Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κικίλιας: Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για την πορεία του κορωνοϊού στην Αττική – Αποδίδουν τα μέτρα

Κικίλιας: Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για την πορεία του κορωνοϊού στην Αττική – Αποδίδουν τα μέτρα
Έχουμε αντέξει έναν χρόνο, υπερδιπλασιάστηκαν οι κλίνες ΜΕΘ υποστήριξε ο κ.Κικίλιας
Σχετικά Άρθρα

Την ιδιαίτερη ανησυχία του για την πορεία του κορωνοϊού στην Αττική αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα εξέφρασε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος υποστήριξε ότι τα μέτρα αποδίδουν, έστω και αν δεν γίνεται με τον ίδιο ρυθμό όπως τον προηγούμενο χρόνο.
«Υπάρχει μια κόπωση και είναι λογικό.
Υπάρχει η αίσθηση ότι πρέπει να κινηθεί ο κόσμος, να πάρει τις ανάσες του.
Από την άλλη φτάνουμε τις επόμενες ημέρες στο 1 εκατ. εμβολιασμούς και αυτό είναι μεγάλη ελπίδα» είπε μιλώντας στο Real Fm ο κ.Κικίλιας, ο οποίος αναφέρθηκε και στην ενίσχυση του Συστήματος Υγείας.

Υπερδιπλασιάστηκαν οι ΜΕΘ

«Από την ημέρα του lockdown στην Αττική, δηλαδή 18 ημέρες πριν, έχουμε προσθέσει απλές κλίνες COVID, είχαμε τότε 1.673 και τώρα έχουμε 2.064 και ΜΕΘ Covid τότε είχαμε 229, τώρα έχουμε 312.
Αυτό δείχνει την τεράστια πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την μεγάλη προσπάθεια που κάνουν οι υγειονομικοί μας για να βοηθήσουν τον κόσμο.
Αυτή η νόσος διασπείρεται στην κοινωνία, δεν είναι θέμα περίθαλψης, είναι θέμα δημόσιας υγείας, που σημαίνει ότι και τα πιο πλούσια και προηγμένα κράτη με χιλιάδες ΜΕΘ, δεν μπορούν να αντέξουν τα συστήματα υγείας τους, όταν διασπείρεται οριζοντίως, με τέτοιους ρυθμούς η νόσος.
Εμείς έχουμε αντέξει έναν χρόνο.
Το ΕΣΥ με τεράστιες προσπάθειες, υπερδιπλασιάστηκε ως προς τις ΜΕΘ μέσα σε έναν χρόνο.
Σήμερα έχουμε 312 ΜΕΘ Covid μόνο στην Αττική, είναι όσες σχεδόν υπήρχαν για το σύνολο της χώρας επί της προηγούμενης διακυβέρνησης.
Έχουν προσληφθεί πάνω από 10.000 υγειονομικοί» ανέφερε ο κ.Κικίλιας.

Είμαστε όρθιοι

«Η χώρα έχει μείνει όρθια, να θυμίσω ότι η Πορτογαλία με την μετάλλαξη και τους ίδιους κανόνες, είχε 300 νεκρούς την ημέρα πριν από λίγους μήνες.
Το ερώτημα που θέλω να βάλω και να κάνω έκκληση στους συμπολίτες μας είναι το εξής: ο κρατικός μηχανισμός και όλο το σύστημα προσπαθεί όλο αυτό το χρονικό διάστημα και να διευκολύνει και να βοηθήσει - και επεμβατικά με πρόστιμα και με έλεγχο- στο μέτρο που αντέχει η κοινωνία.
Απλά θέλω να διερωτηθώ φωναχτά μαζί με τους συμπολίτες μας.
Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό που πειθαρχεί.
Για τους υπόλοιπους να πω, αξίζει τον κόπο η κούραση ή η ανάγκη για μια βόλτα ή μια παρασπονδία να ρισκάρει κανείς την υγεία τη δική του, της οικογένειάς του και την προσπάθεια που έχουμε κάνει ως κοινωνία εδώ και έναν χρόνο;
Είμαστε τόσο κοντά, δεν αξίζει να κάνουμε μια τελευταία προσπάθεια και να προσέξουμε όλοι;
Είναι μια έκκληση στην κοινωνία» είπε ο κ.Κικίλιας, ο οποίος ερωτηθείς για το εάν θα ανοίξει η αγορά και η κοινωνία στις 16 Μαρτίου, είπε πως δεν θέλει να προτρέξει.

Μην προτρέχουμε για άνοιγμα στις 16/3

«Υπάρχει ανάγκη πράγματι να στηριχθεί η οικονομία και η κοινωνία μαζί με την υγεία.
Γίνονται πολλαπλές προσπάθειες αυτή τη στιγμή να δούμε πώς μπορεί όλο αυτό να οργανωθεί σε ένα πιο εξελιγμένο επίπεδο, θέλω να θυμίσω όμως ότι είναι προφανές ότι αυτός ο τρόπος, που έχουμε ακολουθήσει εμείς πιο επιτυχημένα από άλλες χώρες στην Ευρώπη, είναι ο μοναδικός τρόπος που έχει η επιστήμη, η κοινωνία και τα κράτη προκειμένου να λειτουργήσουν απέναντι σε αυτόν τον τεράστιο, αόρατο εχθρό.
Όμως, αν πριν από μερικούς μήνες αυτό ήταν ένα θολό τοπίο και δεν ξέραμε πότε θα έρθει το τέλος, τώρα έχουμε τα εμβόλια» ανέφερε ο κ.Κικίλιας, ο οποίος σχετικά με το εάν θα υπάρξει επίταξη του ιδιωτικού τομέα, υποστήριξε ότι «η συνεργασία μας με τον ιδιωτικό τομέα είναι εδώ και είναι καθημερινή».
«Απόδειξη έχουμε πάρει 120 κρεβάτια ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα και τα έχουμε κάνει non COVID, ώστε να μετατρέψουμε κλίνες του ΕΣΥ σε COVID.
Προχωρούμε σε συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα και σε θεραπευτήρια τις επόμενες ημέρες και θα το ανακοινώσω.
Εάν χρειαστεί, και το αποδείξαμε στην Μακεδονία και στη Θεσσαλονίκη, θα το κάνουμε, αλλά θα γίνονται όλα με μέτρο, λελογισμένα και βάση σχεδίου» είπε ο κ.Κικίλιας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης