Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ο Erdogan παρά τον πολύ υψηλό κίνδυνο… δεν ανησυχεί για S-400, Halkbank – Η Τουρκία ανοίγει γέφυρες προς όλους

Ο Erdogan παρά τον πολύ υψηλό κίνδυνο… δεν ανησυχεί για S-400, Halkbank – Η Τουρκία ανοίγει γέφυρες προς όλους
Σχετικά Άρθρα

Παρά τους σοβαρότατους κινδύνους που διατρέχει η κυβέρνηση Edogan στην Τουρκία με δύο υποθέσεις, τους S-400 και την κρατική τράπεζα Halkbank που συνδέεται με παράνομες συναλλαγές 13 δισεκ. δολαρίων στο Ιράν… φαίνεται ότι οι Τούρκοι… είναι σχετικά χαλαροί.

Ποια είναι τα ανοικτά μέτωπα;

1)Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Τουρκία ότι παραβίασε τους κανόνες του ΝΑΤΟ και χρησιμοποιεί το αντιπυραυλικό σύστημα S-400 από την Ρωσία.
Να σημειωθεί ότι σήμερα το πιο εξελιγμένο αντιαεροπορικό και αντιπυραυλικό σύστημα είναι το S-500 της Ρωσίας που ξεπερνάει το σύστημα Patriot των ΗΠΑ.

2)Υπάρχει δικαστική εκκρεμότητα πάλι στις ΗΠΑ εναντίον της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank για παραβίαση του embargo κατά του Ιράν με παράνομες συναλλαγές 13 δισεκ. δολαρίων.

3)Η ένταση μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας συνεχίζεται, οι διερευνητικές συνομιλίες, απέτυχαν, οι Τούρκοι έστειλαν το υδρογραφικό - ωκεανογραφικό – ερευνητικό σκάφος Cesme στο Αιγαίο και πλέον… όπως υποστηρίζουν Ελλάδα και Τουρκία… δεν υπάρχει λόγος για συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

4)Η Τουρκία συνεχίζει να έχει βλέψεις στα ενεργειακά κοιτάσματα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ωστόσο η επιθετικότητα των τούρκων έχει μετριαστεί καθώς έχουν αποσυρθεί όλα τα ερευνητικά σκάφη και ειδικά το Oruc Reis από το νοτιοανατολικό Αιγαίο.

5)Οι τούρκοι ανησυχούν για την αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη, καθώς θεωρούν ότι στόχος δεν είναι μόνο η Τουρκία αλλά και η Ρωσία.
Συν τοις άλλοις, το πλοίο Rosaline A το επίμαχο εμπορικό πλοίο της Τουρκίας που κατηγορήθηκε ότι μετέφερε οπλικά συστήματα στην Λιβύη παρά το embargo όπλων… τροφοδοτείται από λιμάνια του Βοσπόρου και της Κωνσταντινούπολης.

6)Ο κίνδυνος επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία στις 25 και 26 Μαρτίου 2021 στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αμελητέος έως μηδενικός.

7)H πορεία της τουρκικής λίρας συνεχίζει να αποτελεί πρόβλημα, ελεγχόμενο για την ώρα.
Μετά το ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών 1 δολάριο προς 8,52 λίρες Τουρκίας αρχές Νοεμβρίου 2020… η λίρα ανέκαμψε στις 6,96 ανά δολάριο αλλά διολίσθησε εσχάτως στις 7,34 ανά δολάριο.

Η τουρκική προπαγάνδα

Η τουρκική προπαγάνδα βέβαια συνεχίζεται αλλά προφανώς αποσκοπεί σε ένα στόχο, να περάσει το μήνυμα ότι η Ελλάδα προκαλεί και όχι η Τουρκία.
Με αφορμή τα πολεμικά αεροσκάφη που ανήκουν στην ελληνική πολεμική αεροπορία και παρενόχλησαν το Τουρκικό Cesme, το οποίο διεξήγαγε επιστημονική και τεχνική υδρογραφική έρευνα στα διεθνή ύδατα του βόρειου Αιγαίου… οι τούρκοι εμφανίζονται ως αμυνόμενοι απέναντι σε μια προκλητική Ελλάδα.
Μάλιστα ο Τουρκικός τύπος αναφέρει μετά από όλα αυτά ποιος μπορεί να εμπιστευτεί την Ελλάδα;
Κατά την Τουρκία η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει ασκήσεις Strike-21 με 20 πλοία και αεροπορική κάλυψη στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών υδάτων βορειοδυτικά του Αιγαίου.
Επιπλέον, από τις 10 έως τις 17 Φεβρουαρίου, η Ελλάδα πραγματοποίησε υποβρύχιες ασκήσεις στα χωρικά ύδατα των ελληνικών νησιών που έχουν αποστρατικοποιηθεί.
Η Ελλάδα ανακοίνωσε επίσης ότι οι στρατιωτικές δραστηριότητες θα συνεχιστούν σε άλλες αποστρατικοποιημένες περιοχές τον Μάρτιο και τον Απρίλιο στην Λήμνο, Σαμοθράκη, Άγιο Ευστράτιο Λέσβος, Καστελόριζο, Ψαρά και Χίος.

Τι αναφέρει το πανεπιστήμιο Bahcesehir

Το Κέντρο Ναυτιλιακών και Παγκόσμιων Στρατηγικών του Πανεπιστημίου Bahcesehir ανέφεραν ότι οι παραβιάσεις του άρθρου 1 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον του ΝΑΤΟ του 1949 αναφέρει ότι τα μέρη ... απέχουν από τη χρήση ή την απειλή βίας στις διεθνείς τους σχέσεις.
Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη του ΟΗΕ, αυτή η παρενόχληση, η οποία δημιουργεί δικαίωμα αυτοάμυνας, πρέπει να αναφέρεται αμέσως στα Ηνωμένα Έθνη και στο ΝΑΤΟ.

Η παρουσία των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη ενοχλεί την Τουρκία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν το στρατό τους στην Αλεξανδρούπολη μια ελληνική πόλη 20 χιλιόμετρα (12,4 μίλια) από τα τουρκικά σύνορα.
Σύμφωνα με αναφορές, οι ΗΠΑ, οι οποίες είχαν ναυτική βάση στην περιοχή στο πλαίσιο συμφωνίας που υπεγράφη το 2020 μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδος, ετοιμάζονται τώρα να αναπτύξουν στρατεύματα τους στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων στρατιωτικών ελικοπτέρων και τεθωρακισμένων οχημάτων.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη τέσσερις στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα.
Επιπλέον, οι ΗΠΑ είναι γνωστό ότι διαθέτουν μεγάλο στρατιωτικό απόθεμα στην Κρήτη.
Εν τω μεταξύ το θωρηκτό USS Hershel Woody Williams, ένα από τα μεγαλύτερα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, έχει αγκυροβολήσει μόνιμα στη στρατιωτική βάση στον κόλπο της Σούδας στο νησί της Κρήτης.

Η Τουρκία αναζητάει λύση για τους S-400

Η Τουρκία και οι ΗΠΑ έχουν την δυνατότητα να αντιμετωπίσουν την κρίση με τους S-400 μέσω διαπραγματεύσεων.
Η Τουρκία λέει, ως μέρος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, πρέπει να συνεργαστούμε για να ελαχιστοποιήσουμε τους πιθανούς κινδύνους για την ασφάλεια.
Οι Τούρκοι θέλουν να κλείσουν το ζήτημα των S-400.
Όσον αφορά τη λεγόμενη «Φόρμουλα της Κρήτης» δεν υπάρχει τέτοια φόρμουλα στην ατζέντα της Τουρκίας.
Οι δεσμοί μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ Τουρκίας και ΗΠΑ είναι τεταμένη από το 2019 λόγω της απόκτησης του προηγμένου ρωσικού συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400.
Οι ΗΠΑ απάντησαν αμέσως και έθεσαν εκτός της Τουρκία από το πρόγραμμα jet F-35 Lightning II.
Οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι το σύστημα δεν είναι συμβατό με τα συστήματα του ΝΑΤΟ και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τη Ρωσία για να αποκτήσει κρυφά διαβαθμισμένες πληροφορίες στα αεροσκάφη Lockheed Martin F-35.
Η Τουρκία, ωστόσο, επιμένει ότι το S-400 δεν θα ενσωματωθεί στα συστήματα του ΝΑΤΟ και δεν θα αποτελέσει απειλή για τη συμμαχία.
Το ρωσικό σύστημα S-300, για παράδειγμα, έχει πωληθεί σε 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, όπως η Βουλγαρία, η Ελλάδα και η Σλοβακία.
Το σύστημα S-300, που ολοκληρώθηκε το 1978, έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει από αεροπορικές επιθέσεις μικρής και μεσαίας εμβέλειας και θεωρείται ένα από τα πιο ισχυρά συστήματα αεροπορικής άμυνας στον κόσμο.
Το 1998, αναπτύχθηκαν στην Κρήτη, των οποίων η στρατηγική σημασία αυξάνεται σταθερά.
Η Ελλάδα υπέγραψε επίσης νέες συμφωνίες με τη Ρωσία το 1999 και το 2004 για την αγορά συστημάτων αεροπορικής άμυνας TOR-M1 και OSA-AKM (SA-8B) μεσαίου και χαμηλού βεληνεκούς.

Τι συμβαίνει με την HalkBank;

Σάλος έχει προκληθεί στην Τουρκία από τη νέα δίκη που αρχίζει στη Νέα Υόρκη για την εμπλοκή της Halkbank στην προσπάθεια του προέδρου Recep Tayyip Erdogan να παρακαμφθούν οι κυρώσεις κατά του Ιράν.
Το ζήτημα της τράπεζας Halkbank της Τουρκίας ήρθε στο προσκήνιο μετά την έναρξη της διαδικασίας διαλεύκανσης των κατηγοριών ότι η τράπεζα βοήθησε το Ιράν να παρακάμψει τις κυρώσεις, με τη βοήθεια τόσο του προέδρου Erdogan, όσο και την εμπλοκή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump.
Και αυτή η υπόθεση πιθανόν να αναδείξει τις πράξεις διαφθοράς στην κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου, ο οποίος από την εποχή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Barack Obama προσπάθησε με όλα τα διπλωματικά και νομικά μέσα να ασκήσει πίεση στις αμερικανικές κυβερνήσεις.

Το τέλος της Halkbank

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel εξέτασε τα σενάρια που περιμένουν τον Τούρκο πρόεδρο εάν τεκμηριωθούν οι κατηγορίες εναντίον της τράπεζας.
Όπως επισημαίνει ότι «εάν καταδικαστεί, η Halkbank απειλείται στη χειρότερη περίπτωση με πρόστιμο ύψους έως 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή με αποκλεισμό από το διεθνές διατραπεζικό σύστημα Swift.
Μία από τις μεγαλύτερες τουρκικές τράπεζες δεν θα μπορούσε πλέον να συμμετέχει στις διεθνείς συναλλαγές.
Αυτό θα ήταν το τέλος της».
Το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο του Μανχάταν θα εξετάσει εάν οι Τούρκοι πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένου και του Erdogan, εμπλέκονται στην παράκαμψη της επιβολής κυρώσεων.

Ένα αμερικανικό δικαστήριο μετρίασε την πίεση στην Halkbank

Δικαστήριο στις ΗΠΑ απέρριψε μια υπόθεση εναντίον της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank, αναφέροντας ότι η υπόθεση θα πρέπει να εξεταστεί από τουρκικό δικαστήριο.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η απόφαση αυτή είναι προπομπός της μεγάλης δικαστικής απόφασης που βρίσκεται σε εξέλιξη σε αμερικανικό δικαστήριο και αφορά σκάνδαλο 13 δισεκ. δολαρίων που σχετίζεται με το Ιράν.
Η Halkbank είχε βρεθεί στο επίκεντρο μιας μεγάλης διαφοράς μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ.
Οι αμερικανοί εισαγγελείς κατηγόρησαν την τράπεζα ότι βοήθησε το Ιράν να αποφύγει τις αμερικανικές κυρώσεις εξάγοντας χρυσό αξίας 13 δισεκ. δολαρίων και εισάγοντας πετρέλαιο και φυσικό αέριο. 

Τι έχει συμβεί με την Halkbank;

Η υπόθεση της Halkbank βρίσκεται σε διαδικασία εκδίκασης από δικαστήριο της Νέας Υόρκης και αφορά άμεσα την Τουρκία, την κυβέρνηση της Τουρκίας και βεβαίως το Ιράν.
Μάλιστα τον Μάρτιο 2021 η υπόθεση θα επανέλθει στο προσκήνιο.
Στο σκάνδαλο διαφθοράς του 2013 στην Τουρκία συμμετείχαν αρκετά μέλη της τουρκικής κυβέρνησης.
Και οι 52 άνθρωποι που ενεπλάκησαν συνδέθηκαν με διάφορους τρόπους με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).
Οι εισαγγελείς κατηγόρησαν 14 άτομα - συμπεριλαμβανομένου του Suleyman Aslan, του διευθυντή της κρατικής εταιρείας Halkbank, του ιρανού επιχειρηματία Reza Zarrab και πολλών μελών της οικογένειας υπουργών της τουρκικής κυβέρνησης - για δωροδοκία, διαφθορά, απάτη, ξέπλυμα χρήματος και λαθρεμπόριο χρυσού.
Halkbank.


Τι αφορούσε το σκάνδαλο;

Το σκάνδαλο αφορούσε φυσικό αέριο και χρυσό με το Ιράν, στο οποίο συμμετείχε ο Aslan, ο οποίος είχε 4,5 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά στο σπίτι του, και ο Zarrab, ο οποίος συμμετείχε σε συναλλαγές χρυσού περίπου 9,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2012.
Και οι δύο άντρες συνελήφθησαν.
Το σχέδιο ξεκίνησε όταν Τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι βρήκαν ένα κενό στις κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν που τους επέτρεψαν να έχουν πρόσβαση στο ιρανικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Οι Τούρκοι εξήγαγαν περίπου 13 δισεκατομμύρια δολάρια χρυσού στο Ιράν απευθείας, ή μέσω των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, μεταξύ Μαρτίου 2012 και Ιουλίου 2013.
Σε αντάλλαγμα, οι Τούρκοι έλαβαν ιρανικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο.
Οι συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν μέσω της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank.
Τον Ιανουάριο του 2013, η κυβέρνηση Obama αποφάσισε να κλείσει αυτό το κενό, αλλά αντί να μπλοκάρει αμέσως τη Halkbank, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέτρεψε να συνεχιστούν οι εμπορικές δραστηριότητες με το χρυσό μέχρι τον Ιούλιο του 2013, επειδή η Τουρκία ήταν ένας σημαντικός σύμμαχος σχετικά με την αμερικανική παρέμβαση στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας και οι ΗΠΑ εργάζονταν πάνω σε μια πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.
Η αστυνομία κατάσχεσε περίπου 17,5 εκατομμύρια δολάρια που χρησιμοποιήθηκαν για δωροδοκία κατά τη διάρκεια της έρευνας.
Περίπου 4,5 εκατομμύρια δολάρια βρέθηκαν στην κατοικία του Süleyman Aslan.
Συνολικά, 91 άτομα συνελήφθησαν κατά την έρευνα.

11 Οκτωβρίου 2018….

Η Τουρκία συμφωνεί να απελευθερώσει τον Πάστορα Brunson σε αντάλλαγμα να χαλαρώσουν οι αμερικανικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας αλλά και να περιθωριοποιηθεί η έρευνα για την Halkbank.
Όπως αναφέρει ο John Bolton (πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ επί διοίκησης Trump) στο βιβλίο του, ο Bolton, ο Mnuchin υπουργός οικονομικών και ο Pompeo υπουργός εξωτερικών συνεργάστηκαν για να προσπαθήσουν να κλείσουν την υπόθεση Brunson, αλλά οι εισαγγελείς της Νέας Υόρκης ήταν άτεγκοι.
«Σε τριμερείς συνομιλίες, ο Mnuchin, ο Pompeo και εγώ (δηλαδή ο Bolton) συμφώνησαν ότι τίποτα δεν θα γίνει χωρίς την πλήρη συμφωνία των εισαγγελέων, του Υπουργείου Δικαιοσύνης στη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, όπου εκκρεμούσε η υπόθεση, που αφορούσε παραβιάσεις κυρώσεων άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ιράν.
Οι εισαγγελείς των ΗΠΑ ωστόσο συνεχίζουν την έρευνα.

1 Δεκεμβρίου 2018

Ο Erdogan Τουρκία και ο Trump ΗΠΑ συναντιούνται στη σύνοδο κορυφής G20 του Μπουένος Άιρες της Αργεντινής και το θέμα που μονοπώλησε το ενδιαφέρον ήταν η HalkBank σύμφωνα με τον Bolton.
Ο Πρόεδρος Trump λέει στον Erdogan ότι «θα φροντίσει τα πράγματα, εξηγώντας ότι οι εισαγγελείς της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης ήταν άνθρωποι του Obama, ένα πρόβλημα που θα επιλυόταν όταν θα τους αντικαθιστούσε».
Κατά τον Bolton ο Erdogan έδωσε στον Πρόεδρο Trump ένα σημείωμα που συντάχθηκε από τη δικηγορική εταιρεία που εκπροσωπεί την Halkbank, η οποία είναι σήμερα η King & Spalding.
Μετά από αυτό ο Trump υποστήριξε ότι η «Halkbank ήταν εντελώς αθώα δεν παραβίασε τις κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν».
Ο Trump κατά τον Bolton δεν ήθελε να συμβεί κάτι κακό στον Erdogan ή στην Τουρκία και ότι θα εργαζόταν πολύ σκληρά για το θέμα.

Τι είχαν αναφέρει οι New York Times;

Οι προσπάθειες των Trump και Barr (Γενικός Εισαγγελέας ΗΠΑ) για παρεμπόδιση της έρευνας για την τουρκική τράπεζα, Halkbank, αποδεικνύει την εμπλοκή του Trump σε διάφορες υποθέσεις στο εξωτερικό.
Η έρευνα κατά της Halkbank περιλαμβάνει πιθανό σχέδιο εκ μέρους της κρατικής τουρκικής τράπεζας η οποία παραβίασε τις κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν.
Τον Οκτώβριο του 2019, ο Berman εισαγγελέας στην νότια Νέα Υόρκη ανακοίνωσε ότι η Halkbank κατηγορείται για απάτη, ξέπλυμα χρήματος και φοροδιαφυγή.
Η έρευνα είχε μεγάλο ενδιαφέρον για τον Τούρκο Πρόεδρο Erdogan ο οποίος είχε ζητήσει από το 2016 να ακυρωθεί η έρευνα.
Κατά τον Bolton, ο Trump και η κυβέρνηση του είχαν διατάξει να κλείσει η υπόθεση κατά της Halkbank επιβάλλοντας της μόνο οικονομικό πρόστιμο.
Ο Berman τελικά εξασφάλισε άδεια από το Τμήμα Δικαιοσύνης για τις κατηγορίες κατά της Halkbank τον Οκτώβριο του 2019.
Αλλά ο Barr τον απέλυσε τον Ιούνιο 2020, επικαλούμενος την υποτιθέμενη απροθυμία του Berman να καταλήξει σε διακανονισμό με τη Halkbank.

Η έρευνα της Halkbank φαίνεται να έχει συνδεθεί και με την Συρία.
Σύμφωνα με τους Times, λίγο πριν από την απόφαση αποχώρησης της Συρίας από τον Trump τον Δεκέμβριο του 2018, αναφέρθηκε ότι η αποτυχία να σταματήσει η έρευνα εναντίον της Halkbank ενδέχεται να επηρέαζε τις αμερικανικές δυνάμεις στην Συρία.
Κατά τον Bolton η πολιτική προσέγγιση του Trump προς την Τουρκία υπαγορευόταν από τα «προσωπικά ή επιχειρηματικά του συμφέροντα».
Η απλούστερη θα ήταν οικονομική διαφθορά αλλά αυτό δεν αποδείχθηκε ποτέ, ούτε και ο Bolton επέμεινε σε αυτό το επιχείρημα.

Αναβαθμίζουν την Τουρκία

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα JP Morgan και η βρετανική Barclays έχουν αυξήσει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2021 για την τουρκική οικονομία.
Η Barclays αύξησε τις προβλέψεις της στο 4,4% από 3,6%, αναφέροντας την ισχυρή απόδοση της Τουρκίας από την αρχή του έτους, ενώ η JP Morgan αύξησε την πρόβλεψή της στο 4,8%, από την πρόβλεψη 4,6% μόλις πριν από ένα μήνα.
Η Goldman Sachs, από την άλλη πλευρά, μείωσε την πρόβλεψη ανάπτυξης του ΑΕΠ το 2021 για την Τουρκία σε 5,5% από 6%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης