Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠA – Πακέτο μέτρων 1,9 τρισ.: Εγκαταλείπουν οι Δημοκρατικοί το σχέδιο Biden για κατώτατο ωρομίσθιο 15 δολ.

ΗΠA – Πακέτο μέτρων 1,9 τρισ.: Εγκαταλείπουν οι Δημοκρατικοί το σχέδιο Biden για κατώτατο ωρομίσθιο 15 δολ.

 Εγκατέλειψαν οι Δημοκρατικοi την πρόταση για την παροχή φορολογικών κινήτρων στις επιχειρήσεις προκειμένου να δώσουν μισθολογικές αυξήσεις, καθώς τουλάχιστον δύο γερουσιαστές του κόμματος δεν το υποστήριξαν

Σχετικά Άρθρα
Aποτυχημένα επιχείρησαν oι Δημοκρατικοί να επιλύσουν έναν σημαντικό γόρδιο δεσμό όσον αφορά το τεράστιο πακέτο μέτρων τόνωσης ύψου 1.9 τρισ. δολ. που πρότεινε ο πρόεδρος Joe Biden και ήδη έχει περάσει από την Βουλή των Αντιπροσώπων και τώρα οδεύει προς τη Γερουσία όπου οι Δημοκρατικοί διαθέτουν μικρότερο έλεγχο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters τη Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε με μικρή πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της πανδημίας και την ενίσχυση της οικονομίας το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021.
Η μάχη αναμένεται τώρα να μεταφερθεί στη Γερουσία, όπου οι Δημοκρατικοί δεν προσδοκούν τη στήριξη των Δημοκρατικών, παρόλο που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών - περίπου το 70% - ευνοεί το μέτρο.

Κίνητρα

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι κορυφαίοι Δημοκρατικοί εγκατέλειψαν ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο να χρησιμοποιήσουν τη φορολογική πολιτική των ΗΠΑ ως κίνητρο για τις επιχειρήσεις να υπερδιπλασιάσουν τον ελάχιστο μισθό στα 15 δολ. ανά ώρα, σύμφωνα με μια πηγή εξοικειωμένη με τις διαπραγματεύσεις, την οποία επικαλείται το Reuters.
Η πρόταση, σύμφωνα με την ίδια πηγή, θα περιέπλεκε την έγκριση από τη Γερουσία του πακέτου μέτρου τόνωσης.

Ισορροπίες

Ο σντιπρόεδρος της Δημοκρατικής Δημοκρατίας Kamala Harris θα έχει την καθοριστική ψήφο καθώς στην ολομέλεια οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν 50 έδρες και οι Δημοκρατικοί και οι σύμμαχοί τους ελέγχουν τις άλλες 50.
Η έγκριση του νομοσχεδίου ακόμα και οριακά εξαρτάται από το εάν θα μείνουν ενωμένοι οι Δημοκρατικοί στην υποστήριξη του πρώτου μεγάλου νομοσχεδίου που θέτει προς έγκριση η κυβέρνηση Biden
«Προχωράμε με ένα νομοσχέδιο το οποίο πιθανότατα δεν θα λάβει τις ψήφους των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, αλλά θα έχει ευρεία υποστήριξη από τους Ρεπουμπλικάνους στη χώρα», δήλωσε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Chris Coons.

Αντιδράσεις

Οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο υποστηρίζουν ότι το σχέδιο περιλαμβάνει ιδιαίτερα υψηλές δαπάνες και περιλαμβάνει μέτρα όπως έργα στον τομέα των μεταφορών που δεν έχουν καμία σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας
Στο νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων περιλαμβάνεται η αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου για πρώτη φορά από το 2009, στα 15 δολ από 7,25 δολ.
Ωστόσο, σύμφωνα με απόφαση Επιτροπής της Γερουσίας η αύξηση των μισθών δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Γερουσία εφόσον οι Δημοκρατικοί θέλουν να χρησιμοποιήσουν την ειδική διαδικασία που θα επιτρέψει στο πακέτο μέτρων τόνωσης να περάσει με απλή πλειοψηφία (τους κανόνες συνδιαλλαγής ή reconciliation rules), αντί για τις 60 ψήφους που απαιτούνται

Ο ελιγμός

Οι Δημοκρατικοί απέσυραν το σχέδιο για την παροχή φορολογικών κινήτρων μέσω αλλαγών στον κώδικα φορολόγησης για να επιτύχουν τις μισθολογικές αυξήσεις αφού αντιμετώπισαν ορισμένα πολιτικά και πρακτικά εμπόδια.
Η απόφαση αυτή έλυσε ένα πιθανό σημείο μεγάλων συγκρούσεων όσον αφορά τα μέτρα που καταττέθηκαν .
Ενώ οι προοδευτικοί (η αριστεροί πτέρυγα των Δημοκρατικών) επιθυμούν την ένταξη της αυξησης των μισθών σε αυτό το νομοσχέδιο, ορισμένοι μετριοπαθείς Δημοκρατικοί, όπως ο γερουσιαστής Joe Manchin, προτιμούν μια μικρότερη αύξηση στον ελάχιστο μισθό, στα περίπου 11 δολ. την ώρα.

Εώς τις 14 Μαρτίου

Και τα δύο νομοθετικά αώματα πρέπει να περάσουν την ίδια έκδοση του νομοσχεδίου προτού το αποστείλουν προς υπογραφή στο Λευκό Οίκο.
Οι Δημοκρατικοί θέλουν η διαδικασία να ολοκληρωθεί έως τις 14 Μαρτίου 2021, όταν λήγουν τα αυξημένα επιδόματα ανεργίας.
Το μέτρο περιλαμβάνει το κόστος εμβολίων και έναν νέο γύρο ενισχύσεων σε νοικοκυριά, μικρές επιχειρήσεις και τις πολιτείες.

Μέτρα

Τα σημαντικότερα μέτρα περιλαμβάνουν 1.400 δολ. άμεσες πληρωμές σε νοικοκυριά, 400 δολ ανά εβδομάδα επέκταση στο ομοσπονδιακό επίδομα ανεργίας έως τις 29 Αυγούστου και ενισχύσεις για όσους αντιμετωπίζουν δυσκολίες να πληρώσουν ενοίκια και στεγαστικά δάνεια κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης