Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Απατεώνες πρόσφεραν 1 δισ. ανύπαρκτες δόσεις εμβολίων για να εισπράξουν 14 δισ. ευρώ

ΕΕ: Απατεώνες πρόσφεραν  1 δισ. ανύπαρκτες δόσεις εμβολίων για να εισπράξουν 14 δισ. ευρώ
Η μειωμένη προσφορά προκάλεσε τη δράση αδίστακτων κακοποιών οι οποίοι προσέγγιζαν κυβερνήσεις και προσέφεραν ανύπαρκτα εμβόλια, ενώ διεκδικούσαν προκαταβολές σύμφωνα με το ευρωπαϊκό γραφείο καταπολέμησης της απάτης OLAF
Σχετικά Άρθρα
Ύποπτοι διαμεσολαβητές προσέφεραν το τελευταίο διάστημα σε κυβερνήσεις σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά περίπου 1 δισεκατομμύριο ανύπαρκτες δόσεις εμβολίων COVID-19 αξίας περίπου 14 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters τη Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021.
Αυτού του είδους οι απατεώνες ζητούν προκαταβολές και δεν παρέχουν λεπτομέρειες για την παράδοση των δόσεων, δήλωσε ο Ville Itala, επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου καταπολέμησης της απάτης OLAF, τονίζοντας ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες βάσει της επίσημης πολιτικής τους πωλούν απευθείας σε κυβερνήσεις.
«Είναι αρκετά μαζικό φαινόμενο», πρόσθεσε.
«Στέλνουν μια προσφορά, η οποία βεβαίως δεν είναι πραγματική.
Στην πραγματικότητα, δεν υφίσταναι αυτές οι ποσότητες εμβολίων που να συνδέονται με την προσφορά που γνωρίζουμε από τις φαρμακοβιομηχανίες», είπε.
Οι απόπειρες εξαπάτησης που διερεύνησε η υπηρεσία OLAF επιχειρήθηκαν τόσο από επαγγελματίες εγκληματίες όσο και από μεμονωμένους οπορτουνιστές οι οποίοι συνδέονται με μια εκτεταμένο δίκτυο μεσαζόντων που συχνά οδηγούν εκτός ΕΕ, δήλωσε η Itala.

Πλαστά εμβόλια

Στην Ιταλία, οι αρχές δήλωσαν ότι εξέταζουν μια προσφορά για εμβόλια COVID-19 που έγιναν από ανώνυμους μεσάζοντες στις περιφερειακές αρχές του Βένετο, εν μέσω προειδοποιήσεων για αυξανόμενη δράση απατεώνων.
Ο Itala είπε ότι η OLAF δεν έχει στοιχεία για την προώθηση πλαστών εμβολίων στην αγορά της ΕΕ, αλλά αυτό θα έπρεπε να είναι αναμενόμενο.
«Όπου υπάρχουν πολλά χρήματα, οι απατεώνες βρίσκουν το δρόμο...», σημείωσε.

Εμπιστοσύνη

«Μπορεί να υπάρξουν οικονομικές συνέπειες.
Αλλά υπάρχει και μια άλλη πτυχή - η εμπιστοσύνη των ανθρώπων.
Γι' αυτό είναι σημαντικό τώρα να το αποτρέψουμε, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να εμπιστεύονται ότι εάν πάνε να πάρουν το εμβόλιο, είναι το πραγματικό», είπε.
Η OLAF συνεργάστηκε με τις κυβερνήσεις της ΕΕ, τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και τις φαρμακευτικές εταιρείες για να προσαγάγει τους εγκληματίες στη δικαιοσύνη, αν και δεν γνώριζε επί του παρόντος μια κυβέρνηση της ΕΕ που να έχει πέσει θύμα των απατεώνων.

Αποτυχία

Η αυξανόμενη απάτη προσθέτει προβλήματα στην αποτυχημένο πρόγραμμα εμβολιασμών της ΕΕ, καθώς οι φαρμακευτικές δεν παράδοσαν τις δόσεις στο εμβολίων στις τεθείσες ημερομηνίας, ειδικά η AstraZeneca αλλά και ένα μέρος του πληθυσμού διστάζει ή αρνείται να εμβολιαστεί.
Στην ΕΕ έχει εμβολιαστεί μόνο στο 5% περίπου του ενήλικου πληθυσμού – πολύ χαμηλότερες επιδόσεις απότι αντίστοιχες της Βρετανίας, του Ισραήλ ή των ΗΠΑ - σε σύγκριση με το στόχο του 70% έως το τέλος του καλοκαιριού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης