβολιασμός.
Όμως πρέπει να δούμε γιατί απέδωσε στο Wuhan και όχι σε άλλες χώρες που υιοθέτησαν σκληρά lockdowns.
Οι πολίτες πάντως δεν φέρουν ευθύνη, την στρατηγική την ακολουθεί η κυβέρνηση και την επιτυχία ή αποτυχία των μέτρων πάλι η κυβέρνηση την καρπούται ή την επωμίζεται.
Η κοινωνία χρειάζεται ένα σαφή οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση.
Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η κοινωνία δεν μπορεί να συνεχίσει σε τέτοιο καθεστώς αβεβαιότητας.
Ακόμη και αυτοί που είναι διατεθειμένοι να υπομείνουν ακόμη, υποστηρίζουν ότι έχουν κουραστεί και η κόπωση μπορεί να μεταφραστεί σε αντίδραση ή αδιαφορία και χωρίς να προσμετράμε την πολιτική κόπωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης