Τελευταία Νέα
Διεθνή

Von der Leyen (Κομισιόν): Πρόταση για ψηφιακό διαβατήριο εμβολιασμού – Θα ισχύει σε όλη την ΕΕ

Von der Leyen (Κομισιόν): Πρόταση για ψηφιακό διαβατήριο εμβολιασμού – Θα ισχύει σε όλη την ΕΕ
Θα καταθέσουμε νομοθετική πρόταση τον Μάρτιο υποστήριξε η επικεφαλής της Κομισιόν
Σχετικά Άρθρα

(upd) Τη θέση πως εντός του Μαρτίου θα κατατεθεί νομοθετική πρόταση για το ψηφιακό διαβατήριο εμβολιασμού διατύπωσε η επικεφαλής της Κομισιόν, Ursula von der Leyen.
Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με νομοθετικές αρχές της Γερμανίας, η von der Leyen είπε πως η Κομισιόν θα παρουσιάσει πρόταση για τη δημιουργία ενός ψηφιακού διαβατηρίου εμβολιασμού, που θα ισχύει για όλη την ΕΕ.
«Σε ό,τι αφορά πώς θα είναι το πράσινο ψηφιακό διαβατήριο, θα καταθέσουμε νομοθετική πρόταση τον Μάρτιο», ανέφερε η επικεφαλής της Κομισιόν.
Σημειώνεται πως αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες, ανάμεσα τους και ο Κ. Μητσοτάκης, άσκησαν πιέσεις στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την υιοθέτηση ψηφιακού διαβατηρίου εμβολιασμού, ενώ η κοινή δήλωση των ευρωπαίων ηγετών αναφερόταν στην ανάγκη «να συνεχιστούν οι εργασίες για μία κοινή προσέγγιση στο πιστοποιητικό εμβολιασμού».

Gentiloni: Θετική πρωτοβουλία το διαβατήριο εμβολιασμού

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων Paolo Gentiloni αναφέρθηκε σήμερα στην προσπάθεια να υιοθετηθεί ένα ευρωπαϊκό πιστοποιητικό ή διαβατήριο εμβολιασμού.
"Το διαβατήριο εμβολιασμού είναι είναι μια θετική πρωτοβουλία. Είναι ένα λεπτό θέμα και εργαζόμαστε πάνω σε αυτό", τόνισε ο ευρωπαίος επίτροπος μιλώντας στο ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa.
Παράλληλα, ο αξιωματούχος της ΕΕ πρόσθεσε ότι "σε σχέση με την πανδημια κορονοϊού βρισκόμαστε ακόμη σε μια δύσκολη φάση, αλλά θα τα καταφέρουμε".
"Οι χώρες μέλη της Ένωσης πρέπει να στηρίξουν τις οικονομίες τους, αλλά με δημιουργία 'καλού χρεους'" δήλωσε, τέλος, ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Απορρίπτει τα περί διακρίσεων ο Heiko Maas

Υπέρ της ταχείας ανάπτυξης και καθιέρωσης ευρωπαϊκού ψηφιακού διαβατηρίου εμβολιασμού τάσσεται ο υπουργός Εξωτερικών thw German;iaw Heiko Maas, απορρίπτοντας μάλιστα το επιχείρημα που χρησιμοποιεί συχνά η Καγκελάριος Angela Merkel περί «ίσης μεταχείρισης» εμβολιασμένων και μη.
«Θα έπρεπε ήδη να εργαζόμαστε πυρετωδώς για το ευρωπαϊκό διαβατήριο εμβολιασμού - καλύτερα μάλιστα για το ψηφιακό στα έξυπνα κινητά τηλέφωνα», δηλώνει ο κ. Μaas στην εφημερίδα BILD και τονίζει ότι σε αυτή την πανδημία χάσαμε πολύτιμο χρόνο, επειδή δεν προετοιμάσαμε εγκαίρως λύσεις για προβλήματα που μπορούσαν να προβλεφθούν». Το «διαβατήριο εμβολιασμού» θα πρέπει, σύμφωνα με τον ίδιο, να είναι έτοιμο προς χρήση ήδη το καλοκαίρι.
«Γι' αυτό χρειάζεται να υπάρχει και η βεβαιότητα σχετικά με το εάν πράγματι οι εμβολιασμένοι είναι λιγότερο μεταδοτικοί», διευκρινίζει ο κ. Μaas, επισημαίνει ωστόσο ότι δεν θεωρεί ζήτημα αλληλεγγύης το να πρέπει οι εμβολιασμένοι - για λόγους δήθεν δίκαιης αντιμετώπισης - να στερούνται βασικά δικαιώματά τους για περισσότερο χρόνο απ' όσο είναι απαραίτητο.
Οι «πρώτα - εμβολιασμένοι» δεν στερούν κάτι από τους «αργότερα εμβολιασμένους», δηλώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Εγώ σε κάθε περίπτωση δεν θα ζήλευα τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας ούτε τους χρονίως πάσχοντες, οι οποίοι υπέφεραν ιδιαίτερα από αυτή την πανδημία, εάν ανακτούσαν το ταχύτερο δυνατόν τις ελευθερίες τους. Και γι' αυτό το διαβατήριο εμβολιασμού μπορεί να αποτελέσει βασικό στοιχείο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης