Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανάκαμψη στις αγορές, βελτίωση στα ομόλογα - Κέρδη +2,38% ο S&P 500, o DAX +1,64%

Ανάκαμψη στις αγορές, βελτίωση στα ομόλογα - Κέρδη +2,38% ο S&P 500, o DAX +1,64%
Ανοδικά οι αγορές, με φόντο την υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων
Σχετικά Άρθρα
(Συνεχές Upd) Σημαντική ανάκαμψη κατέγραψαν σήμερα (1/3) οι αγορές, με φόντο τη σταθεροποίηση στην αγορά ομολόγων, μετά το sell off της προηγούμενης εβδομάδας.

Τις αγορές στηρίζει η βελτίωσης της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη και η πρόοδος σχετικά με το νέα πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, ύψους 1,9 τρισ. ευρώ.
Η απόδοση στο 10ετές των ΗΠΑ διολισθαίνει σήμερα στο 1,445% από 1,459% την Παρασκευή.
Οι χρηματιστηριακοί δείκτες και ιδιαίτερα ο κλάδος της τεχνολογίας, γνώρισαν ισχυρές πιέσεις την προηγούμενη εβδομάδα εν μέσω της υψηλής μεταβλητότητας στις αγορές των αμερικανικών ομολόγων.
Το ράλι των αποδόσεων την προηγούμενη εβδομάδα πυροδότησε φόβους ότι η Fed ενδεχομένως να αναγκαστεί να αντιδράσει, τερματίζοντας την περίοδο των χαμηλών επιτοκίων και επιβαρύνοντας έτσι την οικονομική ανάκαμψη και την κερδοφορία των επιχειρήσεων.
Οι αξιωματούχοι της Fed πάντως σε κάθε ευκαιρία διαβεβαιώνουν τις αγορές ότι η κεντρική τράπεζα δεν σχεδιάζει να αλλάξει σύντομα την πολιτική της.
Ο ίδιος ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας J. Powell στην κατάθεση του στο Κογκρέσο την προηγούμενη εβδομάδα ξεκαθάρισε ότι η οικονομία είναι ακόμα μακριά από το να εκπληρώσει τον διπλό στόχο της Fed για μέγιστη απασχόληση και πληθωρισμό κοντά στο 2%.
Oι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις πολιτικές διαβουλεύσεις στο Κογκρέσο όπου οι Δημοκρατικοί δίνουν αγώνα δρόμου για να ολοκληρώσουν τις λεπτομέρειες στο πακέτο τόνωσης της οικονομίας πριν τις 14 Μαρτίου όταν θα λήξουν κάποια προηγούμενα ομοσπονδιακά μέτρα στήριξης.
Ο πρόεδρος Biden κάλεσε τη Γερουσία το σαββατοκύριακο να αναλάβει ταχεία δράση μετά το πράσινο φως της Βουλής των Αντιπροσώπων στο πακέτο τόνωσης των 1,9 τρισ. δολάρια.

Covid: Απελευθέρωση την άνοιξη του 2022 - Στις ΗΠΑ το εμβόλιο της J&J - Ταξιδιωτικοί περιορισμοί στην Ευρώπη

Παρά την τεράστια απειλή που συνιστούν οι μεταλλάξεις, παρά τα προβλήματα που καταγράφονται σε πολλές περιοχές του πλανήτη σχετικά με τη διανομή αλλά και τη διάθεση εμβολίων και παρά τα περιοριστικά μέτρα και τα lockdown που παραμένουν σε ισχύ σε πολλά κράτη παγκοσμίως, τα νέα στη μάχη κατά της επιδημίας του κορωνοϊού είναι αισιόδοξα.
Τα πιο θετικά νέα έρχονται από τις ΗΠΑ, εκεί όπου έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 513.000 θάνατοι, καθώς από αύριο Τρίτη 2 Μαρτίου αναμένεται να αρχίσει η διάθεση του εμβολίου της Johnson & Johnson, το οποίο έρχεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή, μια και καταγράφεται μεγάλη μείωση στον αριθμό των νεκρών και των κρουσμάτων.
Την ίδια στιγμή στην Ευρώπη, η οποία ακόμα δυσκολεύεται στο να εμβολιάσει γοργά τον πληθυσμό της, υπάρχει κίνδυνος να κλείσουν από αύριο 2/3 τα σύνορα μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, σενάριο πάντως που πιθανότατα να αποφευχθεί την τελευταία στιγμή, και ενώ μια σειρά από ευρωπαϊκά κράτη καλούνται να αποφασίσουν για το εάν θα παρατείνουν ή όχι τα lockdown που έχουν επιβάλλει τις τελευταίες εβδομάδες.
Και ενώ οι πληροφορίες δείχνουν πως τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, και ενώ καταγράφεται αύξηση του αριθμού των πολιτών παγκοσμίως που εμπιστεύονται τα εμβόλια, το κυριότερο ερώτημα είναι πότε τελικά θα γίνει αυτή η περίφημη επιστροφή στην κανονικότητα.

Ανοδικά οι ευρωαγορές, με φόντο την υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων

Ανοδικά κινήθηκαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη , ακολουθώντας τον βηματισμό των αγορών παγκοσμίως, με φόντο την πτώση των αποδόσεων των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου, καθώς και τα θετικά νέα από το πεδίο των εμβολίων κατά του κορωνοϊού.
Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν σε ολόκληρη την ήπειρο για τον κορωνοϊόο, έχουν κλείσει πολλούς τομείς της κυρίαρχης βιομηχανίας υπηρεσιών, που σημαίνει ότι έχει πέσει το βάρος στη μεταποίηση να στηρίξει την οικονομία.

Βελτίωση στα ομόλογα

Βελτίωση καταγράφουν σήμερα τα ομόλογα σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη, μετά τους τριγμούς της περασμένης εβδομάδας, που οδήγησε σε άλμα τις αποδόσεις και σε sell off τις μετοχές.
Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων υποχώρησαν στο -0,30%, μετά την αύξησή τους κατά 26 μονάδες βάσης τον Φεβρουάριο που ήταν η μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο του 2018.
Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων της νότιας Ευρώπης, που επίσης είχαν καταγράψει μεγάλη άνοδο, υποχώρησαν κατά 5 έως 10 μονάδες βάσης σε όλη την καμπύλη των αποδόσεων.
Η αύξηση των αποδόσεων τον περασμένο μήνα, που προκλήθηκε από τις ανησυχίες για την άνοδο του πληθωρισμού, μεταδόθηκε σε όλο τον κόσμο.

Ευρωζώνη: Σε υψηλά 3ετίας η μεταποίηση τον Φεβρουάριο

Με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών αναπτύχθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο.
Ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών της IHS Markit έφτασε αυξήθηκε στις 57,9 μονάδες τον Φεβρουάριο, έναντι 54,8 μονάδων τον Ιανουάριο.
Ο δείκτης στη Γερμανία ενισχύθηκε σε υψηλά 37 μονάδων, στις 60,7 μονάδες.
Στην Ελλάδα ωστόσο ο δείκτης υποχώρησε σε χαμηλά δύο μηνών, κάτω από το ορόσημο των 50 μονάδων, στις 49,4 μονάδες.
Σύμφωνα με την ISH Markit, η μεταποιητική δραστηριότητα της ευρωζώνης ήταν ισχυρή τον Φεβρουάριο, καθώς οι συνθήκες λειτουργίας βελτιώθηκαν με το υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών.
Ο δείκτης παραμένει πάνω από τις 50 μονάδες, που καθορίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση για όγδοο διαδοχικό μήνα.

Γερμανία: Στο +1,6% ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο 2021

Αύξηση +1,3% σημείωσαν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία τον Φεβρουάριο, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Αρχής (Destatis).
Σε μηνιαία βάση, οι τιμές αυξήθηκαν 0,7%.
Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός, μέτρηση που συγκρίνεται με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, διαμορφώθηκε στο +1,6% και στο στο +0,6% σε μηνιαία βάση.
Tα τελικά στοιχεία για τον Φεβρουάριο 2021 θα δημοσιευθούν από την Destatis στις 12 Μαρτίου.

Ράλι στην Ασία, προσπάθεια σταθεροποίησης στα ομόλογα - Στο +2,4% ο Nikkei 225

Ράλι κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας, καθώς επιστρέφει η ηρεμία στις αγορές ομολόγων, μετά το sell off της περασμένης εβδομάδας.
Ο Asia Dow ενισχύθηκε +1,9% στις 4.094 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +2,4% στις 29.663 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο +2,04% στις 1.902 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε +1,6% στις 29.452 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε άνοδο +1,2% στις 3.551 μονάδες.
Ο Sensex σημείωσε άνοδο +1% στις 49.621 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης