Τελευταία Νέα
Διεθνή

Yellen (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Το πακέτο Biden θα πετύχει εάν μειωθεί η ανεργία στα επίπεδα προ της πανδημίας

Yellen (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Το πακέτο Biden θα πετύχει εάν μειωθεί η ανεργία στα επίπεδα προ της πανδημίας

Τους φόβους για την αύξηση του χρέους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο 100% του ΑΕΠ επιχείρησε να διασκεδάσει η υπουργείς Οικονομικών Janet Yellen

Σχετικά Άρθρα
H επιτυχία του πακέτου μέτρων τόνωσης της οικονομίας 1,9 δισ. δολ του προέδρου Biden θα κριθεί από το πόσο σύντομα επιστρέφει η οικονομία στα επίπεδα ανεργίας πριν από το ξεσπασμα της πανδημίας επισήμανε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen, τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021.
H Yellen κατά τη ομιλία της σε εκδήλωση των News York Times υποβάθμισε επίσης το κίνδυνο για τα αυξημένα επίπεδα χρέους που θα προκληθούν από το πακέτο δημοσιονομικών μέτρων που συζητείται στο Κογκρέσο.

Δημόσιο χρέος

Υπογράμμισε ότι λόγω των χαμηλών επιτοκίων, το κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους των ΗΠΑ ως μερίδιο του ΑΕΠ βρίσκονται στα επίπεδα του 2007.
Το τρέχον ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ είναι 6,3%, σε σύγκριση με 3,5% πριν από την πανδημία -  που θεωρείται ευρέως ως ένα ικανοποιητικό επίπεδο πλήρους απασχόλησης.
Ωστόσο, ο Yellen υπογράμμισε ότι επειδή ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός έχει μειωθεί κατά 4 εκατομμύρια άτομα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, το πραγματικό ποσοστό ανεργίας είναι κοντά στο 10%.
«Η επιτυχία για εμένα θα ήταν αν μπορούσαμε να επιστρέψουμε στα επίπεδα ανεργίας προ της πανδημίας και να δούμε την επιστροφή στην απασχόληση εκείνων που έχουν χάσει θέσεις εργασίας ιδιαίτερα στον τομέα των υπηρεσιών- αυτό θα θεωρούσα επίσης μέτρο επιτυχίας», σημείωσε.

Δημόσιες δαπάνες

Η Yellen θπογράμμισε ότι εάν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν δαπανήσει τα απαραίτητα χρήματα για να επιστρέψει σύντομα η οικονομία σε κανονικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αυτό θα επηρεάσει τη δημοσιονομική ευρωστία των ΗΠΑ, επικαλούμενη τη μακρά, αργή ανάκαμψη από την οικονομική κρίση του 2008-2009.
«Στο πλαίσιο μιας ισχυρότερης οικονομίας, τα χρήματα που δαπανώνονται εν μέρει θα αναπληρώνονται μέσω της ανάπτυξης», υπογράμμισε η Yellen.

Εξυπηρέτηση χρέους

Επεσήμανε ότι οι παραδοσιακές μετρήσεις για των υπολογισμό του χρέους, όπως η σχέση χρέους προς ΑΕΠ, που για τις ΗΠΑ έχει ανέλθει στο 100%, έχουν σχετική αξία σε ένα περιβάλλον ιδιαιτέρα χαμηλών επιτοκίων
Σημαντικότερος δείκτης ήταν οι καταβολές τόκων ως μερίδιο του ΑΕΠ, το οποίο έχει διαμορφωθεί περίπου στο 2% και δεν είναι υψηλότερο από το 2007, όταν τα επιτόκια ήταν σημαντικά υψηλότερα.
Το Υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να επωφεληθεί το περιβάλλον των ιδιαίτερα χαμηλών επιτοκίων με την έκδοση πιο μακροπρόθεσμων τίτλων, δήλωσε ο Yellen.
Ερωτηθείσα εάν το Υπουργείο Οικονομικών θα εξετάσει την έκδοση ομολόγου 100 ετών, δήλωσε ότι μάλλον αυτό θα έχει αφενός περιορισμένη αγορά και μειωμένο επενδυτικό ενδιαφέρον.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης