Τελευταία Νέα
Διεθνή

Gatestone Institute: Η Κίνα αγοράζει την εύνοια των δυτικών πανεπιστημίων... όπως έκανε η Σοβιετική Ένωση και η ναζιστική Γερμανία

Gatestone Institute: Η Κίνα αγοράζει την εύνοια των δυτικών πανεπιστημίων... όπως έκανε η Σοβιετική Ένωση και η ναζιστική Γερμανία
Σοβιετικές μνήμες ξύπνησαν στο Cambridge
Μια άκρως ενδιαφέρουσα έρευνα δημοσιεύθηκε από τη γαλλική εβδομαδιαία Le Point σχετικά με το πώς το Πεκίνο αγοράζει την εύνοια των δυτικών πανεπιστημίων.
Ένας Ιταλός αναπληρωτής καθηγητής, για παράδειγμα, ο Fabio Massimo Parenti, στο Διεθνές Ινστιτούτο Lorenzo de Medici στη Φλωρεντία, φιλοξενήθηκε στο Xinjiang, ενώ πολλά βρετανικά σχολεία βρίσκονται τώρα υπό το ραντάρ κινεζικής επιρροής και προπαγάνδας.
Ο Nigel Farage, ο ηγέτης του Βρετανικού Κόμματος Μεταρρύθμισης του Ηνωμένου Βασιλείου, έγραψε πρόσφατα στο Twitter ότι "Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι με άμεσους δεσμούς με το Κ.Κ.Κ. αγοράζουν βρετανικά σχολεία - και πλημμυρίζουν το πρόγραμμα σπουδών με την προπαγάνδα τους".
Μάλιστα, απαρρίθμησε τα ονόματα ορισμένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο που βρίσκονται κάτω από τον κινεζικό έλεγχο:

Abbots Bromley School
Bournemouth Collegiate
St Michael's School
Bosworth College
Bedstone College
Ipswich High School
Kingsley School
Heathfield Knoll School
Thetford Grammar
Wisbech Grammar
Riddlesworth Hall
Myddelton College
CATS Colleges

Τα σεμινάρια της Xinjiang

Τον Σεπτέμβριο του 2019, στο Urumqi, την πρωτεύουσα της περιοχής Uyghur της Xinjiang στη δυτική Κίνα, ο Christian Mestre, επίτιμος πρύτανης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, συμμετείχε σε ένα "διεθνές σεμινάριο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την απο-ριζοσπαστικοποίηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ".
Το σεμινάριο διοργανώθηκε από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.
Οι δηλώσεις του Mestre μεταδόθηκαν τόσο από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, από το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, όσο και από την εθνικιστική εφημερίδα Global Times.
«Ελπίζω ότι η Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να υιοθετήσουν τις απαντήσεις που δόθηκαν στην ο Xinjiang», δήλωσε ο καθηγητής Mestre κατά την επίσκεψή του σε ένα από τα «κέντρα επαγγελματικής εκπαίδευσης», όπως τα αποκαλεί το Πεκίνο.

Η έρευνα της Le Point

Το γαλλικό περιοδικό Le Point ήταν η αρχή μιας εντυπωσιακής έρευνας σχετικά με το πώς η Κίνα "αγόρασε" την εύνοια πολλών δυτικών ακαδημαϊκών.
"Θυμίζει τα ταξίδια του Aragon στη Σοβιετική Ένωση ή τους συνεργάτες στη ναζιστική Γερμανία", δήλωσε η Marie Bizais-Lillig, συνάδελφος του Mestre.
Η αναφορά αφορά τον Louis Aragon, τον Γάλλο συγγραφέα που επισκέφθηκε τη Σοβιετική Ένωση υπό τον Στάλιν και επέστρεψε πεπεισμένος για τη γνησιότητα του κομμουνιστικού συστήματος και στη συνέχεια αφιερώθηκε στην υπεράσπισή του.

Πληθαίνουν τα Ινστιτούτα Κομφούκιου

Στη Γαλλία, τα τελευταία 15 χρόνια, ιδρύθηκαν 18 Ινστιτούτα Κομφούκιου, φαινομενικά για να διδάξουν κινέζικα και να προωθήσουν τον κινεζικό πολιτισμό.
Στην Ευρώπη, το 2019, το Βέλγιο απέλασε τον πρύτανη του Ινστιτούτου Κομφούκιου του Ελεύθερου Φλαμανδικού Πανεπιστημίου των Βρυξελλών, αφού οι υπηρεσίες ασφαλείας τον κατηγόρησαν ότι ήταν κατάσκοπος.
Ένας ειδικός του Θιβέτ, ο Françoise Robin, από το Εθνικό Ινστιτούτο Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμών (Inalco), αποκαλεί αυτά τα ινστιτούτα "όπλα προπαγάνδας".
Το 2016, το Inalco κάλεσε τον Δαλάι Λάμα για μια διάσκεψη.
Τον Σεπτέμβριο του 2014, η Νομική Σχολή του Mestre στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου φιλοξένησε μια σειρά εκδηλώσεων για το Θιβέτ, με διοργανώσεις διαλέξεων, εκθέσεων, χορών και συναυλιών κατόπιν αιτήματος του Γενικού Προξενείου της Κίνας στο Στρασβούργο.
"Κατά την εναρκτήρια ομιλία ο Mestre διαβεβαίωσε [όλους] ότι το Θιβέτ δεν προσαρτήθηκε ποτέ, [και] ότι η κινεζική παρέμβαση του 1950 είχε ζητηθεί από τους Θιβετιανούς", ανέφερε ο Nicolas Nord, καθηγητής νομικής.

Ο ρόλος της CIA

Τα παραπάνω είναι ο λόγος για τον οποίο ο προτεινόμενος νέος επικεφαλής της CIA, William J. Burns, είπε ότι αν εξαρτάται από αυτόν, θα κλείσει τα ινστιτούτα Κομφούκιου στα δυτικά πανεπιστήμια.
Στη Βρετανία, προφανώς ανησυχούν επίσης.
Σύμφωνα με το Daily Mail, εκατοντάδες ανεξάρτητα σχολεία που αντιμετώπισαν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες από την πανδημία έχουν στοχοποιηθεί από Κινέζους επενδυτές.
Η Κίνα προφανώς επιδιώκει να επεκτείνει την επιρροή της στο βρετανικό εκπαιδευτικό σύστημα, όπως και στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Δεκαεπτά σχολεία στο Ηνωμένο Βασίλειο ανήκουν ήδη σε κινεζικές εταιρείες και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί.

Σοβιετικές μνήμες στο Cambridge

Επιπλέον, οι The Times αποκάλυψαν ότι το Πανεπιστήμιο του Cambridge έλαβε ένα «γενναιόδωρο δώρο» από την Tencent Holdings, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στην Κίνα.
Το μυαλό κάποιου επιστρέφει στο "Cambridge Five", το βρετανικό δίκτυο κατασκοπείας - Anthony Blunt, Donald Maclean, Kim Philby, Guy Burgess και John Cairncross - στην υπηρεσία της Σοβιετικής Ένωσης και επίσης με έδρα το περίφημο βρετανικό πανεπιστήμιο.
Ο Kim Philby, ο οποίος πέθανε στην εξορία στη Σοβιετική Ένωση, δεν εξέφρασε ποτέ τη λύπη του για την προδοσία του για το Ηνωμένο Βασίλειο: «Μόνο στο τέλος της παραμονής μου στο Cambridge, πήρα την τελική απόφαση να αφιερώσω τη ζωή μου στον κομμουνισμό», είχε αναφερει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης