Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΒΙS: Αφερέγγυο εταιρικό χρέος 1 τρισ. δολ. και κύμα πτωχεύσεων μετά την πανδημία

ΒΙS: Αφερέγγυο εταιρικό χρέος 1 τρισ. δολ. και κύμα πτωχεύσεων μετά την πανδημία
Το κόστος των πτωχεύσεων θα καλυφθεί είτε από το χρηματοπιστωτικό σύστημα είτε από τους φορολογούμενους προειδοποιεί η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών
Σχετικά Άρθρα
Στο ιλιγγιώδες ποσόν του 1 τρισ. δολ. αναμένεται να διαμορφωθεί η αξία του εταιρικού χρέους που θα διαγραφεί εξαιτίας του κύματος των πτωχεύσεων που προκλήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας, προειδοποιεί σε έκθεσή της η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (Bank for International Settlements – ΒΙS) την οποία επικαλείται δημοσίευμα του Bloomberg τη Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021.
Η αφερεγγυότητα εκ μέρους των επιχειρήσεων «αναμένεται να ενταθεί καθώς τα μέτρα για την στήρρξης του εταιρικού χρέους αναδιαμορφώνονται την ίδια ώρα που οι νέες καταναλωτικές συνήθειες και οι επιχειρηματικές πρακτικές επιταχύνουν τη συρρίκνωση συγκεκριμένων τομέων της οικονομίας», έγραψε η BIS σε τριμηνιαία έκθεσή της.
«Η επικείμενη αύξηση των εταιρικών πτωχεύσεων θα δημιουργήσει απώλειες οι οποίες θα πρέπει να απορροφηθούν, είτε από το χρηματοπιστωτικό σύστημα είτε από τους φορολογούμενους», σημειώνεται.

Δαπάνες

Οι αρνητικές προοπτικές έρχονται ένα χρόνο αφότου η πανδημία περιόρισε την πρόσβαση στη χρηματοδότηση των εταιρειών για βασικές τους δαπάνες όπως η μισθοδοσία και η δημιουργία αποθεμάτων.
Και ενώ οι αποτιμήσεις των επιχειρήσεων στην αγορά έχουν ανακάμψει ευρέως, οι πλέον αδύναμες εξ αυτών αναμένεται να υποστούν σημαντικότερα πλήγματα, σύμφωνα με την BIS, η οποίο είναι γνωστή ως η «κεντρική τράπεζα των κεντρικών τραπεζών».

Ασύμμετρα πλήγματα

Εν τω μεταξύ, τα πλήγματα θα είναι ασύμμετρα.
Τα ποσοστά αφερρεγγυότητας στον τομέα της ψυχαγωγίας (εστίαση, ταξίδια κ.λπ), αναμένεται να είναι αυξημένα περισσότερο από 8% σε σύγκριση με την περίοδο 2018-19, σύμφωνα με την έκθεση.
Το εμπόριο, οι μεταφορές και οι κοινωνικές υπηρεσίες αναμένεται να έχουν ποσοστά αθέτησης χρέους 1,5-3% αντίστοιχα.
Αμελητέα θα είναι η επίδραση στους τομείς των επικοινωνιών, των ακινήτων και στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.
Η γεωγραφική επίδραση θα είναι επίσης άνιση, με το Ηνωμένο Βασίλειο να αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη αύξηση στα ποσοστά αφερεγγυότητας, ακολουθούμενη από τη Γαλλία και την Ιταλία, ανέφερε η έκθεση.

Θετική πρόβλεψη

Ωστόσο, ενώ η πτώση της πανδημίας είναι ιδιαίτερα επώδυνη για τους πιο ευαίσθητους στα περιοριστικά μέτρα τομείς, τα συνολικά ποσοστά αφερεγγυότητας αναμένεται να αυξηθούν λιγότερο από ό, τι κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.
«Οι βιομηχανίες που πλήττονται από την πανδημία αντιπροσωπεύουν ένα σχετικά μικρό μερίδιο του συνολικού εταιρικού δανεισμού», επισήμαναν οι ερευνητές και «τα μέτρα στήριξης είναι πιθανό να μεταφραστούν σε μικρότερη αύξηση της αθέτησης χρέους εκ μερους των επιχειρήσεων από ό, τι συμβαίνει συνήθως».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης