Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Φόβοι για καταρρεύσεις κτηρίων από ισχυρούς μετασεισμούς στην Ελασσόνα – Εκτεταμένοι έλεγχοι συστάσεις στους πολίτες

Φόβοι για καταρρεύσεις κτηρίων από ισχυρούς μετασεισμούς στην Ελασσόνα – Εκτεταμένοι έλεγχοι συστάσεις στους πολίτες
Σε σκηνές στην ύπαιθρο ή σε ξενοδοχεία πέρασαν τη νύχτα οι σεισμόπληκτοι - Πάνω από 100 μετασεισμοί

(upd3) Σε σκηνές στην ύπαιθρο, σε ξενοδοχεία ή σε σπίτια συγγενών και γνωστών πέρασαν τη νύχτα οι σεισμόπληκτοι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Ελασσόνας και του Τυρνάβου, τη στιγμή που οι σεισμολόγοι προειδοποιούν πως θα υπάρξει πλούσια μετασεισμική δραστηριότητα μετά τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ που έπληξε χθες Τετάρτη 3/3 την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.
Οι σεισμολόγοι υποστηρίζουν πως ήδη έχουν καταγραφεί πολύ περισσότεροι από 100 μετασεισμοί και τονίζουν ότι η σεισμική δραστηριότητα θα κρατήσει μέρες, ενδεχομένως και μήνες, και για αυτό καλούν τους πολίτες να παραμείνουν εκτός των σπιτιών τους, τουλάχιστον έως ότου αυτά επιθεωρηθούν από τους αρμόδια κλιμάκια μηχανικών για την καταλληλότητα τους, μια και ελλοχεύει ο κίνδυνος νέων καταρρεύσεων κτηρίων από τους μετασεισμούς.
Ήδη πάντως από σήμερα Πέμπτη 4/3 κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών, της περιφέρειας Θεσσαλίας και των δήμων της περιοχής έχουν αρχίσουν επιθεωρήσεις τόσο σε δημόσια όσο και σε ιδιωτικά κτήρια, με το βάρος να δίνεται σε σχολεία, νοσοκομεία και κέντρα υγείας, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για εκατοντάδες κτήρια που φέρουν ζημιές.

Τσελέντης: Θα υπάρξει πλούσια μετασεισμική ακολουθία

Σαφείς προειδοποιήσεις προς τους πολίτες να μείνουν εκτός των σπιτιών τους για το επόμενο διάστημα και σε κάθε περίπτωση έως ότου αυτά επιθεωρηθούν για την καταλληλότητα τους από τους αρμόδιους μηχανικούς απευθύνει ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης, ο οποίος και με αφορμή τα 6 Ρίχτερ που ταρακούνησαν χθες 3/3 την Ελασσόνα, επισημαίνει ότι θα υπάρξει πλούσια μετασεισμική ακολουθία.
Σε δηλώσεις του στο Mega ο κ.Τσελέντης άφησε να εννοηθεί ότι δεν αναμένεται ισχυρότερος σεισμός.
«Το ρήγμα του Τυρνάβου δεν μπορεί να μας δώσει πάνω από 6,1 - 6,2 Ρίχτερ.
Θα έχουμε όμως πλούσια μετασεισμική ακολουθία επειδή ήταν μικρό το εστιακό βάθος.
Οι κάτοικοι δεν πρέπει να μπουν στα σπίτια τους αν δεν τα έχουν δει μηχανικοί.
Το επίκεντρο του σεισμού ήταν κοντά στο Δαμάσι.
Δεν έχει μετατοπιστεί σε άλλα ρήγματα.
Ο τελευταίος σεισμός ήταν το 1760», είπε ο κ. Τσελέντης.
Όπως είπε, «επειδή ήταν μικρό το εστιακό βάθος γνωρίζουμε ότι οι μετασεισμοί θα κρατήσουν αρκετό καιρό» .

Πάνω από 100 μετασεισμοί

«Μπορεί και μήνες.
Την ξέρω την περιοχή αυτή και τα περισσότερα σπίτια είναι πλινθόκτιστα.
Μέχρι στιγμής έχουν γίνει πάνω από 100 μετασεισμοί.
Θα πρότεινα να μην μπουν μέσα για αρκετό καιρό στα σπίτια οι κάτοικοι» επεσήμανε ο κ.Τσελέντης.
«Κάθε σεισμός της τάξης του 6 και πάνω μπορεί να επηρεάσει και διπλανά ρήγματα.
Δεν έχουμε δει προς το παρόν μετατόπιση.
Θα μπορούσε να επηρεάσει το ρήγμα της Λάρισας, αλλά δεν έχει μαζέψει το απαραίτητο φορτίο.
Το παρακολουθούμε όμως.
Ενάμιση μήνα πριν το σεισμό καταγράφαμε πολλούς μικροσεισμούς στο συγκεκριμένο ρήγμα» επεσήμανε ο κ. Τσελέντης.

Ζημιές σε 100 σπίτια

Αρκετοί κάτοικοι από τα πληγέντα χωριά της περιοχής της Ελασσόνας, όπως από το Δαμάσι και το Μεσοχώρι, αλλά και από τον Τύρναβο πέρασαν τη νύχτα σε σκηνές (στήθηκαν περισσότερες από 240) ενώ άλλοι μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία στα Τρίκαλα ή φιλοξενήθηκαν σε σπίτια συγγενών και γνωστών.
Υπενθυμίζεται πως από τα 6 Ρίχτερ καταγράφηκαν εκτεταμένες ζημιές σε διάφορα χωριά της Ελασσόνας ενώ απεγκλωβίστηκαν από τα συντρίμμια 6 άνθρωποι.
Εκτιμάται ότι περίπου 100 σπίτια στα χωριά Μεσοχώρι και Δαμάσι έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές ενώ έχουν υπάρξει και καταρρεύσεις παλιών κτηρίων.
Παράλληλα αναφέρεται πως ζημιές έχουν υποστεί δύο σχολεία στον Τύρναβο ενώ πρέπει να φτιαχτεί νέο σχολείο στο Δαμάσι.

Καταστροφές και στο Ζάρκο Τρικάλων

Εκτεταμένες καταστροφές έχουν αναφερθεί και στο χωριό Ζάρκο Τρικάλων, όπου έχουν καταγραφεί ζημιές σε 50 σπίτια, κυρίως παλιάς κατασκευής αλλά και στην εκκλησία του χωριού.
Ζημιές έχουν αναφερθεί επίσης στους οικισμούς Πηνειάδα και Γριζάνο, που βρίσκονται πολύ κοντά στο επίκεντρο, όπως και στην Οιχαλία, το Πετρωτό και την Παναγίτσα.
Προβλήματα στις υποδομές του οδικού δικτύου της περιφερειακής ενότητας Τρικάλων δεν έχουν αναφερθεί, πλην κάποιων μικρής έκτασης κατολισθήσεων και πτώσης βράχων σε αγροτικούς ορεινούς δρόμους.
Ήδη από νωρίς σήμερα το πρωί κλιμάκια μηχανικών της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ελέγχουν δημόσια κτήρια στα Τρίκαλα και στην ευρύτερη περιοχή της περιφέρειας, ενώ έλεγχοι γίνονται και σε ιδιωτικές κατασκευές και στην πόλη των Τρικάλων μετά από αιτήσεις κατοίκων που διαπιστώνουν προβλήματα στα κτίριά τους.

Εκτεταμένοι έλεγχοι σε κτήρια

Εκτεταμένους ελέγχους σε δημόσια κτήρια στις πληγείσες περιοχές της Ελασσόνας, του Τυρνάβου και της Λάρισας αρχίζουν από σήμερα Πέμπτη 4/3 τα αρμόδια κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών προκειμένου να διαπιστώσουν το μέγεθος των ζημιών από τον χθεσινό ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ.
Όπως αναφέρεται, κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών, σε συνεργασία με τους δήμους και την Περιφέρεια Θεσσαλίας προχωρούν στους ελέγχους, ώστε να καταγραφεί το μέγεθος των ζημιών ή των βλαβών που υπέστησαν τα κτίρια και να διαπιστωθεί αν είναι ασφαλή.
Οι έλεγχοι αφορούν τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας κ.α., ενώ έχει αρχίσει σταδιακά και ο έλεγχος των ιδιωτικών κτιρίων.
Οπτικό έλεγχο στο Γηροκομείο της Λάρισας και στο κεντρικό κτίριο των κοιτώνων του σπουδαστών της Αβερωφείου πραγματοποίησαν μηχανικοί του δήμου Λαρισαίων.
Σύμφωνα με ενημέρωση, στο Γηροκομείο δεν διαπιστώθηκαν βλάβες στα στοιχεία του φέροντος οργανισμού του κτιρίου, όμως διαπιστώθηκαν ζημιές σε σημεία της εξωτερικής τοιχοποιίας.
Παράλληλα, δόθηκαν οδηγίες στη διεύθυνση του Γηροκομείου για την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας και τη διαμονή των τροφίμων στο κτίριο.
Στην Αβερώφειο Γεωργική Σχολή δεν διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα, παρά μόνο πτώση σοβάδων.
Κατόπιν οδηγιών προς τη Διεύθυνση της σχολής, οι σπουδαστές θα συνεχίσουν τη διαμονή τους στο ισόγειο του κτιρίου.

Στα 6,3 Ρίχτερ ο σεισμός

Την ίδια στιγμή, εκτιμήσεις αναφέρουν πως ο σεισμός που σημειώθηκε χθες Τετάρτη 3/3 λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι στην Ελασσόνα, και έγινε αισθητός από την Αττική έως της Βόρεια Ελλάδα, δεν ήταν 6 Ρίχτερ αλλά 6,3 Ρίχτερ.
Αυτό υποστήριξε ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Κώστας Παπαζάχος.
Οι σεισμολόγοι προειδοποιούν για πλούσια και έντονη μετασεισμική ακολουθία, καλώντας τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες ώρες.

mesoxori698.jpg

Γ.Γ.Πολιτικής Προστασίας: Ενεργοποιήθηκε το σχέδιο Εγκέλαδος για τη Θεσσαλία

Το σχέδιο «Εγκέλαδος» ενεργοποίησε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μετά το σεισμό των 6 Ρίχτερ που καταγράφηκε χθες Τετάρτη 3/3 νότια της Ελασσόνας.
Όπως αναφέρει η Γ.Γ.Πολιτικής Προστασίας, όλες οι εμπλεκόμενες δυνάμεις παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή για άμεση παροχή βοήθειας εφόσον χρειαστεί, ενεργοποιήθηκαν οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας (Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, ΕΚΑΒ, ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού), ενώ η 1η, 2η, 7η και 8η Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και δυνάμεις τους κινούνται προς την περιοχή.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στο θάλαμο επιχειρήσεων του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) και σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους συναρμόδιους φορείς, προκειμένου να παρασχεθεί οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί με πρώτη προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή.
Επιπλέον, ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος πραγματοποιεί εναέρια επιτήρηση της ευρύτερης περιοχής για εντοπισμό ενδεχόμενων ζημιών και άμεση παρέμβαση, ενώ ειδική ομάδα drones της ΕΜΑΚ προσεγγίζει την περιοχή για τη χαρτογράφηση τυχόν κατολισθήσεων και καταρρεύσεων κτιρίων.

larisa9685.jpg
Επιφανειακός σεισμός

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, ο σεισμός είχε επίκεντρο 16 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Ελασσόνας, κοντά στη Λάρισα και το εστιακό του βάθος ήταν 7,8 χιλιόμετρα.
Σημειώνεται πως το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο έκανε λόγο για σεισμική δόνηση έντασης 6,3 Ρίχτερ.

Παπαζάχος: Ισχυρότερος από ό,τι νομίζαμε αρχικά ο σημερινός σεισμός

Ισχυρότερος από τις αρχικές εκτιμήσεις είναι ο σεισμός στην Ελασσόνα, σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Κώστα Παπαζάχο.
Όπως εξήγησε μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «ο σεισμός, με τα τελικά μεγέθη σεισμικής ροπής τα οποία έχουν υπολογιστεί, είναι της τάξης των 6,3 Ρίχτερ».
«Συνεπώς μιλάμε για έναν ισχυρό σεισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαζάχος επισημαίνοντας ότι «προέρχεται από ένα πολύ γνωστό ρήγμα, πολύ καλά μετρημένο από σειρά συναδέλφων, το ρήγμα του Τυρνάβου, το οποίο έχει ένα δυναμικό αντίστοιχο της τάξης του 6,3».
Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να εκδηλωθεί κάποιος ακόμη μεγαλύτερος σεισμός, ο κ. Παπαζάχος απάντησε: «Κάτι τέτοιο από το συγκεκριμένο ρήγμα είναι πάρα πολύ δύσκολο γιατί έχει εξαντληθεί το σεισμικό του δυναμικό.
Υπάρχουν γειτονικά ρήγματα και πιο ανατολικά, αλλά αυτή τη στιγμή ας επικεντρωθούμε στη μετασεισμική ακολουθία και όχι στο απίθανο σενάριο της ενεργοποίησης κάποιου γειτονικού ρήγματος».
Σε ό,τι αφορά τη μετασεισμική ακολουθία, ο κ. Παπαζάχος εκτίμησε ότι θα εξελίσσεται και τις επόμενες εβδομάδες.
«Το θέμα δεν είναι τόσο τα δικά μας συμπεράσματα όσο η κατάσταση κυρίως με τις βλάβες που έχουν γίνει εκεί.
Ο σεισμός είναι σε ένα γνωστό ρήγμα, έχει γνωστό μέγεθος, γνωστή μετασεισμική ακολουθία, τυπικές επιπτώσεις.
Θα έχουμε καμιά σαρανταριά μετασεισμούς με μέγεθος πάνω από 4 Ρίχτερ.
Τις επόμενες 15 μέρες θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, να τονίσω όμως ότι η ακολουθία δυστυχώς θα κρατήσει μέχρι και 3 - 4 μήνες αρκετά καλά», πρόσθεσε.

Χουλιάρας: Θα έχουμε ισχυρούς μετασεισμούς 5 Ρίχτερ στη Λάρισα – Θα δούμε ζημιές

Την εκτίμηση πως θα υπάρξουν ισχυροί μετασεισμοί έντασης 5 Ρίχτερ στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας διατύπωσε ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, σεισμολόγος, Γεράσιμος Χουλιάρας αναφερόμενος στη σεισμική δόνηση των 6 Ρίχτερ που καταγράφηκε κοντά στην Ελασσόνα.
Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του Alpha, ο κ. Χουλιάρας είπε ότι το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χλμ.
«Είναι επιφανειακό το εστιακό βάθος.
Θα δούμε ζημιές τις επόμενες ώρες.
Είμαστε σε διαδικασία που μετράμε αυτή τη στιγμή» είπε ο κ.Χουλιάρας, ο οποίος υποστήριξε ότι «είχε προηγηθεί σεισμική ακολουθία με μικρότερα μεγέθη στην ίδια περιοχή».
«Η εκτίμηση από έναν επιφανειακό σεισμό με επίκεντρο κοντά στην επιφάνεια είναι πως θα έχουμε ιδιαίτερα αισθητές μετασεισμικές δονήσεις, που συνήθως ακολουθούν τα 6 Ρίχτερ.
Πιστεύω πως θα έχουμε ομαλή εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας.
Θα έχουμε ισχυρούς μετασεισμούς, με δεδομένα τα 5 Ρίχτερ.
Αυτή τη στιγμή, πρέπει να προσέχουν οι κάτοικοι τα σπίτια τους και το κράτος πρέπει να είναι εκεί για αρχίσει να βλέπει τις ζημιές.
Είναι Κεντρική Ελλάδα, πρέπει να δούμε τι έχει κάνει στο παρελθόν, για να δούμε τι θα κάνει στο μέλλον» επεσήμανε ο κ.Χουλιάρας.Λέκκας: Αισιόδοξο μήνυμα από τους μετασεισμούς

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Γεωλογίας του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμης Λέκκας, για τις επόμενες ώρες μαθητές και εργαζόμενοι δεν πρέπει να εισέλθουν στα κτίρια. 
Ο κ. Λέκκας χαρακτήρισε αισιόδοξο μήνυμα είναι ότι ήδη έχουμε δύο μετασεισμούς της τάξης των 5 Ρίχτερ γεγονός που θα μπορούσε να εκτονώσει τη σεισμική ακολουθία.
Μιλώντας νωρίτερα στον ΣΚΑΙ, τόνισε ότι πρόκειται για έναν ισχυρό σεισμό ο οποίος έγινε αισθητός στη μισή Ελλάδα, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι δεν έχουμε ακόμα σαφή εικόνα σχετικά με το φαινόμενο και τις ενδεχόμενες ζημιές στην ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον τόνισε ότι δεν είχαμε κάποια εικόνα για προσεισμιακή δραστηριότητα.

seismos_2.JPG
Λίγα λεπτά αργότερα υπήρξε μετασεισμός 4,6 Ρίχτερ στο ίδιο σημείο.
seismos_3.JPGΦωτογραφίες από το larissanet.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης